Na pohodu zasvojenost z računalniškimi igrami

Na pohodu zasvojenost z računalniškimi igrami.
Na pohodu zasvojenost z računalniškimi igrami. (Foto: Shutterstock)

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je razglasila zasvojenost z računalniškimi igrami za bolezen. Ker pa je omenjena zasvojenost pogosto posledica drugih težav, obenem priporočajo previdnost pri postavljanju diagnoze.

Zasvojenost z igrami je vključena v 11. izdajo Mednarodne klasifikacije bolezni SZO, ki bo objavljena sredi letošnjega leta. Simptomi bolezni vključujejo dajanje prednosti igranju na škodo drugih vidikov življenja, kot so družinski in družabni odnosi, prehrana, spanje, učenje ali delo. Najpogosteje se pojavlja pri mlajših moških, ki so bolj kot ženske nagnjeni k igranju na računalniku.

Ameriško združenje psihiatrov je po drugi strani prepričano, da to stanje ni dovolj raziskano, da bi ga uvrstili med bolezni. Toda po Mednarodni klasifikaciji, ki jo uporabljajo po vsem svetu za ugotavljanje in razvrščanje bolezni, postane zasvojenost z računalniškimi igrami bolezen, če negativne posledice trajajo več kot leto dni. Predsednik evropske organizacije za zaščito mentalnega zdravja poudarja, da se je pri zdravljenju nujno usmeriti na vzroke tovrstne zasvojenosti, ne le na zdravljenje simptomov.

Pogosto so razlogi veliko kompleksnejši od tega, da ima oseba pač rada igrice. Najbrž pod tem leži izguba nadzora na drugih področjih življenja ali splošni občutek brezupa človeka, ki beži v svet iger.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki