Spomladansko raztrupljanje telesa

(Foto: Shutterstock)

Spomladanskega čiščenja oz. raztrupljanja telesa se lahko lotimo na več načinov - sprememba prehranjevalnih navad nas lahko spodbudi, da bolj zdrav življenjski slog ohranimo tudi v nadaljevanju. Lahko pa se odločimo za popolnoma nareven obnovitveni proces telesa - s postom. Za nekatere je razstrupljanje tabu, za druge nujen spomladanski ritual, kako pa vpliva na naše telo?

Raztrupljanje telesa je primarna telesna funkcija

Naše telo razstrupljanje potrebuje za nevtralizacijo in odplavljanje strupov. Ko zmanjšamo splošno strupene obremenitve telesa, mu nudimo potrebno podporo za odpravljanje posledic in pomladitev sistemov – še posebno po uživanju visoko kalorične, mastne in sladke hrane. Postopki razstrupljanja so temelj učinkovitega delovanja organizma, obnove in pomlajevanja. Večji del razstrupljanja opravljajo jetra in črevesje, pri tem pa imajo vlogo tudi ledvice, pljuča, limfni sistem in koža. Koristi razstrupljanja se pogosto kažejo v izboljšanju duševnega stanja, telesnega počutja, pa tudi v zmanjšanju številnih pomembnih zdravstvenih težav: znižanje telesne teže, krvnega tlaka, ravni holesterola in manj potrebe po različnih zdravilih.

Skrb za črevesje pomeni skrb za zdravo telo

Ali se dovolj dobro zavedate, da je debelo črevo glavni čistilni kanal, po katerem se lahko iz telesa znebimo vseh strupov? Pomembno je vedeti, da s sodobno prehrano ne zaužijemo zadostnih količin kakovostnih vlaknin, ki delujejo kot naravne krtačke in iz sten debelega črevesja čistijo strupene obloge. Kar sedemdeset odstotkov imunskega sistema se nahaja ravno v črevesju in od zdravja v njem, je v veliki meri odvisno naše zdravstveno stanje. Več pozornosti zato velja nameniti tudi dobri prebavi: zaprtje je posledica slabe prehrane, zato za redno prebavo poskrbite z uživanjem polnovredne hrane, bogate z vlakninami. Lahko se lotite tudi posta in kolonohidroterapije črevesa. Zdravje ni vedno v lepi obliki, pa je vseeno najpomembnejše!


Jetra – glavna telesna čistilna naprava

Črevesje je povezano z zdravjem jeter in na njih se odraža naš življenjski slog, ki ga zaznamujejo stres, onesnaževanje, nekakovostna prehrana, slabe razvade, nezmerna raba zdravil. Strupi prehajajo iz črevesja v jetra hitreje, kot so ta sposobna toksine nevtralizirati. Dobro pa je tudi vedeti, kako sploh delujejo naša jetra – glavni življenjsko pomemben organ za razstrupljanje: njihova naloga je poleg prebavne še nevtralizacija strupov, sintetizacija ogljikovega dioksida in amonijaka v sečnino ter izločanje žolča.

Zmanjšajte potrebo po razstrupljanju

Sledite pravilnemu načinu prehranjevanja – kakovostna prehrana obnavlja ter pomlajuje celice in tkiva, vpliva pa tudi na procese izločanja. Z dobro prehrano preprečimo gnitje, trohnenje in vretje v črevesju ter se izognemo slabemu počutju in šibkemu zdravju. Jejte naravno pridelano hrano, pijte veliko vode in se izogibajte hitri prehrani ter aditivom. Redno uživajte tudi probiotike, ki bodo gojili zdrave bakterije in poskrbeli za ravnovesje črevesne flore. V svoje življenje vključite redno telesno vadbo in ohranjajte ravnovesje med obveznostmi in prostim časom. Povežite se z naravo, saj ste del nje! Predvsem je pomembno, da se izogibate stresu.

5 preprostih zakonitosti za zdravo razstrupljanje telesa


1. Odmor od škodljivih navad.
Prvi korak k čiščenju telesa je, da si vsaj za kratek čas (če ne dolgotrajno) privoščite odmor od škodljivih navad, ki vključujejo sladkor, nikotin, alkohol, kofein in kemikalije (v hrani in okolju). Ti krajši odmori vam lahko podajo nov pogled na preproste ukrepe za boljše počutje in vam povedo, ali ta vaša navada zahteva davek, ki ga plačuje telo. Pozorni bodite tudi na umetna sladila, uživanje zdravil, aditivov, uporabo kemično bogatih kozmetičnih izdelkov in čistil. Vse te snovi lahko takoj ali sčasoma spremenijo naše razpoloženje in vplivajo na vitalnost.

2. Sestavine za čiščenje in razstrupljanje.
  • Magnezij in drugi alkalni minerali (kalij, natrij, kalcij), ki vzdržujejo pH ravnovesje in hidracijo debelega črevesa.
  • Živila, ki ustvarjajo bazičnost in preprečujejo zakisanost telesa: peteršilj, limonin sok, algi spirulina in klorela, različne vrste morskih trav, pšenični in ječmenovi kalčki, zelena, čebula, bučna semena, brusnice, robidnice, jagode, kivi, ananas, kopriva ... Superživili, ki odpravljata zakisanost, sta tudi cvetni prah in matični mleček.
  • Privoščite si zeleni smoothie (najbolje na tešče), ki naj bo sestavljen iz 70 odstotkov zelene zelenjave (špinača ali solata, zelena, peteršilj) in iz 30 odstotkov sadja (jabolko ali banana).

3. Vlaženje in nega kože. Poskrbite, da se boste večkrat dodobra spotili (z gibanjem, obiskom savne), ščetkajte kožo in dnevno popijte 8 do 10 kozarcev vode. Vse to pomaga pri razstrupljanju.

4. Pregled reakcij na določena živila. Najbolj pogosto skupino hrane, ki izzove reakcije in ki jo v veliki meri vsebuje sodobna prehrana, imenujemo 'občutljivih sedem' in zajema pšenico, kravje mleko, sladkor ('glavni veliki trije') ter jajca, koruzo, sojo in arašide. Reakcije na hrano se kažejo v napihnjenosti in drugih težavah. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na posledice prenajedanja, mešanja različnih živil, slabo prežvečene hrane; kroničnega stresa, ki oslabi sposobnost prebavljanja … Proces čiščenja je lahko že to, da se izogibamo živilom, ki so pogosto na našem jedilniku, ali živilom iz skupine 'občutljivih sedem'. Po preteku časa (teden do enega meseca) nato ta živila postopoma uvajajte nazaj v prehrano in opazujte reakcije telesa (kakšno uro po zaužitju te hrane, nekaj ur po zaužitju in naslednji dan). Beležite svoje počutje (ali ste se počutili bolj utrujeno; imate rahel glavobol; čutite, da imate več ali manj energije; so se pojavili kakšni posebni simptomi; kakšno je vaše razpoloženje, prebava …).

5. Navada naj ne bo železna srajca.
Bodite pozitivni in vsak mesec opustite kakšno slabo navado. Četudi gre le za opustitev uživanja prevelikih količin kofeina ali sladkorja, bo ta mala sprememba velik korak k boljšemu zdravju!

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki