Enajst vedenjskih tipov pri seksualni zasvojenosti

(Foto: Jupiterimages)

Nemoč, strah, sram...

Od trinajstega leta do poroke pri dvaindvajsetih sem redno masturbiral. Prepričan sem, da sem izpustil le malokateri dan, čeprav se spomnim nekega obdobja pri šestnajstih, ko sem poskušal prenehati. Mislil sem si, da to zame ni dobro, a se kljub temu nisem mogel ustaviti. Po poroki se je ta potreba spremenila v vsakodnevno spolno občevanje z ženo. Učinek je bil enak, občutek olajšanja in pomiritve. Po poroki sem masturbiral v ženino nožnico, da bi omilil bolečino in da bi lahko zaspal.

Nemoč je skupna vsem ljudem, ki se zdravijo zaradi zasvojenosti. Opredeljuje namreč njeno ključno značilnost, in sicer nesposobnost ustaviti škodljivo vedenje. Pravzaprav bolj ko se zasvojeni trudi, da bi prenehal, hujša in močnejša postaja njegova zasvojenost. Dr. Carnes je pri svoji raziskavi preverjal tudi to, kateri vedenjski vzorci sodijo skupaj in oblikujejo nekakšno vedenjsko skupino. Tako je nastalo enajst vedenjskih tipov, pri čemer je za vsakega od njih značilno določeno vedenje. Če upoštevamo družbeni in družinski kontekst ter nevrokemijo, lahko naredimo pomembne korake k razumevanju seksualne zasvojenosti.

1.    SANJARJENJE O SEKSU (FANTAZIJSKI SEKS)
Primeri vedenjskih vzorcev: obsedeno razmišljanje o seksualnih avanturah; pretirano izgubljanje časa v sanjarjenju o preteklosti ali prihodnosti; zanemarjanje obveznosti zaradi sanjarjenja; preigravanje določene vloge v domišljiji; ustvarjanje zapeljivega vzdušja, nabitega s seksualnostjo, ki ostaja raje na ravni sanjarjenja kot dejanj; veliko časa, namenjenega pripravi na dogodek, povezan s seksualnostjo. Zasvojeni s fantazijskim seksom imajo z zasvojenimi, ki sodijo v druge vedenjske tipe, še eno skupno lastnost. Oblika njihove zasvojenosti je močno pogojena z njihovo izkušnjo v otroštvu. To dejstvo je izredno pomembno za razumevanje različnih vedenjskih tipov seksualne zasvojenosti, hkrati pa je bistveno za zdravljenje bolezni.

2.    SEKSUALNI LOV
Primeri vedenjskih vzorcev: več sočasnih odnosov ali odnosi, ki si sledijo drug za drugim; raba zapeljevanja za pridobivanje moči nad drugimi; prepričanje, da seks daje moč nad drugimi; flirtanje in zapeljevanje; nenehno postavanje po klubih in barih, v katerih se zadržujejo samski; puščanje prostih terminov ali prelaganje odgovornosti, da bi bili na voljo, če se pojavi priložnost za seks; vpletanje seksualnih tem ali šal na to temo v pogovore; seksualno vedenje je pogoj za "dobro počutje".

Mnogi od zasvojenih iz te vedenjske skupine verjamejo, da seksualno vedenje obenem pomeni pridobitev moči, in seks uporabljajo, da bi pridobili moč nad drugo osebo. Pogosto se počutijo prisiljene v seks že zgolj zato, ker so nekoga zapeljevali, ne zato, ker bi jim bilo res do tega. Zapeljevanje pomeni čustveno zapletanje, pri čemer ostane pravi motiv prikrit. Bistvo igre zapeljevanja je pripraviti drugo osebo do seksualne dejavnosti tudi takrat, ko ta nanjo ni pripravljena ali si je ne želi. Gre za "lov".

3.    ANONIMNI SEKS
Primeri vedenjskih vzorcev: privlačnost seksa z anonimnimi partnerji; postavanje na plažah, parkiriščih, v parkih, straniščih in salonih za erotično masažo; seks za eno noč; sodelovanje pri skupinskem seksu. Pri anonimnem seksu vpleteni nimajo nobene potrebe po čustvenem stiku; cilj je zgolj seksualni stik. S tovrstnim "križarjenjem" sta tesno povezana skupinski seks in seks za eno noč. Vsem tem oblikam seksualnosti je skupna odsotnost čustvenega odnosa. Statistike seveda ne povedo, da je anonimni seks kategorija z visokim tveganjem, saj obstaja velika nevarnost okužbe in nasilja.

4.    PLAČEVANJE ZA SEKS
Primeri vedenjskih vzorcev: klicanje vročih linij; različna spremstva in telefonske storitve; plačevanje za seks; iskanje seksualnih partnerjev prek oglasov, redno obiskovanje salonov za erotično masažo in podobnih lokalov. Najznačilnejša oblika plačevanja za seks je prostitucija. Denar postane sredstvo izmenjave. Tako zasvojenemu ni treba nikogar iskati, zapeljevati ali ga čakati, ničesar mu ni treba načrtovati in ni mu treba manipulirati. S tem se obenem izogne scenam, polnim solz, razjarjenim ljubimcem in drugim odgovornostim, ki so del odnosa.

Seks je takojšen in obvladan, čustvenega tveganja tako rekoč ni. Preprosto plačaš in greš svojo pot. Med sorodna vedenja spada tudi klicanje vročih linij. Ta tip vedenja je pomembna podskupina seksualne zasvojenosti. Vsebinsko sta za razumevanje seksualne zasvojenosti kulturni in socialni vidik prostitucije drugotnega pomena; pomembno je predvsem, da je plačevanje za seks hitro. Ljudje, ki se tako vedejo, bodisi osebno bodisi po telefonu, iščejo hitro omamo.
Članek se nadaljuje »


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki