Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Moč volje - alkoholizem


(stran 2 od 2)

Začarani krog?
V treh lokalih sem pil skorajda zastonj. Potreba po pijači je bila grozljiva. V telesu ti nekaj manjka. Manjka ti tisti občutek, da te nekaj zavrti. Ko začneš piti, imaš majhen problem, ki ga potolažiš že z decilitrom pijače. Ampak naslednji dan je problem večji, in večji ko je, dlje bežiš od njega. Na koncu je tako velik, da mu nisi kos. Zato spet piješ, da ga ne vidiš, čeprav ga čutiš. Do prve prelomnice.

Trenutek zavedanja?
Brskal sem po zdravstvenem leksikonu, ker je bila hčerka bolna. Slučajno sem našel test o alkoholizmu v obliki vprašalnika. Naslednji dan sem ga izpolnil in opazil, da bi od možnih 100 lahko nabral 500 točk. Večkrat sem ga reševal in si lagal, a še vedno nisem mogel zbiti točk do polovice. Takrat sem si priznal, da sem pijanec. Prvi sem povedal materi, ki pa je trdila, da nisem "kronik" in da me nihče ne doživlja kot takšnega. Mislim, da so se bali priznati, tudi sebi.

Kako je potekalo zdravljenje?
Spoznal sem, da mi pravzaprav nihče ne brani piti. Takrat se mi je zazdelo, kot da si ljudje okoli mene želijo, da bi me pobralo. Verjetno je bil to trenutek upora, ko sem si rekel, zdaj pa nalašč ne bom več pil. Ko sem prišel v bife, sem naročil kavo in kokakolo. Še dobro, da mi natakarica ni ničesar rekla, ker bi si verjetno premislil. Samega sebe sem presenetil. Tudi pivske družbe sem se začel izogibati.

Mesec dni pozneje sem odšel na Poljanski nasip, čeprav nisem dobro vedel, kaj me čaka. Tam sem bil kakih osem tednov. Pri zdravljenju je bila najhujša disciplina. Prideš tja, dajo ti tisto obleko, pokažejo ti, kje boš spal. Dajo ti urnik obveznosti. Režim je podoben kot v vojski. Spet sem padel nekam, kjer mi ni ustrezalo.
Disciplina. Jutranja telovadba. Zakaj bi moral vsako jutro zajtrkovati, če tega nikoli ne počnem in mi ne ustreza? Imel sem veliko težav.

Kaj pa družinsko življenje po streznitvi?
Problemi se začnejo, ko si ozdravljen. Takrat se jih zaveš. Takrat je najhuje. Prej sem bil pasiven, vse odgovornosti so padle na ženo, ker sem bil sam povsem apatičen. In potem se vrneš. Resen, rad bi aktivno poprijel za vlogo partnerja in očeta. Ko sem bil pijan, mi je bilo vseeno, kam gre hčerka. Potem mi ni bilo vseeno. Zato je hči v meni videla sovražnika, začela je bežati od doma. Pa saj so bili tudi lepi trenutki. Sploh, ko smo spregovorili o teh zadevah.

Toda zakon je razpadel. Žena me je na začetku najine zveze spoznala kot nekoga, ki mu je treba pomagati. Nezavedno. Ko sem bil ozdravljen, nisem bil isti človek. Ni imela koga zdraviti. Odnos se je spremenil, ker se je spremenila moja vloga in posledično tudi njena. Ne bi mogel še trideset let prenašati občutke krivde, ker sem prevaral ženo. S tem sem se sprijaznil, zdaj začenjam vse znova.

Boj z alkoholom je rodil ustvarjalno slo. Upodobila se je v slikah, ki so kombinacija ujetosti in pijanemelanholije.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd