Zasvojenost z internetom

(Foto: Jupiterimages)

Pojem odvisnosti od interneta je že leta 1994, ko se je število uporabnikov začelo povečevati za približno 25 odstotkov na mesec, zasnoval dr. Kimberly Young, profesor psihologije z Univerze v Pittsburghu. Razvil je preprost obrazec, s katerim lahko preverimo, kako daleč smo "zabredli":

  • Ali ostajate na internetu dlje, kot ste nameravali?
  • Ali se vedno, ko delate za računalnikom, vsaj "za nekaj minut" priključite na internet?
  • Ali čutite, da na račun interneta zanemarjate partnerja, otroke, hišna opravila, prijatelje?
  • Ali ste na internetu več kot 38 ur na teden?
  • Ali ste, preden se priključite, nemirni, osamljeni ali žalostni? Vas klepetanje ali brskanje po internetu osreči ter vam podeli občutek zaželenosti in pripadnosti?
  • Ali uporabljate internet za klepetanje z neznanci?


Raziskava, ki jo je opravil med 13.529 uporabniki, je razkrila, da gre pri tistih, ki odgovarjajo pritrdilno, za zasvojenost, ki jo je mogoče primerjati z odvisnostjo od hrane, mamil ... "Ni malo takšnih, ki so uničili modem in prodali računalnik, da bi spet imeli čas za družino in normalno življenje, a jim ni uspelo. Željo po priključitvi sami primerjajo z željo po cigareti, ženske pa predvsem z močno željo po določeni hrani," pravi dr. Young, ki sočasno odkriva, pri katerih ljudeh je tveganje, da bodo postali zasvojeni, večje. Moški, ljudje s šibko samopodobo, introvertirani in vsi, ki so že trpeli za katero od oblik odvisnosti. Tudi nagnjenost k depresiji je eden od takšnih dejavnikov. Kar 72 odstotkov ljudi, ki se čezmerno ali več kot 8 ur na teden zadržujejo na kiberseks straneh, je priznalo, da pogosto zapadejo v depresijo. Lanski pregled istega števila uporabnikov v Ameriki, teh je več kot 100 milijonov, je na veliko presenečenje vseh pokazal, da se je razmerje med moškimi in ženskami zelo zbližalo - z 20 : 1 na 2 : 1. Povprečna starost ženske, ki jo zanimajo erotične vsebine ali ima internetnega ljubimca, je 32,6 leta. Običajno je poročena, ne hodi v službo, marveč doma skrbi za otroke in gospodinjstvo. Zakaj? Priznale so, da internetno kramljanje ne zahteva popolnega videza in popolnih okoliščin, poleg tega se jim zdi zanimivo spoznavati ljudi in flirtati, ne da bi jim bilo pri tem treba razkriti svojo identiteto.


Univerzitetno izobrazbo ima kar 60 odstotkov moških in žensk, ki čezmerno deskajo po seksualnih straneh. Prevladujejo informatiki, ki jim sledijo menedžerji, profesorji, študentje in, zanimivo, zdravniki. Seveda moški namenjajo prednost vizualnosti, torej z erotičnimi sličicami napolnjenim stranem, ženske pa klepetanju. Tako ženske kot moški prek interneta radi nastopajo v drugačnih vlogah. Kar 61 odstotkov jih med klepetom z neznanci pove drugačno starost (navadno nižjo), 5 odstotkov uporabnikov pa se pretvarja, da so drugega spola. Več kot tri četrtine uporabnikov priznava, da prikrivajo količino časa, ki ga prebijejo pred računalnikom. Ravno toliko jih trdi, da so seksualne internetne vsebine uporabljajo prej za zabavo kot za vzburjenje (podobno kot listanje Playboya ali gledanje Obalne straže). Uporabniki menijo, da je to zgolj oblika sprostitve.