Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Je tudi vitaminov lahko preveč?


(stran 2 od 2)KONTRAINDIKACIJE NEKATERIH HRANIL

Kontraindikacije so okoliščine, v katerih posameznih hranil ne bi smeli jemati. Na spodnjem seznamu boste našli kontraindikacije za vsa hranila, skupaj z morebitnimi neželenimi stranskimi učinki, ki se lahko pojavijo pri jemanju dodatkov v visokih odmerkih. Ti učinki se navadno pojavijo, če odmerki močno presegajo priporočene ravni, in ne v tistih razmerjih, v katerih jih najdemo v multivitaminskih tabletah. Navajamo tudi posebne okoliščine, v katerih bi morali posamezne dodatke uživati samo pod strogim strokovnim nadzorom.

VITAMIN A

Kontraindikacije
Nosečnice ne bi smele jemati nadomestka vitamina A. Odmerek, večji od 10.000 ME, med nosečnostjo (in zlasti v prvih sedmih tednih po spočetju), je v ZDA razlog 1 od 57 primerov defektov ob rojstvu. Ženske v rodni dobi bi morale vnos vitamina A omejiti na 5.000 ME.

Morebitni stranski učinki
Toksičnost vitamina A je znana, nastopi pa zaradi predoziranja z vitaminskimi nadomestki. Odmerki od 25.000 do 50.000 ME, če jih jemljemo več mesecev, so strupeni za ljudi, ki imajo težave z jetri, ki jemljejo določena zdravila ali pretiravajo s pitjem alkoholnih pijač. Na splošno velja, da je treba odmerke, večje od 10.000 ME na dan, jemati izključno pod zdravniškim nadzorom.

VITAMIN B6 (piridoksin)

Kontraindikacije
Diabetiki smejo jemati ta vitamin samo pod strokovnim nadzorom, saj vpliva na raven sladkorja v krvi. Vitamin B6 lahko vpliva na delovanje zdravil proti krčem, zato je previdnost na mestu tudi pri epileptikih.

Morebitni stranski učinki
To je kontroverzno vprašanje, toda pri nekaterih ljudeh so po dolgotrajnem jemanju večjih odmerkov vitamina B6 opazili simptome, kot so mravljinci, odrevenelost in slabost pri obremenitvah zaradi poškodbe živca. Toda študije so pokazale, da so odmerki, ki ne presegajo 500 mg na dan, varni.

VITAMIN C

Kontraindikacije
Diabetiki morajo jemati nadomestek vitamina C pod nadzorom, saj vpliva na raven sladkorja v krvi. Ljudje z genetskimi motnjami v presnovi železa bi se morali pred začetkom jemanja posvetovati z zdravnikom, saj nadomestek vitamina C povečuje stopnjo absorpcije železa.

Morebitni stranski učinki
Vitamin C spada med varnejše vitamine. Preveč vitamina C lahko povzroči drisko. Nekatere starejše študije so nakazovale, da jemanje vitamina C lahko povzroči povečano tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Najnovejše raziskave niso pokazale povezanosti med uživanjem vitamina C in nastajanjem ledvičnih kamnov.
Nekateri raziskovalci verjamejo, da hitra opustitev jemanja visokih odmerkov vitamina C lahko povzroči bolezen pomanjkanja tega vitamina - to je sporno, čeprav je verjetno najpametnejše, če velike odmerke zmanjšujemo postopoma.

FOLNA KISLINA

Kontraindikacije
Nadomestki folne kisline lahko zmanjšajo učinkovitost metotrexata (Rheumatrex), colchicina (Colbenemeid), trimethoprima (Trimpex, Bactrim, Septra), pyrimetamina (Daraprim, Fansidor), trimetrexate (Neutrexin) in phenytoina (Dilantin). Če jemljete katero od teh zdravil, se pred začetkom jemanja posvetujte z zdravnikom. Veliki odmerki folne kisline lahko pri epileptikih povečajo napade, poleg tega lahko "maskirajo" simptome pomanjkanja vitamina B12 (anemija).

Morebitni stranski učinki
Ljudje, ki jim grozi perniciozna slabokrvnost, naj uporabljajo folno kislino samo pod zdravniškim nadzorom. Dejavniki tveganja vključujejo družinsko zgodovino te bolezni, pa tudi nekatere avtoimunske endokrine bolezni, kot so diabetes tipa 1, hipoparatiroidizem, Addisonova bolezen, hipopituitarizem, testikularna disfunkcija, Gravesova bolezen, kronični tiroiditis, miastenia gravis ...

NIACIN

Kontraindikacije
Tudi niacin vpliva na raven sladkorja v krvi. Velikim odmerkom niacina naj se izogibajo ljudje, ki imajo bolezni jeter, protin ali peptične čire. Niacin lahko vpliva tudi na delovanje zdravil proti krčem, ki jih jemljejo epileptiki, zato naj ga le-ti uživajo le pod strokovnim nadzorom.

