Otroci in hrana

(Foto: Shutterstock)

Dilema, ali otroci vedo, kaj potrebujejo, je novejšega datuma. V primitivnih plemenih si s tem ne belijo glave. Tam preprosto vedo, da človeški mladički, tako kot vse druge vrste na tem planetu, zelo hitro odkrijejo, kaj potrebujejo za svoje preživetje.

Sredi prejšnjega stoletja so strokovnjaki opravili vrsto poskusov na zelo majhnih otrocih. Eden od njih je potekal v vrtcu, kjer so otrokom vsak dan na mizo postavili različno hrano – od špinače in solate do mesa in sladkarij. Otroci so prosto izbirali, kdaj in kaj bodo zaužili, strokovnjaki pa so zapisovali, kaj je kateri otrok izbral. Res je, da so prvi dan nekateri pojedli le krompirček, toda že naslednji dan je prišel na vrsto tudi korenček, jabolko ali kaj tretjega. Že po enem tednu je vse prišlo na svoje mesto. Ko so analizirali, kaj je vsak otrok pojedel v tem času, so prišli do zelo zanimivega sklepa: otroci so povečini izbrali vse, kar so potrebovali.

Industrija lahko prelisiči brbončice

Žal se je v zadnjih petdesetih letih marsikaj spremenilo, zato nisem prepričana, da bi dandanes enak poskus prinesel enake rezultate. Poglavitni razlog se skriva v tem, da je industrija v tem času sistematično preučila delovanje otroških brbončic in našla številne načine, kako »povoziti« naravne instinkte pri izbiri hrane. Celo ponudniki ekoloških izdelkov priznavajo, da na slepih testih večina ljudi raje kot naravne izdelka izbere tiste, ki vsebujejo umetne arome in ojačevalce okusa.

Če ste kdaj nabirali gozdne jagode, veste, da niso vse opojno aromatične in sladke. Nekatere so bolj grenke, druge bolj kisle … Umetna aroma gozdnih jagod pa je docela taka, kot si predstavljamo najbolj sladko in dišečo gozdno jagodo. Enako velja za druge arome, ki so jih osvobodili vseh »naravnih napak« in jih pripravili tako, kot si naši možgani predstavljajo idealno aromo sadeža. Če temu dodamo še vse bolj uporabljane ojačevalce okusov, ki lahko celo komajda zaznavne okuse ojačajo za približno šestkrat, je jasno, zakaj umetni okusi zmagajo.

Gre za kemično pogojevanje, ki na dolge proge v telesu pusti razdejanje in poškoduje živčni sistem, vendar otroci (in tudi starejši) tega ne vedo, zato se tem pastem ne znajo izogniti.


Kako prelisičiti industrijo?

Vsak dan poslušamo mamice, ki se pritožujejo, da otroci nočejo jesti domače hrane, ker se jim v primerjavi z industrijsko zdi brez okusa. Ko dojamete, da je že triletnik odvisnik od umetnih arom, ojačevalcev okusa, presladke, premastne in preslane hrane, boste morda lažje razumeli, da ozdravitev zahteva popolno opustitev hrane, ki ustvarja odvisnost.

To ni preprosto, je pa izvedljivo. V pomoč naj bo dejstvo, da imajo brbončice razmeroma kratek spomin – 28 dni. To pomeni, da vsakič, ko nekaj zaužijemo, to primerjamo s spominom na to, kakšnega okusa bi moralo biti. Če beli sladkor zamenjate s sladkorjem kokosovih cvetov, bodo domači takoj povedali, da je neokusen … Če pa prvi teden zamenjate le četrtino sladkorja v skodelici, naslednji teden polovico … nihče ne bo opazil, da se je okus sladkorja spremenil. Podobno začnemo pripravljati jedi z vse manj sladkorja, soli in drugih škodljivih živil. Ko se brbončice očistijo, vse bolje zaznavajo blažje okuse, naravni instinkt za izbiro dobre hrane pa znova postane vaš zaveznik.

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki