Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zloraba otrok je ključen vzrok za nastanek (seksualne) zasvojenosti


(stran 2 od 2)


Zavedanje zlorabe

Rezultat zdravljenja je tudi zavedanje zlorabe; zasvojeni se začnejo spopadati z vprašanji zlorabe, ki so do zdaj nanje prežala le kot duhovi iz preteklosti. Terapevti so spoznali, da morajo k bolečim izkušnjam iz otroštva pristopiti postopoma. Ugotovili so še, da potrebujejo žrtve močne medčloveške vezi, da se počutijo povsem varne, ko govorijo o zlorabi. Ne preseneča torej, da so mnogi ljudje o večjih napredkih pri soočanju z zlorabo spregovorili šele po tretjem letu zdravljenja. Trdnejša ko je bila njihova podporna mreža, bolj se je krepilo zavedanje o zlorabi.

Žrtve zlorabe pogosto šele med zdravljenjem spoznajo, da lahko zanje kdo poskrbi, ne da bi jih zlorabljal ali izkoriščal. Terapevt jih nauči tudi tega, kako naj poskrbijo zase, kadar se počutijo ranljive. Lahko postavijo varne meje in zdravo zadovoljijo svoje potrebe. Podobno asertivnost krepi samozavedanje, toda da bi zahteval tisto, kar hočeš, moraš najprej vedeti, kaj sploh hočeš.

Zakaj se žrtve ne spomnijo zlorabe?

Pri človeku hipokampus, del možganov, ki shranjuje spomine, povezane s prostorom in časom, pred četrtim letom starosti še ni dozorel. Kljub temu pa že deluje tako imenovani taksonski sistem, del možganov, ki zapisuje spomine na temelju čustev in zvokov. Žrtve zgodnje zlorabe se tako spominjajo le odlomkov, ne pa tudi dejstev, ki bi te spomine povezali s časom in prostorom, zato spominskim drobcem ne pripisujejo posebnega pomena.

Posttravmatski stres je naslednji dejavnik, ki pomaga zakopati grozljive spomine. Strah izhaja iz dejstva, da je zloraba lahko grozljiva. Strokovnjaki za posttravmatske stresne motnje opozarjajo na to, kadar govorijo o "neizogibnem šoku", ki je najhujši pri ljudeh, ki na to, kar se je zgodilo, niso bili pripravljeni, na primer pri otrocih. Posledica posttravmatske stresne motnje je patološko odzivanje na stres, kar pomeni disfunkcionalnost (samouničevalno vedenje, duševne bolezni, zlorabo drugih), zasvojenost (prisilno podoživljanje travmatične izkušnje (sprožilec je zloraba), zmanjševanje bolečine in sramu), pretirano storilnostno naravnanost in kompulzivno delo, povezano z nesposobnostjo za bližino. Žrtve se tudi bojijo, da se bo zloraba ponovila. Najbrž pa je najhujši strah, s katerim se morajo zasvojeni soočiti med zdravljenjem, naslednje: "Kaj se bo zgodilo, če priznam, da je to res?

Kdo bom potem jaz?

Prepričanja in miti, ki so ohranjala dobro urejen svet, se bodo sesula. Kaj jih bo nadomestilo? Kdo bom potem jaz? Kaj to pomeni za moje seksualno vedenje?" Čeprav se morajo soočiti s tem strahom, pozneje to vidijo kot blagoslov. Mnogi zasvojeni, ki so bili zlorabljeni, ostanejo skrajno vdani staršem, ker se jih bojijo prizadeti ali se bojijo izgubiti odnos, ne glede na to, kakšen je. Resnice njihovega otroštva ni mogoče spremeniti.
Spomini se vrnejo, ko jih prenehajo tlačiti. Ko svoje skrivnosti zaupajo drugim, se odprejo vrata do bolečine. Izkušnje zlorabe v otroštvu ter njihovo lastno vedenje sestavljajo širšo in bolečo podobo, na katero se lahko pravilno odzovejo le na en način, in sicer z žalostjo, ki jo čutijo globoko v duši.


Moje razumevanje zlorabe je postalo znatno bolj subtilno. Poleg tega, da zdaj veliko več vedenjskih vzorcev označim za zlorabo, jasneje vidim, kako sem sama pripomogla k zlorabi. Sarkastično poniževanje je bilo tako globoko vgrajeno v mojo družino, da sem tovrstne pripombe doživljala kot ljubeznivo zbadanje. Od fantov, s katerimi sem hodila, in od moških prijateljev sem celo sama izvabljala tovrstne zlorabe, nato pa sem jim to zamerila. Postala sem veliko pozornejša na to, kako prekoračujem meje drugih in jih tako zlorabljam. Prepoznala sem, kako zlorabljam samo sebe. Do zlorabe sem čedalje manj strpna, hkrati pa čutim razumevanje in empatijo do vseh, ki zlorabljajo. Nanje gledam kot na človeška bitja, ki jih je zdrobilo življenje.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd