Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Prevarana: Kako se mi je lahko zgodilo kaj takega?


(stran 3 od 4)Kaj mora zasvojeni povedati partnerju in kaj ima partner pravico vedeti?

Eno od pogostih vprašanj, ki si ga postavljajo partnerji zasvojenih s spolnostjo, je, kako so se znašli v odnosu prav z zasvojenim s seksualnostjo. Raziskave kažejo, da so tako zasvojeni kot njihovi partnerji odraščali v družinskem okolju z enako dinamiko. Na vedenje in prepričanja zasvojenih ter njihovih partnerjev torej pomembno vplivajo izkušnje v njihovem otroštvu.

Razkritje podrobnosti o seksualni zasvojenosti in vedenju zasvojenega je lahko travmatično za oba. Šok ob odkritju sproži plaz tako telesnih reakcij kot izjemno intenzivnih čustev. Razumljivo je, da v stiski partnerji pogosto poskušajo najti rešitev sami, kar pa težave največkrat samo poveča. Marsikdaj intenzivna čustva prevladajo nad razumom in ljudje ne razmišljajo več racionalno. Obupno poskušajo najti rešitev, da bi bolečino čim hitreje omilili. Prevarani partnerji pogosto hočejo izvedeti vse podrobnosti o seksualnem vedenju in prevari, kar pa že tako bolečo situacijo samo še poslabša in povzroči nekakšno retravmatizacijo.

Stefanie Carnes z IITAP (Interational Institute for Trauma and Addiction Professionals) tako vedenje imenuje »pain-shopping«, kar bi v prevodu pomenilo nekakšno nepotrebno podoživljanje bolečine. Zasvojeni in njihovi partnerji se lahko vedno znova vrtijo v začaranem krogu krivde, sramu in obsojanja, kar skoraj nikoli ne prinese niti trenutnega olajšanja, kaj šele dolgoročnega izboljšanja odnosa. Če zasvojeni popusti partnerjevim pritiskom in pove preveč podrobnosti, se te lahko dobesedno vtisnejo v partnerjeve možgane, zaradi česar okrevanje in izboljšanje odnosa postane praktično nemogoče. Ne govorimo o prikrivanju resnice ali zmanjševanju odgovornosti tistega, ki vara, pač pa o omejevanju dodatno povzročene bolečine in škode. Zasvojeni je pogosto pripravljen povedati le tisto, kar partner že ve, in poskuša prikriti, kar se da. To je seveda razumljivo zaradi strahu pred tem, da bo razmerje razpadlo. Prav ta nepoštenost med razkritjem pa le utrjuje prepričanje partnerja, da zasvojenemu ne bo mogel nikoli več zaupati.

Terapevt bo obema pojasnil, kaj je smiselno in kaj ne, ter razlage utemeljil. Pomembno je, da zasvojeni pove, na kakšen način in koliko časa je varal oz. se omamljal, ne pa podrobnosti, ki nikomur ne koristijo. Poštenost ne vključuje nujno gorečih podrobnosti. Morda se to nekomu zdi neosebno in hladno, celo zavajajoče ali prikrivajoč resnico, a v takem primeru so pomembne stvari, ki bi lahko bistveno vplivale na partnerjevo odločitev, ali želi odnos ohraniti ali ne. Kar se tiče razkritja identitete oseb, s katerimi je zasvojeni prevaral ženo (ali moža), je ta nujna le takrat, ko jih poznata oba oziroma obstaja velika verjetnost soočenja, saj se prizadeti v stiski zateče po pomoč najprej k prijateljem. Zato mora žena nujno vedeti, ali jo je mož prevaral z najboljšo prijateljico.   

Strah me je, da se bo vse ponovilo. Kaj lahko pričakujem?

Na žalost je zasvojenost kronična bolezen, ki jo zaznamujejo zdrsi in recidivi. Zato je razumljivo, da obstaja določena raven zaskrbljenosti glede ponovitve, še posebej v začetnem obdobju okrevanja. Zelo pomembno je razlikovati med zdrsom in recidivom ter določanjem, kakšno vedenje je v prihodnje nesprejemljivo. To je zelo pomembno tako za zasvojenega kot za partnerja. Pogovor s strokovnjakom lahko zelo pomaga razumeti zasvojenost in ohraniti stvarna pričakovanja. V primeru zasvojenosti s seksualnostjo je odličen vir informacij knjiga Ne recite temu ljubezen. Če zasvojeni ni pripravljen poiskati ene od oblik pomoči, obstaja velika nevarnost ponovitve in s tem tudi vnovičnega trpljenja, razočaranj in bolečine.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd