Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kaj je soodvisnost pri seksualni zasvojenosti


(stran 4 od 4)


Beg pred bližino

Anne Wilson Shaef opravlja pionirsko delo na področju zasvojenosti. V knjigi Beg pred bližino (Escape From Intimacy) jasno določi razlike med posameznimi oblikami "ljubezenskih" zasvojenosti: med zasvojenostjo s seksualnostjo, zasvojenostjo z romantičnim sanjarjenjem in zaljubljenostmi ter med odvisnostjo od odnosov. Na začetku vztraja – mislim, da upravičeno –, da nikakor ne bi smeli uporabljati besede ljubezen. "Ne verjamem, da ima katera koli zasvojenost, tako v medosebnih kot v namišljenih odnosih, kar koli skupnega z ljubeznijo.

Te zasvojenosti imajo lahko opraviti z iluzijo o ljubezni, vsekakor pa nimajo nič skupnega s pravo ljubeznijo in so pravzaprav načini, kako se izogniti ljubezni in bližini." V nadaljevanju opredeli zasvojenost s seksualnostjo, z romantičnim sanjarjenjem in zaljubljenostmi ter zasvojenost z odnosi kot ločene obsedenosti, ki pa se pogosto prepletajo. Zasvojeni s seksualnostjo je osredotočen na določeno seksualno vedenje. Oseba, zasvojena s sanjarjenjem, se ujame v čarobnost občutkov, ki so značilni za obdobje zaljubljenosti.

Iste korenine

Odvisni od odnosov pa so po mnenju Shaefove nemočni zaradi dvojega: zapletajo se v uničujoče odnose, ki jih ne morejo sami prekiniti, poleg tega se vedno znova zapletejo v isti tip odnosov, čeprav poznajo njihove uničujoče posledice. Delovanje soodvisnosti lahko razumemo tudi tako, da primerjamo izkušnje soodvisnih oseb z izkušnjami zasvojenih. Vzporedno spremljanje dogajanja nam omogoča, da predpono "so-" vidimo, ne da bi izpred oči izgubili zasvojenost, hkrati pa nam pomaga razjasniti nekatere napačne predstave s področja zasvojenosti. Soodvisnost in zasvojenost imata iste korenine.

Obseden z zasvojenim

Omenili smo že marsikaj, kar je skupno soodvisnim in zasvojenim osebam. S primerjavo zasvojenosti ter družinskega življenja soodvisnih in zasvojenih pridemo do jasnejše podobe, ki nam omogoči, da natančneje vidimo, kaj je soodvisnost in kaj ni. Soodvisnost sestavljajo trije deli: družinski sram, disfunkcionalnost družine in obsedenost.

Disfunkcionalnost in sram sta značilna tako za družine zasvojenih kot tudi sooodvisnih. Šele po tretji lastnosti, in sicer po obsedenosti, se zasvojeni ljudje razlikujejo od soodvisnih. Tako zasvojeni kot soodvisni se vede obsedeno, vendar je soodvisni obseden z zasvojenim. Soodvisni se vede še posebno obsedeno, ko "zasvojeni v njem" izgubi nadzor nad svojim vedenjem. Zasvojenost soodvisnih oseb je občutek nemoči, povezan z nemočjo drugih.

To pojasni značilnosti obsedenosti soodvisnega človeka: tiha privolitev, obsedeno ukvarjanje z zasvojenim, zanikanje, čustveni nemir, manipulacija, prevzemanje odgovornosti drugih, ogrožanje/izguba sebe, grajanje in kaznovanje drugih/sebe in seksualna reaktivnost. Odnos med zasvojenim in soodvisnim postane zmešnjava obsedenega, nenadzorovanega vedenja. Kar naredi eden od partnerjev, postane obsedenost drugega.

Prepletenost

S povezavo procesov v družinskem okolju in razvoja zasvojenosti vidimo, kako se vsi deli medsebojno prepletajo. Celoten sistem zasvojenosti kot kalejdoskop, sestavljen iz številnih majhnih ogledalc, ustvarja podobe, ki odsevajo posameznikov boj v večji podobi družinskih vzorcev. Ne glede na to, ali imamo v mislih zasvojenega ali soodvisnega, so vzorci vselej enaki. Zdravljenje se vedno začne s prevzemanjem odgovornosti zase.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd