Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kaj je soodvisnost pri seksualni zasvojenosti


(stran 3 od 4)


Kdaj smo soodvisni?

Do nemoči, neobvladljivosti in nazadnje do soodvisnosti vodi devet procesov. Naslednji znaki jasno kažejo na soodvisnost:

1.    Tiha privolitev. Večina soodvisnih dejavno podpira zasvojenost s tem, da početje zasvojenega skrivajo. Skoraj tri četrtine se jih je dejavno trudilo, da bi zunanjemu svetu kazali podobo urejene družine.

2.    Obsedeno ukvarjanje z zasvojenim partnerjem. Soodvisni so obsedeni z zasvojenim in njegovim življenjem. Več kot dve tretjini anketirancev je prepoznalo, da je bila njihova obsedenost oblika izogibanja soočenju z lastnimi čustvi.

3.    Zanikanje. Ko se soodvisni niso vedli obsedeno, so zapadli v stanje, v katerem so zanikali realnost.

4.    Čustveni nemir. Čustveno življenje soodvisnega je podobno vožnji z vlakom smrti.

5.    Manipuliranje. Soodvisni v svojem stremljenju po nadzoru in obvladovanju začnejo manipulirati z zasvojenim partnerjem. Skoraj vsi so se prepoznali v vlogi napadalca, žrtve oziroma rešitelja.

6.    Pretirano prevzemanje odgovornosti. Soodvisni so bili v svoji obsedenosti s sabo skrajno nepopustljivi. Več kot tri četrtine jih je za vse težave krivilo sebe.

7.    Ogrožanje ali izguba sebe. Soodvisnost pomeni tudi nenehno sprejemanje kompromisov, ki spodkopavajo človekov občutek lastne vrednosti.

8.    Grajanje in kaznovanje. Soodvisni v svoji obsedenosti začnejo obsojati in kaznovati. Maščevalnost soodvisnih najbolje ponazori podatek, da je 36 odstotkov anketiranih soodvisnih oseb priznalo, da so imeli morilske misli in občutke.

9.    Seksualna reaktivnost. V seksualnem smislu se soodvisni na partnerjevo vedenje odzivajo na skrajne načine, pri čemer se najpogosteje seksualno povsem izključijo.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd