Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako ubijajo droge


(stran 3 od 3)


Jordan
Ameriška manekenka Jordan je na najstrašnejši način utrpela posledice omamljanja s kokainom. Njen novorojenček se je rodil slep in ima težave z rastjo. Le nekaj dni pozneje jo je udarila vest, da je obolela za LMS, težko in redko obliko mišičnega raka, katerega povzročitelj je lahko kokain. Jordan, njeno pravo ime je Katie Price, ostajata samo upanje, da bolezen še ni napredovala, in želja, da ji bo uspelo zbrati dovolj moči za boj z neprizanesljivo boleznijo in sinovo prizadetostjo.

Naomi Cambell
Najbrž ni pretirano reči, da so v svetu šovbiznisa primeri zlorabe drog in drugih substanc prej pravilo kot izjema. Že res, da k temu vtisu pripomore dejstvo, da so znane in slavne osebe nenehno izpostavljene pogledu javnosti, vendar tudi drži, da ta pritisk in okoliščine, ki jim včasih niso kos - denar in izguba svobode, ki jo uživamo običajni ljudje - potisnejo tako osebo na rob odvisnosti. Imen je veliko - od Naomi Campbell, ki je dolgo tajila svojo odvisnost, Robbieja Williamsa, ki o njej ravnodušno govori, pa do skrajnega primera priljubljene ameriške manekenke Jordan.

Robbie Williams
Več sreče je imel Robbie Williams, čigar ljubezen do alkohola in kokaina je javna, a zanj, kot zatrjuje, končana stvar. V slogu Madonne in Davida Bowieja je svojo formulo obstanka na sceni našel v nenehnem spreminjanju imidža - od pokvarjenega do dobrega fanta in nazaj. Le kdo je pričakoval, da bo lepi Robbie, ki je stopical v ritmu najstniških pesmic, najprej postal avtor, o katerega videospotih se javno polemizira (v njih je skoraj kazal spolovilo, korakal s kanto za bencin, koketiral s psihopatstvom), nato pa ob naslovu najzabavnejšega glasbenika uglajeno, šarmantno, a še vedno provokativno pop božanstvo. V številnih intervjujih se je pokazal kot precej iskren človek, ki o vsem govori inteligentno in duhovito. O kokainu pravi, da je odvratna droga; želi si, da si je nikoli ne bi izmislili.

Frank Sinatra
Zgodovina trdih drog kot filmske teme ima svoj začetek v letu 1955, ko je Frank Sinatra v filmu Človek z zlato roko iztegnil roko in si zapičil iglo v žilo. Od takrat je bilo posnetih ničkoliko filmov o mamilih, zlasti o heroinu. Pristop teh filmov je različen: neposreden (Trainspotting), sociološki (Traffic) ali iz zornega kota družine (Košarkarjev dnevnik). Vsi ti filmi so zelo kakovostni in so si prislužili vrsto uglednih nagrad, vendar jih je zasenčil film s statusom najboljšega sodobnega filma o drogi: Rekviem za sanje mladega ameriškega režiserja Darrena Aronofskyja. Zveneč naslov si je zaslužil zaradi izvirnega pristopa k fenomenu mamil, ki ga Aronofsky umešča v kontekst celotne kulture: odvisnost od televizije, od nakupovanja, celo od vere in ideologije.

Rekviem za sanje
Aronfonsky spada med mlade leve ameriškega off-Hollywooda. Rodil se je Brooklynu in študiral film na Harvardu. Že kot maturant se je navdušil nad književnimi deli Huberta Selbyja mlajšega, ki ima na angleškem govornem področju skorajda kultni status. Tudi Rekviem za sanje je njegova stvaritev. Junaka filma sta mama in sin. Sin je tipičen džanki, ki ga heroin že drži v kleščah in doma krade, da bi si za izkupiček kupil nov odmerek droge. Mama nanj nima vpliva, pretvarja se, da je z njim vse v redu in preživlja dneve pred televizorjem. Veže ju, tako se vsaj zdi, ljubezen, ki pa se hitro znajde na preizkušnji. Oba njune odvisnosti popeljeta na še globlje stranpoti. Sin se znajde v težavah, ko na cesti začne primanjkovati mamil, mama je obsedena z dieto in odvisna od zdravil ...

Aronofsky živo in natančno prikaže, kako praviloma končajo heroinski odvisniki; zanj je droga le eden od modelov odvisnosti, ki jih proizvaja sodobna družba, a so morda za to isto družbo vsaj nekateri od njih povsem sprejemljivi in celo deležni široke podpore. Poleg odlične vsebine je delo briljanten filmski dosežek, zato so ga ponekod vključili v izobraževalne kampanje za šolsko mladino.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd