Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zakaj mladostnik sploh vzame drogo?


(stran 4 od 4)Ali je stereotip, da je trava prvi korak na poti k odvisnosti od hujših drog, dokončno presežen?
Ne, to ni nikoli veljalo. Pot gre lahko tudi drugače. Najprej cigareta, nato alkohol ... Dejstvo pa je, da je večina zasvojencev z drogami začela s travo. Obratno gledano. Od tistih, ki kadijo travo, jih ima deset do petnajst odstotkov resne težave, hkrati pa jih nadaljnjih deset odstotkov s kajenja travo preide na druge droge. Dejstvo, da bo večina zasvojenih s heroinom kot svojo prvo drogo navedla travo, gre pripisati tudi temu, da cigaret in alkohola niti ne razumejo kot drogi. To je podobno, kot če bi kolesarja vprašali, ali zna voziti motor. Veliko kolesarjev ne zna voziti motorja, vsak motorist pa zna voziti kolo.

Ker je trava najbolj razširjena, se dotakniva tudi tega, kakšne so težave s travo?
Pogosto gre za izgubo motivacije.

Kaj pa, če je prav to razlog za kajenje trave?
Vidimo tudi neposredno povezavo tega. Lahko pa je tudi obratno. Lahko se zgodi, da ambiciozen človek, ki mu je malo dolgčas in poskusi travo, popolnoma izgubi motivacijo. Trava dokazano nekaterim zbija energijo. Poznam tudi uspešne ljudi iz javnega življenja, ki po dolgih letih kajenja želijo prenehati s kajenjem trave, a ugotovijo, da ne gre. Brez težav uspe prenehati kaditi približno polovici dolgotrajnih uživalcev.

Kako jim pomagate?
Naredimo načrt, ponavadi ne odrežemo kar naenkrat, saj gre za proces, ki lahko traja tudi več mesecev.

Torej je uživalcem drog mogoče v vsakem primeru pomagati?
Absolutno, zdaj jim je mogoče pomagati, odvisnike obravnavamo drugače, imamo cel kup načinov, od svetovanja do zdravil. Napoved je zdaj razmeroma dobra. Večini tistih, ki poiščejo pomoč, zmoremo pomagati.


Uveljavljanje nekemičnih odvisnosti je novost: vsako obnašanje in vedenje, ki, podobno kot droge in druge psihoaktivne snovi, prinaša ugodje in sprostitev, v dolgoročnem smislu pomeni trpinčenje.

"Moj nasvet je: opazujte svoje mladostnike, ponudite jim pomoč, dajte jim vedeti, da vam ni vseeno, nikakor pa ne čakajte, saj je uspeh lahko dober. Nekaterim je sicer težje pomagati kot drugim, toda tem so na voljo programi za zmanjševanje škode. A tudi njim se zaradi tega ni treba okužiti, predozirati ali umreti."

"Mladostnika je treba naučiti, kako naj preživi v svetu, v katerem je veliko drog, kjer droge morda jemljejo celo starši in kjer mu jih zanesljivo ponudijo vrstniki - naučiti ga je treba, kako naj ob vsem tem droge vendarle ne vzame. Oziroma če se že odloči, da jo bo vzel - marihuano namreč poskusi vsaj 50 odstotkov mladih - kako naj to počne, da ga bo čimmanj ogrožalo."
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd