Zdravljenje seksualne zasvojenosti: Ko začutita bližino...

Prava stiska je nastopila, ko mi je žena rekla, da nisem pošten. Počutil sem se, kot bi se zaletel v betonski zid. Prepričan sem bil, da sem pošten. Nisem lagal, ne goljufal in ne kradel. Moj moralni kodeks je bil popolnoma ločen od moje seksualnosti, zato je, ko sem spoznal, da sem nepošten, nastopila prava kriza. Nisem se mogel več pretvarjati, da sem pošten, tako da bi poudarjal področja, na katerih nisem imel težav. Ta reč, ki se ji reče »jaz«, je imela zdaj tudi nepošteno plat. To spoznanje me je prisililo, da sem poiskal pomoč.

Napredek in spremembe se od osebe do osebe nekoliko razlikujejo. Nasploh se zdi, da se spremembe pri soodvisnih zgodijo prej kot pri zasvojenih.

Pri soodvisnih je dr. Carnes v prvih šestih mesecih zdravljenja opazil obdobje intenzivnega čustvenega nemira in bolečine, kar v grobem sovpada s tistim, kar zasvojeni občutijo v drugih šestih mesecih. Prav v tem obdobju so se pri soodvisnih najpogosteje pojavile zdravstvene težave. V drugih šestih mesecih pa so pri soodvisnih opazili napredek, ki ga pri zasvojenih niso zaznali vse do drugega leta zdravljenja.

Velikanski preskok - bližina

Razmere so se znatno izboljšale na poklicnem in finančnem področju, krepila se je samopodoba, izboljševanje se je nadaljevalo. Izredno pomembno je bilo izboljšanje sporazumevanja s partnerjem in kakovosti odnosov nasploh. Dr. Carnes je prepričan, da ta velikanski preskok na področju bližine z zasvojenimi partnerji omogočijo prav zasvojeni, ko dokončno priznajo svojo globoko bolečino, soodvisni pa, ko začenjajo opuščati nadzor nad zasvojenim. Ko zasvojeni prizna težavo, se soodvisni laže odreče obsedenemu nadzoru ter se osredotoči na svoje zdravljenje.

Soodvisni hitreje napredujejo

Zakaj? Verjetno za to obstaja več razlogov. Prvič, veliko soodvisnih prizna svoje težave veliko prej kot zasvojeni. Tako preživijo obdobje zanikanja, stiske in zloma, še preden se to pri zasvojenem sploh začne. Drugič, v primerih, ko soodvisni prizna težavo pozneje kot zasvojeni partner, se zdi, da se partnerja hitreje vnovič povežeta (nekateri se seveda sploh ne povežejo, ampak preprosto odidejo). In tretjič, ko se zasvojeni partner odloči za zdravljenje, potreba po nadzoru zasvojenega v veliko manjši meri vpliva na odločitve soodvisnega.

Najbolj težavno je to, da se morata zasvojeni in soodvisni soočiti kot par. Stopnje napredovanja, skozi katere gresta, so pogosto ena sama zmešnjava. Soodvisni se lahko do zasvojenega vede nestrpno, čeprav ta napreduje približno enako hitro kot drugi zasvojeni. Še huje, nekateri soodvisni se lahko prekmalu odločijo, da razmerja ni možno rešiti. Prezgodnje ali napačne odločitve lahko soodvisni preprečijo tako, da se najprej posvetijo svojemu zdravljenju.


Ali naj odidem?

Večini soodvisnih se na začetku zdravljenja zdi, da bežijo pred plazom obupa, ki jih bo vsak hip zasul. Mirno življenje in ljubeče razmerje se jim zdita tako rekoč nemogoča. Vsi soodvisni se ob pogledu na svoje razmerje z zasvojenim partnerjem sprašujejo: »Ali naj odidem?« Čeprav si bodo morali na to vprašanje odgovoriti med zdravljenjem, je navadno bolje, da tega ne storijo na začetku. Za okrevanje je treba najprej predelati lastne soodvisniške vzorce, kar je najlaže storiti ob podpori partnerja.

Dejstvo, da zasvojeni podpirajo svoje partnerje, je v nasprotju s splošnim prepričanjem. Ljudje si predstavljajo, da od iluzij zablodelega zasvojenca stisne v kot jezna žena in ga prisili, da si poišče pomoč. Pogosto se zgodi prav nasprotno. Pomoč poiščejo zasvojeni, ko pa prosijo za sodelovanje svojega partnerja, naletijo na odpor, čeprav je več kot očitno, da tudi partner potrebujejo pomoč. Temu so pritrdili vsi soodvisni. Partnerja morata začeti zdravljenje vsak zase.

Na zakon lahko gledamo podobno kot na reinkarnacijo. Česar ne boš predelal v enem odnosu, boš moral predelati v naslednjem. Sprejmite to kot zakonsko karmo. Skoraj gotovo je, da boste brez pomoči znova pristali v disfunkcionalnem razmerju, ki ne bo delovalo. Soodvisni mora opustiti beg in se soočiti s plazom, pri čemer mu je veliko ljudi pripravljenih
Članek se nadaljuje »


Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki