Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zakaj mladostnik sploh vzame drogo?


(stran 2 od 4)


Kdaj se torej začeti pogovarjati o drogi?
To temo vključimo v pogovor, ko se na primer pogovarjamo o vrednotah, o kakovosti življenja, o skrbi za zdravje ... Če teh pogovorov doma nimamo, če se o tem ne znamo pogovarjati, nenaden začetek pogovora o drogah lahko otroka kar prestraši. Predstopnja vsega je, da z otrokom ohranjamo dialog, ki ga vzdržujemo in razvijamo že od zgodnjega otroštva. V tem primeru ni pogovor o drogi nič posebnega, in je droga samo še ena tema, tako kot zdravje, ljubezen, spolnost, ali način preživljanja počitnic. Kadar je tema pogovora samo droga, se otrok počuti ogroženega, čuti, da nekaj sumimo in da mu to tudi sporočamo. Treba je torej vzdrževati tesen stik z otrokom in mu znati tudi postavljati meje.

Težava je verjetno tudi v tem, da starši skoraj nič ne vedo o drogah. Znane so jim samo grozljive zmotne podobe in smrtna nevarnost - vseh drog.
Prav zato smo pripravili knjigo Mladostnik in droga kot priročnik za starše in učitelje. Na primer na fotografijah, ki nam jih je prijazno odstopila Uprava kriminalistične policije, Center za forenzične preiskave, so predstavljene droge, zasežene na našem trgu. Starši lahko zelo podrobno vidijo in prepoznajo droge, vidijo lahko, kakšne so videti, lahko se seznanijo, kako posamezna droga deluje. V knjigi namenoma ne govorimo samo o grozljivih in škodljivih plateh, ampak tudi o prijetnih učinkih drog, kajti prav to je razlog, zaradi katerega mladi drogo vzamejo. Starši morajo vedeti, da droge prinašajo tudi dobre občutke. Zakaj bi jih sicer sploh jemali? Vedeti je treba, da droge prinašajo tudi sprostitev, poživitev, občutek pripadnosti, sposobnost komuniciranja, predvsem pa pozabo, ki je pomembna prvina pri zmanjšanju tesnobe ...

Če se vrneva nazaj. Pri najstniku smo našli papirčke, odprli smo pogovor o tej temi in ugotovili, da kadi travo. Kam se obrniti po pomoč? Kdo je tisti, na katerega se najprej obrnemo, ko ugotovimo, da naš mladostnik jemlje drogo?
Prvi bodimo mi. Poskusimo vzpostaviti stik, ki nam bo omogočal izvedeti, kaj se z najstnikom dogaja. Velikokrat se zgodi, da je odnos že tako slab, da tega kot starši ne zmoremo sami. Ali pa najstnik kljub obljubam, da tega ne bo več počel, da bo hodil domov ob razumni uri, da bo prišel trezen in da ne bo manjkal v šoli, tega ne uresniči.
Zdaj je na voljo veliko svetovalnih služb in tretja oseba pogosto lahko naredi marsikaj. Pri tem ne gre za zdravljenje, saj se odvisnost najbrž sploh še ni razvila, marveč za posvet, pogovor. Pogosto že dva ali trije pogovori zadostujejo, da starši vzpostavijo boljši odnos z otrokom, otrok pa uvidi, da je stvar resna in da ne more početi vsega, kar se mu zahoče. Zdaj je število uživalcev tako imenovanih mehkih drog tolikšno, da zdravstvena služba tega ne zmore več. Šolska svetovalnica včasih ni primerna, saj se svojci bojijo, da bi se to razvedelo na šoli, zato so primernejši centri za pomoč mladim ali posebni projekti, ki se ukvarjajo s tem. Vsekakor opozarjam, da se je treba vzdržati pretiranih reakcij. Otroka nikakor ne peljemo takoj na zdravljenje ali v komuno. Prvi korak naj bo obisk svetovalne službe.
Če je otrok vzel kako drogo ali če se je opijal, iz tega ni treba delati dodatne drame, če pa se to ponavlja in stopnjuje, je treba razmisliti o naslednjih korakih. Ne kličimo policije.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd