Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zdravljenje seksualne zasvojenosti: Ko začutita bližino...


(stran 2 od 2)


Odcepitev

Prva stopnja okrevanja soodvisnih je odcepitev, saj morajo prekiniti patološko povezavo z zasvojenim, svojemu življenju pa podeliti nov smisel in spet najti osebo, ki se je izgubila v soodvisnosti − sebe. Kot smo že omenili, so soodvisni v veliki skušnjavi, da bi partnerja zapustili. Zanje je značilno, da sebe enačijo s svojimi odnosi. Njihovo okrevanje mora biti najpomembnejše, pot do okrevanja pa je zelo naporna. Pred soodvisnimi so v tem obdobju naslednje pomembne naloge: naučiti se ljubiti, ne da bi partnerja poskušali zaščititi pred posledicami napačnih odločitev, priznanje lastne nemoči nad obsedenostjo, priznanje posledic soodvisnega vedenja in opredelitev treznosti soodvisne osebe. Izpolnjevanje teh nalog soodvisnim pomaga, da se prvo leto laže osredotočijo na svoje zdravljenje, medtem ko se spopadajo z žalostjo in bolečino. Morda je na začetku zdravljenja najtežja naloga opuščanje nadzora.

Rahlanje škodljivih vezi

Partnerji v terapiji izkusijo to, čemur strokovnjaki pravijo diferenciacija. Ta izraz so prvič uporabili pri opisovanju stopenj, ki so značilne za razvoj otroka. Otrok se nauči ločevanja od vseobsegajočega starša s tem, da osvoji razvojne stopnje: od tega, da je najprej drugačen, nato ločen, dokler naposled ne postane enak staršem. Vsi otroci gredo skozi ta proces: od razposajenosti malčka do kljubovalnosti adolescenta. Raziskovalci, ki se ukvarjajo z družino in zakonom, so že zdavnaj ugotovili, da gredo tudi pari skozi podobna razvojna obdobja. Ko se zaljubita, sta partnerja neločljiva in popolnoma osredotočena drug na drugega. Potem se oba trudita določiti, kje se neha njuna lastna identiteta in kje se začne par.

V zdravih parih se ljudje naučijo biti oboje, biti v paru in biti ločeni, seveda če sta partnerja enakovredna. To je diferenciacija. Težave imajo pari, pri katerih partnerjema ne uspe živeti kot ločenima osebnostma ali pa se jima ne uspe povezati. Skoraj vse težave v zakonu lahko opišemo kot nekakšno neravnovesje med razdaljo in bližino. Pari, katerih odnos temelji na sramu in v katerih sta partnerja izkusila prekoračenje meja zaradi zlorabe in zasvojenosti, imajo hude težave pri diferenciaciji. Stopnja oddaljevanja na začetku zdravljenja zahteva osredotočenje na ločevanje, pri čemer partnerja izkusita srce trgajočo bolečino, kar je pomembno tako za osebnostno rast kot za rast odnosa.

Nasvet, da je treba najprej poskrbeti za lastno zdravljenje, je več kot upoštevanja vreden. Brez tega se ne bo spremenilo nič. Prava rast je možna šele takrat, ko vsi družinski člani poskrbijo zase. Precejšnje izboljšanje odnosov in sposobnost sporazumevanja pri soodvisnih je opaziti v drugi polovici prvega leta. Verjamemo, da gre za odraz njihove sposobnosti opustiti nadzor ter sodelovati s partnerjem pri reševanju skupnih težav. Po končani diferenciaciji so soodvisni in zasvojeni pripravljeni na naslednjo stopnjo zdravljenja, na določanje meja. Srečajo se z vprašanjem: »Zdaj ko sem se naučil, kako se odcepiti, kako naj se povežem s teboj, ne da bi pri tem izgubil sebe?«


Ameriška statistika

Leta 1920 se je z ločitvijo končal eden od sedmih zakonov, leta 1950 eden od petih, leta 1980 že vsak drugi. Kar 80 odstotkov ločenih ljudi se je znova poročilo, vendar je razpadlo tudi več kot 60 odstotkov drugih zakonov. Več kot polovica otrok v Združenih državah Amerike bo živela v družini z enim samim staršem. O kakovosti odnosov priča tudi dejstvo, da je več kot 30 odstotkov poročenih žensk njihov mož telesno zlorabil. Eden od desetih moških na zmenku žensko posilil. Kar 13 odstotkov vseh umorov zagrešijo možje, ki umorijo svoje žene. Ti skrb vzbujajoči statistični podatki, se ne ujemajo z našimi predstavami o mirnem družinskem življenju, marveč kažejo na leglo zasvojenosti, zlorabe in disfunkcionalnih odnosov, opozarjajo pa tudi na velike socialne in družbene spremembe. Zgodbe o okrevanju kljub temu vzbujajo upanje
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd