Superživila: Najbolj varna in poceni so začimbe

Nadvse pomembno je, da izberete superživila, ki so preverjeno iz ekološke pridelave in predelana tako, da se v njih ohrani kar se da veliko dragocenih hranil. Tako boste prepričani, da resnično vsebujejo kar največ hranil in varovalnih učinkovin, da so brez ostankov pesticidov, da jih v času predelave in transporta niso obdelovali s fungicidi ali jih obsevali in da je embalaža neoporečna. Pri superživilih brez certifikata so vsa omenjena tveganja zelo velika.
Nadvse pomembno je, da izberete superživila, ki so preverjeno iz ekološke pridelave in predelana tako, da se v njih ohrani kar se da veliko dragocenih hranil. Tako boste prepričani, da resnično vsebujejo kar največ hranil in varovalnih učinkovin, da so brez ostankov pesticidov, da jih v času predelave in transporta niso obdelovali s fungicidi ali jih obsevali in da je embalaža neoporečna. Pri superživilih brez certifikata so vsa omenjena tveganja zelo velika. (Foto: Shutterstock)

V medijih prebiramo različne informacije o tem, kaj so superživila in kako delujejo. Ali mednje v resnici spadajo samo živila iz daljnih krajev, kot so jagode goji, maca, ginseng, aloja vera in semena chia? Ali morda tudi pri nas, na naših tleh, uspevajo tako imenovana superživila, in če da – katera so? Kako ta vplivajo na naše zdravje? Ta vprašanja nam je postavila Marija iz Sevnice, mi pa smo se obrnili na člane ekipe projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, da bi razkrili resnico o superživilih.

Uradno sprejeta definicija, kaj so superživila, ne obstaja. Velja, da so to živila, v katerih so velike koncentracije dragocenih hranil, varovalnih snovi, antioksidantov in drugih koristnih snovi.

Večina teh živil prihaja iz okolij,v katerih so rastline izpostavljene skrajnim razmeram (Sibirija, Himalaja, Andi, puščave). To pomeni da morajo prestajati mraz, vročino, redek zrak, zelo močno UV-sevanje, sušo in podobno. Da lahko preživijo, te rastline razvijajo varovalne snovi, ob pomoči katerih se prilagajajo takim razmeram. Večina teh rastlin so torej adaptogeni – to pomeni, da se zelo hitro odzivajo na težave. V svetu, v katerem živimo, smo izpostavljeni različnim stresnim situacijam, je pomoč adaptogenov nadvse koristna. Pomagajo nam, da tudi sami lažje prestanemo nenormalne okoliščine. Ker jih večina prihaja z območij, na katerih je zrak redek, presnova pa motena, tudi pomembno prispevajo k dvigu energije v telesu – najbrž je prav to lastnost, zaradi katere so mnogi pripravljeni za kilogram takih živil odšteti tudi do sto evrov.

Kljub nedvomni kakovosti teh živil pa k njihovi široki promociji zagotovo prispeva tudi razlika med nabavnimi stroški in prodajno ceno na zahodnem trgu.Večino tega, kar pri nas prodajajo kot superživila, v deželah, iz katerih prihaja, uporabljajo kot navadna živila, in to po cenah, ki pogosto ne dosežejo niti evra za kilogram.


Kaj pa začimbe?

Zagotovo bi lahko take rastline našli tudi pri nas, le da za trženje tega, kar nam je pri roki, ni velikega zanimanja, zato o rastlinah, kot so koprive, drnulje in čemaž, redkeje slišimo. Med superživila bi lahko uvrstili tudi številne začimbe, saj že z zaužitjem nekaj gramov dobimo obilo antioksidantov, alkalnih rudnin in drugih koristnih snovi. Kot smo podrobno zapisali v knjigah Ščepec rešitve in Ščepec vedenja, so nekatere začimbe najbolj varna in poceni superživila za vsakdanjo rabo. Če jih gojimo ali nabiramo sami, do superživil pridemo celo brezplačno. Klinčki, cimet in origano so približno desetkrat močnejši antioksidanti kot goji jagode. Enako antioksidativno zaščito kot z 25 grama goji jagod lahko dosežete s 3 grami origana ali z 2,5 grama cimeta. Črna kumina, ki brez težav uspeva na naših vrtovih, vsebuje tudi redke ter nadvse dragocene beljakovine in maščobe, čemaž in koprive pa sta v vseh pogledih superživili.


Denar ni vse – potrebujete tudi znanje in občutek

Če se odločite uporabljati superživila, jih morate pred tem dodobra spoznati. Najbolj verodostojni podatki o tem, kako, kdaj in koliko jih zaužiti, vsebujejo zapisi tradicionalne medicine. Ta spoznanja je treba spoštovati – bolj kot hvalnice, ki jih je najti na spletu in v medijih.

Ajurveda, tibetanska, kitajska in druge medicine so zelo pozorne na to, pri katerih težavah in pri kateri konstituciji uporabljati tovrstna živila. Če imate upočasnjeno presnovo, nizek tlak, premalo želodčne kisline in mrzle noge, živila, ki delujejo hladilno, znižujejo kislino in sproščajo, za vas ne bodo ustrezna izbira. Enako velja za vročične osebe:uživanje superživil, ki ogrevajo in delujejo pospeševalno, bi pri njih le prilivala olje na ogenj. Pomembno je poznati tudi mehanizem delovanja posameznih superživil. Maca, denimo, deluje tako, da uravnava hormonski sistem, aloja vera je kraljica za limfo in sluznice, kokosova voda je prava "infuzija" in poskrbi za hitro rehidracijo telesa, jagode goji pa zaženejo bazično energijo.

Zaradi želje po čim večjem učinku ljudje počnejo marsikaj. Toda bolj kot količina je pomembna frekvenca uživanja superživil. Torej raje velikokrat po ščepec kot naenkrat polno žlico.

Drugi nasvet: vsako superživilo jemljite posebej, saj boste le tako začutili, kako deluje v vašem telesu. Šele potem boste vedeli, kaj od tega, je za vas koristno. Superživila so živila z močnim "karakterjem". To so solisti in ne pevci v zboru. Vsako je mogoče prvak v svoji disciplini, ni pa rečeno, da so dobri ekipni igralci. Prav zato sem zelo zadržana do sodobnih receptur, ki vsebujejo več teh živil tako da jih tudi uživamo hkrati. Nekaj povsem drugega so mešanice, ki so jih ustvarili veliki mojstri in zdravilci tradicionalnih medicin.

Napotki za nakup

Nadvse pomembno je, da izberete superživila, ki so preverjeno iz ekološke pridelave in predelana tako, da se v njih ohrani kar se da veliko dragocenih hranil. Tako boste prepričani, da resnično vsebujejo kar največ hranil in varovalnih učinkovin, da so brez ostankov pesticidov, da jih v času predelave in transporta niso obdelovali s fungicidi ali jih obsevali in da je embalaža neoporečna. Pri superživilih brez certifikata so vsa omenjena tveganja zelo velika.

Drugo pravilo, ki ga velja upoštevati, je, da posamezno superživilo najprej spoznate v njegovi najkakovostnejši obliki. Šele tedaj, ko veste, kako bi moralo delovati, lahko ugotovite, alije mogoče dobiti enako kakovost tudi za manj denarja. Toda mnogi začnejo z napačnega konca. Najprej kupijo najcenejše superživilo – ter ugotovijo, da ne deluje, da je neokusno, da ima slab vonj … in tako nikoli ne izvedo, kaj vse bi lahko dobili od dobrega superživila.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki