Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zloraba v otroštvu vpliva na seksualno zasvojenost


(stran 3 od 3)


Pomanjkanje dotika!

Pri čustveni zlorabi gre predvsem za odsotnost oziroma pomanjkanje nujno potrebne nege, zaščite in skrbi za otroka. Včasih zloraba presega takšno pomanjkanje in preraste v nizkotno, kruto ali zlobno ravnanje z otroki. Kot je razvidno iz tabele, je ena od glavnih oblik čustvene zlorabe pomanjkanje dotika. Nekateri od prvih raziskovalcev zlorabe otrok so ugotovili, da pomanjkanje dotika v otroštvu pogosto vodi v spolno zlorabljanje in telesno nasilje v odraslosti. Rezultati raziskave potrjujejo škodljive posledice pomanjkanja dotika in razkrivajo vlogo pomanjkanja dotika pri razvoju zasvojenskih vedenjskih vzorcev.

V tesni povezavi s pomanjkanjem telesnega stika so: zanemarjanje, zapuščanje in nezadostna količina ali neprimerna kakovost hrane. Zanemarjanje in zapuščanje se lahko pojavljata v več oblikah, tudi kot pomanjkanje zaščite v primeru nevarnosti, pomanjkanje vodenja, kadar je to potrebno, in pomanjkanje pomoči, kadar se otrok znajde v stiski. Včasih starši "uskladiščijo" svoje otroke, kar pomeni, da jih pošljejo stran, ker se z njimi nočejo ukvarjati. Starši se lahko "specializirajo" za enega otroka in zanemarjajo preostale. Včasih starši otroke vodijo v neprimerno in tvegano okolje, denimo v gostilne. Ne glede na obliko zlorabe otroci sklepajo, da so nepomembni in da njihove potrebe ne bodo zadovoljene.

Naslednje pomembno področje čustvene zlorabe je prelaganje odgovornosti odraslih na otroka. Otrok mora med svojim razvojem čutiti, da zanj nekdo skrbi. Če tega ne čuti, mu ne bo uspelo oblikovati nekaterih pomembnih predpostavk, odločilnih za zdravo življenje. Siljenje otrok, da se soočajo s svetom kot odrasle osebe, v njih vzbuja občutek, da se morajo v življenju zanesti izključno nase.

Patološki odzivi

Dogodki, povezani z zlorabo, so bili za večino zasvojenih odločilni. Njihova zasvojenost je črpala energijo prav iz teh dogodkov. Pravzaprav je zasvojenost del patološkega odzivanja na stres. Posledica zlorabe v otroštvu je posttravmatska stresna motnja, ki se sčasoma razvije v enega ali več patoloških odzivov na stresne situacije. Te reakcije so osnova za zasvojenost. Zasvojenost s seksualnostjo nam pomaga razumeti bistvo zasvojenosti nasploh.

Cilj raziskave je bilo razumevanje povezave med spolno zlorabo in zasvojenostjo s seksualnostjo. Da bi žrtve razumele, kako je zloraba vplivala na razvoj njihove zasvojenosti, morajo ovrednotiti svoje izkušnje glede na pogostnost in stopnjo travmatičnosti. Če je bil nekdo zlorabljen samo enkrat ali dvakrat, ne pomeni, da stvar ni resna. Nekatere zlorabe, ki so pustile najhujše posledice, so se zgodile samo enkrat. Prav tako ne bi smeli zmanjševati pomena zlorab, ki se na prvi pogled zdijo razmeroma neškodljive. Očetovo buljenje v hčerine prsi ali spolovilo se v primerjavi z izsiljenim seksualnim občevanjem utegne zdeti neškodljivo, toda če takšno seksualno vedenje traja dalj časa, se travmatična izkušnja krepi.
 
Naša družba se mora precej bolj potruditi in se spopasti s kolektivnim zanikanjem zlorab otrok in njihovih posledic. Tisti, ki se ukvarjamo z zasvojenostmi, smo spoznali potrebo, da bo na tem področju treba storiti veliko več kot doslej. Nekateri otroci so še posebno dovzetni za zasvojenosti. Živijo v družbi, ki podpira zasvojenosti, njihovi starši so verjetno zasvojeni z enim ali več oblikami vedenja ali snovmi, prihajajo iz disfunkcionalnih, vsaj v primeru zasvojenosti s seksualnostjo pa najbrž tudi pretirano togih in čustveno odtujenih družin. Najpogosteje so bili zlorabljeni na več načinov. Ti otroci so ranljivi in v takih okoliščinah iščejo način, kako bi se počutili bolje. Pri tem bodo izkoristili "vrhunce", kot so hrana, seks, televizija, vse, kar kakor koli lahko omili bolečino. To niso slabi otroci, marveč preprosto otroci, ki trpijo in iščejo olajšanje. Nihče v resnici ne ve, koliko je takih otrok. Vemo le, da so.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd