Poletni psihotest: Odkrijte skrivno plat svoje osebnosti

Pred vami je psihološki test, ki ga lahko vzamete kot golo zabavo za kratek čas, vendar vam utegne razkriti nekatere skrite vidike vaše osebnosti, vas nemara napeljati k razmišljanju – ali še kaj več od tega. Preverite sami.

Na vprašanja odgovarjajte po vrstnem redu, in sicer tako, da izberete eno od štirih ponujenih možnosti, tisto, ki je najbližje vašemu stališču in osebnosti. Na koncu preverite rezultate testa. Obilo zabave!

1. Na izletu med dolgim sprehodom nenadoma:
a) srečate zelo privlačno osebo
b) uzrete votlino
c) pridete do križišča
d) stojite pred nenavadno hišo

2. Izmed štirih ponujenih kart boste izbrali:
a) karovega asa
b) pikovega asa
c) križevega asa
d) srčevega asa3. Med nočno moro se prebudite iz spanca, ker:
a) gorite v ognjenih zubljih
b) z višine padate v temačno brezno
c) vas preganja pošast, morilec ali davitelj
d) se utapljate v vodi

4. Nekdo vam je podaril:
a) obesek
b) uro
c) klobuk
d) parfum

5. Med nenavadno pomembne stvari v vašem domu spada:
a) ogledalo nad posteljo v spalnici
b) ogromna masažna kad v bleščeči kopalnici
c) diskretna osvetlitev in okna
d) udoben kavč ob velikem kaminu

6. Na voljo so vam štirje predmeti. Katerega boste izbrali?
a) star kovanec
b) peščeno uro
c) svetilko
d) starinski ključ

7. Če bi lahko kaznovali svojega najhujšega sovražnika, kaj bi storili?
a) poslali bi ga v samostan
b) odvzeli bi mu, kar mu je najljubše
c) mučili bi ga na mučilnih napravah
d) obsodili bi ga na večno samoto

8. Iz kupčka kart boste zagotovo potegnili:
a) asa
b) kralja
c) jokerja
d) damo/srčevega fanta

9. Počutili bi se povsem nemočno, če bi:
a) se znašli sredi neskončne teme
b) bili nepokretni, kot rastlina, ki vegetira
c) vas nekdo zaprl v labirint
d) po apokalipsi ostali sami na svetu

10. Med uničujočim požarom ali nesrečo bi rešili:
a) partnerja
b) deset znancev
c) brata/sestro
d) štirideset neznancev

11. Dobili ste zlato ribico, ki vam lahko izpolni eno samo željo. Izbrali boste:
a) popolno preobrazbo svojega videza, uspeh in moč
b) potovanje skozi čas
c) večno mladost
d) srečo in ljubezen

12. Vaša neuresničena fantazija je:
a) imeti moč in biti gospodar
b) imeti mistično moč in biti čarovnik
c) postati neviden
d) imeti krila in leteti

13. Občasno vas je strah:
a) neuspeha in nemoči
b) izgube in revščine
c) izdaje in prevare
d) samote in bolezni

14. Med božanski darovi bi izbrali:
a) eliksir mladosti
b) Argusovo vsevidno oko
c) čarobno paličico
d) kamen znanja in modrosti

15. Če bi lahko, bi:
a) upravljali s svetom
b) obiskali druge svetove
c) spoznali in doživeli skrivnostno/mistično
d) obiskali rajski vrt

16. Kadar se želite sprostiti ob dobrem filmu, izberete:
a) akcijski ali erotični film
b) komedijo ali muzikal
c) znanstvenofantastični film
d) psihološko dramo ali ljubezenski film


Odkrijte svojo osebnost


Največ odgovorov A:
Za vas se največji življenjski izzivi skrivajo v drugih ljudeh in odnosih z njimi: njihovem obnašanju in delovanju. Poganja vas velika strast, impulz, ki temelji na čutnosti, poltenosti, dotiku, hedonizmu, užitku. Naj se zdite še tako močni, bodisi duševno bodisi telesno, pa ne morete brez drugih. Stremite k skrajnostim, drugim dovolite, da vas osrečujejo, vendar tudi razočarajo, spodnesejo in prizadenejo. Za vas izkušnja ni pomembna, nagibate se k ponavljanju napak (karma?) v novih ali podobnih situacijah, pa tudi v odnosih z ljudmi. Hodite po tenki črti med radostjo in žalostjo, srečo in nesrečo, ustvarjalnim in rušilnim nagonom … kot v igrah brez meja. V resnici ste šibkejši, kot se predstavljate okolici in kot vas vidijo drugi. Včasih se v kritičnem trenutku ne morete ustaviti. Poleg tega se nagibate k fiksaciji.

Največ odgovorov B:
Čutite izrazito potrebo po raziskovanju sveta okrog sebe, vendar predvsem zato, da bi zadovoljili lastne impulze. Ko dosežete svoje cilje in potešite svoje velike apetite, so lahko zadovoljni tudi drugi. Užitek, radost in srečo delite z drugimi ljudmi, vendar v zameno pričakujete zadovoljstvo, priznanje ali nagrado. Zelo ste vztrajni in skoraj vedno najdete način ali opravičilo za uresničitev svojih ciljev. Kadar ste razočarani, žalostni ali prizadeti, hitro najdete način, kako nadomestiti izgubo in potlačiti svojo šibkost. Na izkušnjah se učite, toda včasih zaradi skrite slabosti klonete pred novim izzivom. V resnici ste močnejši, kot se predstavljate okolici in kot vas vidijo drugi, toda za to, da se v kritičnem trenutku ustavite, potrebujete druge. Nagibate se k sublimaciji.

Največ odgovorov C:
Z nenavadnim obnašanjem in izvirnostjo znate pritegniti pozornost in nemudoma narediti vtis. Privlačijo vas nevsakdanje situacije in skrajnosti, včasih vas zamika, da bi prekršili pravila in prekoračili meje. Nezavedno se ravnate po načelu: če gre dobro meni, gre dobro tudi drugim, če pa gre meni slabo, gre drugim še slabše. Premorete ogromno energije, čeprav te nihajoče sile ni vedno lahko nadzorovati. Pozitiven nagon vam prinaša radost, užitek in srečo, vendar pa je želja po spremembi močnejša od potrebe po ustalitvi. Kadar ste razočarani, žalostni ali prizadeti, boste naredili vse, da bi odstranili neprijetnost. Učite se na svojih napakah, vendar včasih pretirano poveličujete stvari in svet okoli sebe. Prekinitve, odrekanje in kaznovanje, to je cena, ki jo plačujete – ali zaračunate – za napake. V resnici ste šibkejši, kot se predstavljate in kot vas vidijo drugi. Vaša velika slabost je, da se v kritičnih trenutkih ne znate ustaviti. Nagibate se k obsesijam.

Največ odgovorov D:
Odlikuje vas velika mera domišljije in čustvenosti, vendar je prav ta globoka čustvenost (preobčutljivost) obenem vaša velika šibkost. Če energijo usmerjate k zadovoljstvu in ste v harmoničnem odnosu z drugimi, ste neizčrpen vir radosti. Kadar doživljate razočaranje, bolečino in trpljenje, se obračate stran od drugih ter se nagibate k (samo)kaznovanju in avtističnim predstavam. Kljub tej odvisnosti od drugih, globoko v sebi stremite k razvoju svoje osebnosti in zadovoljitvi potrebe po "popolnosti". V resnici ste močnejši, kot si mislite in kot vas vidijo drugi. Premorete močan samoohranitveni nagon, zmožni ste predvideti nevarnost in nevšečnosti, če pa se že znajdete v neprijetnem položaju, je to posledica "iskanja novih izzivov", izkušenj oziroma"nemogočega". V kritičnih trenutkih se znate zaustaviti, in če želite, lahko ustavite tudi druge. Nagibate se k fantazijam.