Lubenica – idealna poletna malica

  • TK
  • nedelja, 18. julij 2021

Lubenica, največji poletni sadež, ima resda visok glikemični indeks, a naj vas to nikar ne odvrne od tega, da bi si jo to poletje čimvečkrat privoščili. Nove raziskave so pokazale, da je lubenica zaveznica naših mišic in moči telesa, ob tem pa še prepoznaven sladek užitek.

Zlata pravila zdrave prehrane
  • sobota, 29. maj 2021

Kaj so zdrave prehranjevalne navade in katero hrano uživati, če želimo ohraniti zdravje in dobro počutje? V nadaljevanju predstavljamo nekaj ključnih zlatih pravil, ki jih velja kar najhitreje vključiti v svoj življenjski slog. Hrana naj bo brez konzervansov, sveža, biološko predelana in enostavno pripravljena. Izogibajmo se kupljenih, vnaprej …
Divja Hrana
  • ponedeljek, 12. april 2021

Nekaj divjega vsak dan

Divja hrana raste dobesedno na vsakem koraku. Vsakomur je na voljo, vsakdo pozna vsaj nekaj vrst. Res pa je, da se je treba pripogniti in jo odtrgati. Pred tem pa iti ven, v gozdove, ob reke, na hribovske travnike v prvem, vnovičnem razcvetu. V tem času lahko menda brez večje škode vsak dan, ampak prav vsak dan, pojemo nekaj divjega. Malo kopriv, …
Kako pravilno in varno shranjevati živila v hladilniku?
  • ponedeljek, 05. april 2021

Da bi živila v hladilniku obstala dlje časa sveža ali da se ne bi pokvarila, ni pomembno le, da jih shranimo v hladilniku, temveč je še pomembneje, kako jih razporedimo. Temperaturo nastavite med 0 in 4° Celzija, saj boste le tako ustvarili okolje, v katerem se bodo bakterije razvijale najpočasneje. Hladilnika ni priporočljivo napolniti do zadnjega …
Kaj jesti marca?
  • ponedeljek, 22. marec 2021

Marec je precej poseben mesec, saj ni ne zima in ne pomlad. Podobno je pri hrani. Zaloge ozimnice že pohajajo, svežega sadja in zelenjave pa še ni na spregled. Kako torej kar najbolje preživeti to prehodno obdobje? Najprej izpraznite vse zaloge ozimnice. Nesmiselno je jesti kislo zelje v maju, ko je tržnica polna svežih vrtnin. Marca posezite po …
Pomaranča je kot sonce na zimski mizi
  • petek, 08. januar 2021

Pomaranča po pravici uživa ugled enega od najbolj zdravih sadežev, ki so nam na voljo pozimi.

Pomaranča slovi kot zakladnica vitamina C, toda njena prava zdravilna vrednost se skriva v obilici fitosnovi, saj jih vsebuje več kot 270! To je armada lovcev na proste radikale, ki jim preprečujejo, da bi v telesu povzročili škodo v obliki bolezni, poleg tega pa upočasnjujejo staranje. Fitosnovi krepijo delovanje pljuč in jeter ter skrbijo za …
Hrana, ki jo lahko grizljate brez slabe vesti
  • sreda, 23. december 2020

Čeprav je porcija hrane, ki jo uživamo, zelo pomembna za ohranjanje telesne teže, obstajajo zdrava živila, ki vas lahko nasitijo, bogata pa so z vitamini in minerali. Pa ne govorimo o zeleni solati brez soli in kisa, temveč o okusnih zalogajih, ki jih lahko mirno grizljate brez slabe vesti. 1. Pokovka – verjeli ali ne, je to ena najbolj zdravih in …
20 malih preverjenih kuharskih trikov
  • nedelja, 01. november 2020

Vsaka prava gospodinja ima svoje male skrivnosti in kuharske trike, ki jo privzdignejo v čudodelko v kuhinji. Ob njih priprava hrane postane veliko več kot rutina - postane strastno ustvarjanje. Zato smo za vas izbrali nekaj malih preverjenih trikov. Pečeno meso bo mehkejše, če ga boste pol ure, preden ga vzamete iz pečice, prelili s kozarčkom konjaka, …