Morebitni stranski učinki
Dodatki niacina lahko povzročajo rdečico, slabost, drisko, glavobole in utrujenost. Niacin v velikih odmerkih je lahko strupen za jetra in ga je treba jemati pod zdravniškim nadzorom. Poročali so tudi o trajnih poškodbah jeter, ki jih je sčasoma povzročil niacin.

TRIPTOFAN

Kontraindikacije
Triptofana naj ne uživajo ljudje z astmo. V telesu se spremeni v serotonin, ki pri astmatikih povzroča bronhokonstrikcije.

LIZIN

Kontraindikacije
Lizin lahko poveča raven holesterola v krvi. Ljudje z visoko ravnjo holesterola morajo med jemanjem lizina skrbno nadzirati njegovo raven.

KALCIJ

Kontraindikacije
Ljudje s hiperparatiroidizimom (pretirano aktivno paratiroidno žlezo) ali hiperkalcemijo naj uživajo kalcij samo pod zdravniškim nadzorom.

Morebitni stranski učinki
Veliki odmerki kalcija lahko povzročijo zaprtje ter povečajo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov in apnenja mehkih tkiv.

KROM

Kontraindikacije
Diabetiki morajo biti pozorni pri jemanju kroma, ker vpliva na raven sladkorja v krvi.

BAKER

Kontraindikacije
Tudi baker vpliva na raven sladkorja v krvi.

Morebitni stranski učinki
Varno je jemanje odmerkov, ki znašajo od 2 do 4 mg na dan, odmerki, ki presegajo 35 mg na dan, pa so toksični.

VITAMIN D

Morebitni stranski učinki
Odmerki, večji od 1.000 ME na dan, niso priporočljivi. Visoka poraba vitamina D lahko poveča raven kalcija v krvi do nevarne stopnje in pripelje do kopičenja kalcija v notranjih organih.

VITAMIN K

Kontraindikacije
Ljudje, ki jemljejo antikoagulativna zdravila, ne bi smeli jemati vitamina K.

ŽELEZO

Morebitni stranski učinki
Dodatki železa so najpogostejši razlog za usodne zastrupitve pri otrocih. Tablete železa hranite v zaklenjeni omari zunaj dosega otrok.

Pomanjkanje železa je najpogostejše pomanjkanje kakšnega hranila. Največkrat ga primanjkuje otrokom, mlajšim od dveh let, najstnicam, nosečnicam in starejšim ljudem. Najznačilnejši simptom anemije, zadnje faze pomanjkanja železa, je velika utrujenost. Preveč železa lahko povzroči srčne bolezni, vnetja in morda celo raka. Jemanje dodatkov železa je torej upravičeno samo v primeru dokazanega pomanjkanja.

MAGNEZIJ

Kontraindikacije
Ljudje z boleznimi ledvic in resnimi srčnimi boleznimi bi se morali izogibati dodatkom magnezija; izjema je samo jemanje magnezija pod zdravniškim nadzorom.

Morebitni negativni učinki
Ker zdrave ledvice lahko izločijo šest gramov magnezija na dan, le stežka pride do predoziranja. Toda toksična raven je lahko posledica zlorabe laksativov, ki vsebujejo magnezij. Zgodnji znaki zastrupitve so slabost, bruhanje in rdečica. Pri nekaterih ljudeh že majhni odmerki magnezija lahko povzročijo drisko.

KALIJ

Kontraindikacije
Ljudje z boleznimi ledvic in resnimi srčnimi boleznimi naj se izogibajo dodatkov kalija ali pa naj jih jemljejo pod zdravniškim nadzorom. Ljudje, ki jemljejo nekatera diuretična zdravila, utegnejo potrebovati kalijeve nadomestke. Vsi, ki jemljejo zdravila za srce, naj se predhodno posvetujejo z zdravnikom.

Morebitni negativni učinki
Odmerke kalija, ki presegajo tiste v multivitaminskih tabletah, ne bi smeli jemati brez strokovnega nadzora. V velikih odmerkih kalij povzroči motnje v bitju srca in celo smrt.

CINK

Kontraindikacije
Ljudje z visoko ravnjo holesterola v krvi naj jemljejo cink samo pod nadzorom, ker visoki odmerki lahko povečajo raven holesterola.

Morebitni stranski učinki
Veliki odmerki cinka (od 100 do 300 mg na dan) lahko poškodujejo funkcije imunskega sistema. Jemanje pretiranih količin cinka lahko povzroči pomanjkanje bakra.

MANGAN

Kontraindikacije
Diabetiki morajo jemati mangan pod zdravniškim nadzorom, ker lahko vpliva na raven sladkorja v krvi.

SELEN

Morebitni stranski učinki
Človeško telo potrebuje le majhne količine selena. Toksičen je v odmerkih, ki presegajo 1000 mikrogramov na dan. Takšni odmerki lahko povzročijo izgubo las, utrujenost, krhanje nohtov, mišične bolečine, slabost, izgubo teka, hujšanje, dermatitis, zadah iz ust in slabitev funkcij imunskega sistema.

JOD

Morebitni stranski učinki
Jod v obliki antiseptikov je strupen, če ga pogoltnete.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd