Kaj je soodvisnost pri seksualni zasvojenosti

(Foto: Jupiterimages)

Ženska brez fanta ni vredna nič

John in Suzie sta bila idealen par. Bila sta privlačna in poslovno uspešna, skratka, to je bil par, ki bi moral biti na naslovnici družinske revije. Podoba "idealnega para" se je sesula, ko je Suzie izvedela, da ima John že trinajst let razmerje z njeno sestro. Še huje, odkrila je, da je bilo vmes še veliko drugih. Med terapijo ga je pravičniško kaznovala več kot leto dni, dokler njen terapevt ni zaslutil, da še nekaj ni v redu. Med raziskovanjem zgodovine njenega seksualnega vedenja je odkril, da je v primerjavi z njenim zunajzakonskim seksualnim vedenjem moževo prav nedolžno. Soodvisnost je samo prikrivala njeno zasvojenost s seksualnostjo.

Nekaj prepričanj soodvisnih žensk:
  • Ženska potrebuje moškega, pa naj je še tako grozen.
  • Ženske s seksom nadzirajo moške.
  • Ženske se morajo oblačiti seksi, ne smejo pa se seksualno vesti.
  • Fantje si seks lahko želijo, deklice pa so device ali "kurbe".
  • Najpomembnejša je enotnost družine.
  • Čudaško vedenje naj ostane skrivnost, o tem se ne govori niti v družini.
  • Ženska brez fanta ni vredna nič.

Tako kot zasvojeni so tudi soodvisni ljudje izobraženi; več kot polovica jih ima univerzitetno ali višjo izobrazbo. Raziskava dr. Carnesa je pokazala, da se jih je večina borila tudi z zasvojenostmi, skoraj vsi pa so izhajali iz družin, v katerih so bili zasvojeni tudi drugi družinski člani. Tudi soodvisni ljudje so bili v otroštvu žrtve zlorabe. Bili so zakonci ali ljubimci oseb, zasvojenih s seksualnostjo. Zavedali so se svoje bolezni, saj so bili obsedeni z ljudmi, ki se seksualno ne obvladajo. Če ne bi bili v odnosu s tem seksualnim zasvojencem, bi bili s kom drugim, ki je enako zasvojen s seksualnostjo.


Zrcalna podoba

Raziskovalci so v pogovorih s partnerji oseb, zasvojenih s seksualnostjo, spoznali, da so ti zrcalna podoba zasvojenih. Odkrili so, da obstaja posebna skupina zelo podobnih ljudi, znotraj katere nezmotljivo najdejo drug drugega in tvorijo disfunkcionalne odnose. Številni soodvisni ljudje na začetku terapije zanikajo, da bi imeli z zasvojenim partnerjem kar koli skupnega. Tako zasvojeni kot soodvisni ljudje izhajajo iz podobnih družin. Približno dve tretjini zasvojenih in soodvisnih izhaja iz togih in čustveno odtujenih družin. Čustvena odtujenost krepi strah pred zapuščanjem in zmanjšuje zaupanje, medtem ko togost vodi v občutke sramu in odvisnosti.

Ugodje?

V odnosih, v katerih prevladuje nadzor in so čustveno nezadovoljivi, najdejo tako zasvojeni kot tudi soodvisni "ugodje", ki jim je znano. Življenje z družinskimi člani, ki se ne obvladujejo, je tako obema partnerjema znano in domače. Otroci, ki odraščajo ob zasvojenem človeku, se naučijo disfunkcionalnega spopadanja z življenjem. Včasih to pomeni prav zasvojenost. Več kot tretjino soodvisnih ljudi mučijo motnje hranjenja, 15 odstotkov jih je alkoholikov ali uživalcev nedovoljenih drog, 20 odstotkov pa jih je tudi zasvojenih s seksualnostjo.
Naslednja podobnost se kaže na področju zlorabe. Vzorci spolne, telesne in čustvene zlorabe pri soodvisnih so skoraj povsem enaki tistim, ki smo jih odkrili pri zasvojenih. Težave na čustvenem področju so večinoma podobne tistim, ki jih imajo zasvojeni, in segajo od obsedenosti s samomorom do samouničevalnega vedenja, kot je samopoškodovanje.
Članek se nadaljuje »


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki