Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kaj je soodvisnost pri seksualni zasvojenosti


(stran 2 od 4)


Podobnosti

Ne nazadnje so zasvojenim in soodvisnim osebam neizogibno skupne posledice njihovega vedenja, kot so neželena nosečnost, spolno prenosljive bolezni in aids. Oboji čutijo tudi druge negativne posledice na telesni ravni, denimo velika nihanja telesne teže, zdravstvene težave, povezane s stresom, nespečnost in izčrpanost. Oboji trpijo zaradi negativnih posledic na ključnih področjih življenja: na delovnem mestu, v prijateljskih odnosih, pri konjičkih in denarju. Življenje soodvisnega človeka je podobno zapleteno življenju zasvojenega.


V čem se razlikujeta?

Soodvisnost je bolezen, pri kateri se človek obsedeno ukvarja z zasvojenostjo druge osebe. Posledica takšnega vedenja je, da človek izgubi sebe. Tako kot zasvojeni tudi soodvisni izgubijo pomemben občutek lastne vrednosti. V zunanjem svetu nosijo masko, njihova dejanja pa razkrivajo in dokazujejo resnico, ki je povsem drugačna. Pri soodvisnem človeku ima podoba, ki jo kaže navzven, bolj malo skupnega z resničnimi občutki lastne vrednosti. Vse je samo maska, ki prikriva resnično podobo tistega, kar sta oba, zasvojeni in soodvisni, postala.

Soodvisnost je tudi način reševanja težav. Dokler se soodvisni vedejo obsedeno, se jim ni treba ukvarjati z lastnimi čustvi, omejitvami in napakami. Ni se jim treba soočiti s seboj, pri čemer je to, da se ne čutijo, pravzaprav "nagrada" − tako kot pri vsaki drugi zasvojenosti. Nekateri trdijo, da je razlika tudi v tem, da so zasvojeni večinoma moški, soodvisne pa največkrat ženske. Raziskava dr. Carnesa je dokazala, da to ni res.

Več kot polovica soodvisnih se je prepoznala v izjavi, da je seks najpomembnejši znak ljubezni. To pomeni, da te vsakdo, ki gre s tabo v posteljo, ljubi. Takšno prepričanje je soodvisne ljudi spodbujalo, da so zapeljevali, sodelovali v seksualnih dejanjih, do katerih jim sploh ni bilo, in uporabljali seks za nadziranje zasvojenega s seksualnostjo. Iz enakega prepričanja so se prestrašili, kadar je bila zasvojena oseba seksualno dejavna z drugimi ljudmi. Seks so enačili z ljubeznijo, seksualno izživljanje (acting out) pa z zapuščanjem; soodvisni ljudje so bili pripravljeni storiti skoraj vse, da bi se izognili zapuščanju. Pripravljeni so se bili odpovedati celo lastni seksualnosti.

Podoba bo jasnejša, če zasvojenost s seksualnostjo primerjamo z drugimi zasvojenostmi. Pri partnerju alkoholiku, ki raje izbere steklenico, se lahko pretvarjate, da to ni vaša stvar. Odločitev partnerja, ki izbere druge spolne partnerje, pa zareže precej globlje; to je težje ne jemati osebno.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd