Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Zdravljenje kokainizma v centru Takiwasi v Peruju


(stran 2 od 3)


Fizično razstrupljanje

Fizična detoksikacija, t.i. purga, ob prihodu v center traja od enega do dveh tednov in se izvaja s pomočjo bljuvalne rastline. To je metoda odstranjevanja telesu škodljivih snovi in presnovkov in je predpriprava za delo na psihičnem nivoju. Posameznik zaužitje izvleček bljuvalne rastline - v uporabi je ameriška vrsta podraščca (Aristolochia didyma) z lokalnim imenom javar panga. Njeno učinkovanje se kaže kot bruhanje, spremlja pa ga lahko tudi odvajanje, potenje, solzenje, slinjenje ... Telo izloča strupe in žolč, po čiščenju pa učinkoviteje izrablja presnovo, saj je toksini ne motijo več. Boljše fizično počutje z dvigom energije se odraža tudi v mentalni bistrini, ki je pogoj za učinkovito psihoterapevtsko delo.

Psihološko osvobajanje

Sledi proces psihološkega osvobajanja, in sicer z uživanjem napitka ajahuaska, ki je izvleček dveh rastlin amazonskega pragozda – stebel liane z lokalnim imenom žagubi (Banisteriopsis caapi) in listov grma čakruna (Psychotria viridis). Prva vsebuje alkaloida harmalin in harmin, druga pa dimetiltriptamin (DMT). Slednji je sicer naravni produkt človeških možganov in nastaja v češariki. To je žleza z notranjim izločanjem, ki s svojimi hormoni uravnava dnevni in sezonski bioritem in evolucijsko ustreza tretjemu očesu plazilcev. Pri sesalcih je bila do nedavno smatrana kot zakrnela in fiziološko manj pomembna, novejša odkritja pa dokazujejo njeno povezanost s kvalitetnim spanjem, sanjami in nivojem razpoloženja.

Kombinacija učinkovin v ajahuaski omogoča vstop v terapevtski trans. Zanj je značilna umirjenost in jasnost misli, ki omogoči spominjanje pozabljenih dogodkov, porajanje ustvarjalnih idej, razumevanje dejanj drugih ljudi in sočutje. Praktični cilj teh seans je naplavljanje psihološkega gradiva iz nezavednega, ki pri odvisnikih vsebuje veliko blokad in strahov. Te se potem razrešuje s skupinsko in individualno psihoterapijo.

Reintegracija

Obdobje reintegracije je namenjeno postopnemu vračanju posameznika v družbo. Ob slovesu velja za ozdravljenega, zato vse njegove obveznosti v zvezi s centrom prenehajo.

Center s svojo klinično prakso dokazuje, da je ponovno vzpostavljanje kulturnih vrednot lahko odgovor na problem odtujenosti kot dejavnika tveganja za razvoj zasvojenosti v sodobnem svetu. Zdravilne rastline, ki se uporabljajo v centru, pa zapolnjujejo vrzel v zahodni medicini odvisnosti, saj ta proti škodljivi uporabi poživil nima učinkovitega zdravila, niti substitucijske terapije, kot jo poznamo pri opiatni zasvojenosti.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

odvisnost , mamila , celostno zdravljenje , ibogain , iboga , droga , zdravljenje odvisnosti , center , kokain , odvisnost od drog , zdravile rastline , enteogeni , trans

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.