Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako ubijajo droge


(stran 2 od 3)


Pomembno je vzdušje v družini

Ne glede na dokazana biokemična dejstva bi se s tako omejeno razlago težko strinjala behavioristična psihologija. Ni namreč odveč opozoriti, da se vzorec človekovega obnašanja in s tem tudi možnost morebitnega razvoja odvisnosti oblikuje glede na vzorec, ki ga oseba doživi v svoji primarni družini. Če prištejemo še vse bolj sprejeto in tudi potrjeno mnenje, da je telesno odraz duševnega, je nemogoče zanemariti vpliv, ki ga imata vedenje staršev in splošno vzdušje v družini na duševno in s tem tudi na telesno zdravje potomcev.
Z medicinskega stališča ni razlike med kajenjem, alkoholizmom in kajenjem marihuane ter uživanjem drog, saj je odvisnost stanje, v katerem posameznik ne more brez droge, oziroma gre za telesno in duševno odvisnost.

Kot zdravilo

Ko gre za marihuano, se v zadnjem času v javnosti pojavlja mnenje, da je marihuana tudi zdravilna droga. Pri tem je pomembno poudariti, da se enako nevarna sredstva razlikujejo po tem, ali jih uporabljamo kot zdravilo ali kot drogo. Marihuana deluje blago analgetično ter blaži slabost in bruhanje pri bolnikih, ki so podvrženi kemoterapiji. Prav tako znižuje tlak v očesu, čeprav z njo ne zdravijo glavkoma, saj obstajajo učinkovitejša sredstva. Marihuana naj bi bila delno učinkovita pri zdravljenju multiple skleroze, vendar so raziskave njenega delovanja na človeški organizem še v povojih.
Znana je tudi povezava trdih drog in marihuane. Med heroinskimi odvisniki skorajda ni nikogar, ki predtem ne bi poskusil marihuane, a je tudi res, da vsi, ki so jo poskusili, ne bodo postali odvisni. Temeljne raziskave kljub temu ne izključujejo enkratnega uživanja z nastankom odvisnosti. O tem, ali je liberalen pristop do marihuane in drugih drog umesten, zlasti pri vse večjem poznavanju njihovega delovanja, bo zagotovo oživelo še veliko polemik. Da bi lahko oblikovali stališče, ki je relevantno in prenese tudi pritisk različnih potreb družbenih skupin v vse hitreje spreminjajočih se življenjskih slogih, moramo upoštevati vse vidike - od zdravstvenih do socioloških.

Delo prostovoljnih skupin

V nekaterih evropskih deželah delujejo dobro organizirane prostovoljne skupine, katerih cilj je popularizacija in poglabljanje spoznanj o subkulturni sceni, zmanjševanje tveganja, povezanega z jemanjem drog in drugimi deviantnimi dejavnostmi ter podpora ustvarjalnim potencialom znotraj rave scene, ki je danes za mlade zelo privlačna. Njihova vloga je izobraževalna in večplastna. Svoje člane rekrutirajo iz vrst mladih, ki so se odločili del življenja posvetiti boju proti drogam. Največja in najpomembnejša ciljna skupina so tisti, ki še niso odvisni, a bi morebiti, če jih s svojimi izobraževalnimi posegi ne bi prestregli, to postali. Pristop je izrazito neagresiven in tudi k narkomanom ne pristopajo s pridigami ali kritiko. Vsak narkoman je zanje povsem enakovredno človeško bitje, ki morda potrebuje pomoč ali vsaj nasvet, kako se obvarovati pred katastrofo predoziranja ali mešanja različnih drog. Na rave zabavah imajo svoje stojnice, delijo izobraževalno gradivo in vse potrebno za primer krize. Vsi dejavni člani teh nevladnih in neprofitnih skupin so opravili tečaj prve pomoči in vedo, kako ravnati v različnih primerih.

Ne izplača se postati odvisen

Njihove izkušnje kažejo, da kljub veliki nevarnost drog večina ljudi, ki jih uporabljajo, vseeno ne konča kot odvisniki. Pravijo, da obstaja večje število ljudi, ki se drogirajo le določen čas, nato pa se tega naveličajo, pridejo k sebi in začnejo razmišljati o življenju, ki je pred njimi. Nekateri, resnici na ljubo, hitro postanejo odvisni, aktivisti pa jih želijo zaustaviti v teh kritičnih trenutkih nevarne hoje po robu.

Njihovi nasveti tako zdravim kot tistim, ki so že zabredli v odvisnost, vsebujejo napotke o vnosu energije v organizem in o načinih sprostitve ter razlago, da si je razpoloženje in energijo mogoče za kratek čas povrniti s stimulansi ali zdravili, kar pa povečuje končno ceno. Bolj ko se povzpne razpoloženje, težje je spuščanje. Njihov apel: "Nikakor se ne spuščajte s heroinom - ne izplača se postati odvisen!" lahko deluje kot rešilna bilka.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd