Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Zdravljenje kokainizma v centru Takiwasi v Peruju

Center Takiwasi v perujski visoki Amazoniji je nedavno gostil mednarodno konferenco Tradicionalna medicina, interkulturnost in mentalno zdravje, namenjeno psihologom, sociologom, pedagogom in zdravnikom. Govora je bilo predvsem o zdravljenju odvisnosti od kokaina, pa tudi od alkohola in marihuane, saj so te oblike zasvojenosti v Južni Ameriki najbolj prisotne. Poleg številnih novosti s področja zdravil naravnega izvora, ki jih ponuja južnoameriška flora in njihova tradicionalno medicinska uporaba, je bilo veliko pozornosti namenjene vprašanjem prenesljivosti specifičnih kulturnih konceptov v drugo okolje. So opisani postopki lahko učinkoviti tudi pri nas?
Center Takiwasi v perujski visoki Amazoniji je nedavno gostil mednarodno konferenco Tradicionalna medicina, interkulturnost in mentalno zdravje, namenjeno psihologom, sociologom, pedagogom in zdravnikom. Govora je bilo predvsem o zdravljenju odvisnosti od kokaina, pa tudi od alkohola in marihuane, saj so te oblike zasvojenosti v Južni Ameriki najbolj prisotne. Poleg številnih novosti s področja zdravil naravnega izvora, ki jih ponuja južnoameriška flora in njihova tradicionalno medicinska uporaba, je bilo veliko pozornosti namenjene vprašanjem prenesljivosti specifičnih kulturnih konceptov v drugo okolje. So opisani postopki lahko učinkoviti tudi pri nas? (Foto: Roman Paškulin)

Zdravljenje odvisnosti s pomočjo zdravilnih rastlin

Uporaba kokaina po svetu narašča, zlasti na območjih, ki jih je doslej obvladovala trgovina z opijem. To velja tudi za Slovenijo, ki leži na tako imenovani balkanski poti med Turčijo in Evropo. Kokain postaja priljubljen pripomoček višjih slojev, ki si moč za uspešno kariero izposojajo v »banki poživil«. Obresti pa so lahko astronomske ... Zdravila ni?

Takiwasi center

Takiwasi (v lokalnem jeziku »pojoča hiša«) je eklektični center za zdravljenje odvisnosti, ki ga je v Peruju pred dvajsetimi leti ustanovil francoski zdravnik dr. Jacques Mabit, ki je tja prišel v okviru človekoljubne misije Zdravnikov brez meja. Center združuje znanje amazonskih šamanov ter zahodne medicine in psihologije. V njem delujejo zdravniki, psihologi in delovni terapevti ter tradicionalni zdravilci. Slednji so strokovnjaki s področja zdravilnih rastlin in poznavalci subtilnih stanj zavesti, imenovanih trans. Obravnava odvisnosti tako temelji na treh stebrih – uporabi tradicionalnih zdravilnih rastlin, klasični psihoterapiji in življenju v skupnosti.


Celostno zdravljenje odvisnosti

Nahaja se na obrobju mesta Tarapoto, ki na 2,5 hektara zemljišča nudi prostor za spanje, prehrano, terapevtske seanse, izobraževanje, šport in delovno terapijo. V okviru centra je tudi manjša klinika z laboratorijem, ordinacijo in nekaj posteljami za primer resnejše bolezni. Dopolnjuje ga še botanični rezervat za pridelavo hrane in zdravilnih rastlin, ki se razteza na 40 hektarih na odmaknjenem področju porečja Amazonke. Tu se izvajajo tudi t.i. diete; to so posebni prehranjevalni režimi brez soli in sladkorjev tokom osemdnevne osamitve. Namen je poglabljanje stika s samim seboj.

Center lahko sprejme petnajst odvisnikov, ki tam ostanejo devet mesecev. Pogoj za sprejem je resničen namen oz. želja po spremembi. Obravnava je celostna, zdravi se vzroke odvisnosti in cilj je trajna abstinenca od drog. Terapije so usmerjene k sprembi odbnosa do samega sebe, družine in širše skupnosti ter prevzemanju odgovornosti in vloge v družbi.

Poleg terapetske dejavnosti center izvaja še raziskovanja in usposabljanja, izdaja publikacije in prireja konference. Vključen je v Inštitut za tradicionalno medicino v okviru perujskega Ministrstva za zdravstvo, finančno pa ga podpirata tudi francoska vlada in Evropska skupnost.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

odvisnost , mamila , celostno zdravljenje , ibogain , iboga , droga , zdravljenje odvisnosti , center , kokain , odvisnost od drog , zdravile rastline , enteogeni , trans

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.