Kakovostna posoda ključna za zdravo prehrano

(Foto: Shutterstock)

Za zdravo, okusno in kakovostno prehrano ni ključna le izbira pravih živil, temveč tudi kakovostna posoda. Pri izbiri posode pogosto sploh ne pomislimo, koliko strupov utegne vsebovati, mnogi ljudje pa vedno znova nasedajo oglaševanju in posode kupujejo v skladu z modo in nasveti velikih kuharskih mojstrov. In kaj je v resnici pri izbiri posode najpomembnejše?

Dobra stara teflonka se poslavlja

Ob razmišljanju o zdravju prijazni posodi smo nekočnajprej pomislili na teflonske ponve – aluposodes premazi, ki onemogočajo oprijemanje, po katerih sem in tja s priborom naredimokako prasko. Tako se zdravju prijazna posoda kaj hitro spremeni v nevarno, zato poškodovano teflonsko ponev raje nemudoma zavrzite. Obloga na teflonski posodi naj bi začela sproščati toksične pline pri 260 stopinjah Celzija, to temperaturo pa segreta ponev dosežezelo hitro.

Teflonske ponve počasi izginjajo s trga. Zamenjale so jih keramične, ki so neobčutljive na praske in visoke temperature. Pri pripravi hranev njih ne potrebujemo olja, saj zahtevajo nižje temperature, zaradi česarso obenem ekološke. Premazi "keramičnih" ponev vsebujejo snov PTFE (politetrafluoretilen), ki je po sestavi daleč od keramike, varnost te snovi pa je odvisna predvsem od tega, ali je kakovostno zapečena, saj le tako postane inertna in se ne prenaša v hrano. Vemo tudi, da k nam prihaja manj kakovostno vlago iz Kitajske. Kako torej kupiti pravo keramično ponev? Žal je o tem, kako zdrave so keramične posode, znano samo tisto, kar obljubljajo proizvajalci, več pa bo pokazal čas.

Pazljivo s kovinskimi posodami

Posode iz nerjavečega jekla prenašajo visoke temperature, vendar pa reagirajo s kislinami, zato se v njih ne gre pripravljati kislih jedi (praženje paradižnika …) ter juh in druge tekoče hrane. Po koncu kuhanja hrano takoj prestavite v drugo posodo, da ne bo dobila okusa po kovini. Tovrstnih posod ne drgnite s premočnimi (kovinskimi) gobicami, zažgano dno pa najprej namočite in šele nato nežno odstranite ostanke hrane.

Bakrene posode se hitro segrejejo in dobro uravnavajo temperaturo. Primerne so za kuhanje tekoče hrane, kot so juhe in omake, ter vseh jedi, ki zahtevajo dolgotrajno kuhanje. Če jedi, ki vsebujejo kisline, dolgo kuhamo v bakreni posodi, obstaja tveganje, da se bo poškodovala zaščitna plast, čisti baker pa je potencialno strupena snov. Kuhano hrano takoj preložite v drugo posodo, če pa je bakrena posoda poškodovana, četudi samo malo, pa jo takoj zavrzite.

Nedavno so kuhanje v aluminijastih posodah povezovali s številnimi težavami in boleznimi, kot so demenca, Alzheimerjeva bolezen in padec imunskega sistema, zato pri njihovi uporabi velja biti previden. Nekateri viri namreč navajajo, da se pri tem v hrano sprošča aluminij, ki je nevaren za zdravje, drugi pa ta namigovanja zanikajo. Aluminijastih posod ne uporabljajte na indukcijskih štedilnikih, umivajte pa jih z blagim detergentom.

Najbolj varne in zdrave posode

Izkazalo se je, da je kuhanje v posodah iz naslednjih materialov najbolj varno in zdravo, zahtevajo le nekaj več pozornosti pri vzdrževanju. Glineno posodo je treba pred vsako uporabo oprati s toplo vodo in nato počakati, da se dodobra posuši. V njih ni priporočljivo pripravljati mlečnih jedi. Steklena posoda prenaša visoke temperature, vendar bodite pozorni pri njenem ohlajanju: vroče ne postavljajte v hladilnik. Ne uporabljajte je za cvrtje in v mikrovalovni pečici. Posode iz keramike so zelo dobre za dolgotrajno kuho in peko, vendar zahtevajo pazljivo uporabo, saj se hitro razbijejo ali poškodujejo. Izberite zares kakovostno keramično posodo.

Emajlirana posoda je še vedno prava izbira, saj hrana v njej ne sproža nobenih kemičnih reakcij in tudi ne spreminja okusa. Tovrstna posoda ima eno samo slabost: je razmeroma težka in zahteva posebno skrb, saj ne prenaša udarcev. Občutljiva je tudi na temperaturne spremembe, zato po uporabi počakajte, da se ohladi in vanjo ne zlivajte mrzle vode. Če se hrana zažge, posodo najprej namočite v vodi in nato nežno odstranite ostanke hrane. V nakup emajlirane posode vložite nekaj več denarja, saj vam bo samo kakovosten emajl služil dolgo časa. Cenejše posode imajo tanjši sloj emajla, ki se hitro opraska, kovina pod emajliranim slojem pa nato reagira s hrano.
V litoželezni posodi ne kuhajte kislih jedi, saj utegnejo sprožiti kemijske reakcije, odlična pa je za pripravo mesa. Posodo čistite z vročo vodo in brez čistila. Dobra izbira, ki premaga tudi novodobne posode, je emajlirana litoželezna posoda, ki pa je, če je kakovostna, zelo težka, na drugi strani pa jo odlikuje enakomerno segrevanje celotne površine, zaradi česar se hrana ne oprijema dna.

Najpomembnejše je torej pravilno ravnanje s posodo, upoštevanje navodil, pa tudi njeno pravočasno menjavanje. Ko posoda izgubi zaščitni sloj, namreč utegnemo skupaj s hrano zaužiti tudi zdravju nevarne snovi.Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki