Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Seksualna zasvojenost: Stvari je treba povedati in dokončati

Po tretjem letu: Primarna družina

Okrevanje enega samega človeka lahko sproži spremembe v vsej družini. Tak človek lahko prekine družinsko molčečnost, postane vzor drugim zasvojenim v družini in opozori na škodljive vzorce.

Kako se zasvojeni lotijo zdravljenja?

Pomaga, če delo s primarno družino razdelimo na posamezne naloge. Zasvojeni, ki si opomorejo na ključnih življenjskih področjih, začnejo pregledovati svojo družinsko zgodovino, kar je bistveno za prepoznavanje »rodovnika« zasvojenosti. Ta naloga zahteva uspešno okrevanje in znanje o zasvojenosti, da se je moč prebiti čez okope družinskega zanikanja. Ko zasvojeni razumejo, kakšno moč ima sistem, kako družina deluje kot celota, lahko svojo nemoč razumejo še z drugega zornega kota.

Česa so se družinski člani najbolj sramovali, zlasti na seksualnem področju? Za vsakega zasvojenega ali soodvisnega človeka obstaja določen tip ljudi, ki zanj pomeni problem. To so ljudje, ki zlahka pritisnejo na »pravi gumb«, ki jih zlahka razjezijo oziroma razburijo in ob katerih se počutijo nezadostne. Občutljivosti na te »arhetipske osebnosti« se zasvojeni naučijo v primarni družini. Med zdravljenjem se morajo vprašati: »Kdo v moji družini je takšen?«

Postavljanje meja

Zasvojeni so odraščali v družinah, v katerih ni bilo jasno določenih meja. Starši, bratje in sestre so bili napadalni, oblastniški in obsojajoči. Okrevanje pa zahteva postavljanje meja, saj je treba določiti, kaj je v redu in kaj ne. Meje so temelj popolnega prestrukturiranja odnosov v družini. Zahtevajo nove vedenjske vzorce in nova vedenjska pravila. Meje zahtevajo spoštovanje. V družinah, prežetih z zasvojenostmi, se izogibajo temu, da bi se pogovorili do konca. Ne pogovarjajo se o pomembnih občutkih in dejstvih. Spori ostajajo nerešeni, bolečina se kopiči. Nekatere stvari je preprosto treba povedati in jih dokončati. Včasih je potrebno, da družinski terapevt zbere vso družino in ji pomaga najti pot iz slepe ulice. Terapevti uporabljajo različne metode, ki pomagajo ljudem rešiti konflikte tudi brez navzočnosti družine. Ne glede na to, kako težko je in kakšno pomoč morajo poiskati, je reševanje nerešenih stvari v družini ena od prednostnih nalog.


Vstopanje družine v zdravljenje

Ko v zdravljenje vstopi več družinskih članov, se zaradi sprememb, ki so posledica zdravljenja, pojavi možnost za drugačne odnose. Fossum in Mason poudarjata, da mora družina premagati svoj hromeči strah pred bližino. Pogosto se družinski člani začnejo drugače povezovati med seboj, zlasti tisti, ki so vključeni v zdravljenje. Seveda se za zdravljenje ne odločijo vsi člani istočasno. Bratje, sestre, starši in drugi sorodniki, ki potrebujejo zdravljenje, bodo našli svojo pot ob svojem času. Zbadanje ne bo pomagalo, določanje meja in pogovori, v katerih se boste do konca pogovorili o nedokončanih stvareh, pa bodo. Ko se odnosi v družini spremenijo, postane sprememba del razvojnega procesa.

Zasvojeni morajo v procesu okrevanja najti trdnost v temeljih zdravljenja, ne v svoji primarni družini. Zgodnje zdravljenje se začne z zmanjševanjem občutka sramu, ki se razvije v proces »prevzgoje«, ki smo ga opisali kot dvig samozavesti. Z zmanjševanjem sramu in krepitvijo temeljnega občutka lastne vrednosti zasvojeni postavijo temelje, ki bi jih morali zgraditi že v primarni družini.

Lahko tudi razdor družine

V nekaterih družinah se kljub zdravljenju nič ne spremeni. Večina zasvojenih, tudi tistih, ki so zelo napredovali, si želi, da bi bil napredek večji. Nekateri naletijo na tako močno zanikanje, da zdravljenje družino razdre. Ljudem, ki se zdravijo, pomaga tudi tak, najhujši možen izid. Med zdravljenjem jim ni več treba izkrivljati resnice in jo zanikati. Vidijo in izrečejo svojo resnico, ker so spoznali, da je od tega odvisno njihovo življenje. Eden od boljših napotkov, kako spremeniti odnose v družini, je opisan v knjigi M. Scotta Pecka Ljubezen in duhovna rast. Govori o tem, kako pomembna je neomajna poštenost:

»Resnica – kot jo lahko najbolje določimo – nam mora biti življenjsko pomembnejša od naših interesov, od našega lagodja. Nasprotno pa moramo imeti vedno osebno nelagodje za nepomembno in ga celo podrediti iskanju resnice. Duševno zdravje je nenehno posvečanje resničnosti za vsako ceno.«

Merle Fossum in Marilyn Mason v knjigi Soočenje s sramom: družine, ki se zdravijo (Facing Shame: Families in Recovery) opisujeta spremembe v družini kot spoprijemanje z »nevidnim zmajem«. Zasvojeni so »zbiralniki družinskega sramu«, saj prevzamejo ključno vlogo pri delovanju družine kot sistema. Fossum in Mason pravita: »Ko se lotimo zasvojenosti v družini, se lotimo tistega, česar nas je v družini najbolj sram. Pri soočenju s stisko zasvojenosti dobi družina priložnost za temeljito spremembo in rast.«

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

zasvojenost , seksualna zasvojenost , zasvojenost s seksom , nekemična zasvojenost , zasvojenost s seksualnostjo

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.