Lahka ženska in pohotni moški

Vse, česar ti mama ni povedala o moških

Tisto noč dolgo nisem mogla zatisniti oči. Njegov duh je blodil po postelji in se vztrajno polaščal mojih misli. Četudi veljam za žensko, ki zmore nadzirati svoje odzive, sem na svoje začudenje spoznavala, da mi je tokrat notranji vihar ušel iz vajeti.

Nekaj časa sem se še lahko pretvarjala, da mi ne more do živega, da sem imuna na njegovo osvajanje in da lahko zatrem vsak vzgib, ki se prebudi v meni. In vendar je v samoti noči vse bolj naraščalo občutje nelagodja, ujetosti v past, ki sem jo sama pomagala nastaviti; teža soočenja z lastnim napuhom, ki se je na koncu obrnil proti meni, me je skoraj telesno bolela. V kaj sem se spravila? V nasprotju z vsemi načeli sem se začela zapletati z moškim, ki je že zdavnaj prestopil mejo in postal v svojih navalih nenadzorovane moškosti skoraj brezobziren. Ki me je hotel vplesti v svoje laži, v svoj prenapeti moški svet, v katerem ni bilo nikoli prostora za eno samo žensko, ampak sta mu morali delati družbo vsaj dve. Se pravi, moški z natanko takšnim življenjskim slogom, kakršnega do temeljev preziram. In ki me je, kot sem z grozo spoznavala, obenem do temeljev privlačil. S pojavnostjo, ki je ne moreš dolgo ignorirati, in s tisto pravo moško silo, ki jo le redko občutim pri moških, a zaradi katere je moj občutek toliko bolj nezmotljiv. Vonj po moškem. Pravem moškem. Izziv za vsako žensko. In ko ga enkrat občuti, postane zasvojena. Priznam, mikal me je, ne glede na vse. In več kot prijetno se mi je bilo poigravati z mislijo, da bi. Začela sem koketirati in prebujati svojo mačjo naravo. Ga spustim še malce bližje - ali se malce oddaljim? Bi okusila kar zdaj - ali raje pozneje? Bolj ko bom brezbrižna, bolj bo silil k meni. Tako ali tako mi ne more uiti! Mačka, s to razliko, da mačka natančno ve, kaj dela. Jaz nisem in me to tudi ni kaj prida zanimalo. Nenadoma sem se zavedla, da v tej igri nikoli nisem bila določena za mačko in da on ni moj mišek. Scenarij je pisal on. Meni je sicer namenil vlogo mačke, a ne katerekoli, ampak njegove mačke, ene od samic alfa samca.


Po nekaj bližnjih srečanjih mu je postalo jasno, da sem "zatežena", kot je rekel. In meni, da je šla vsa zadeva v napačno smer. Čeprav me je nadvse privlačil in čeprav sem čutila, kako mi hormoni postopoma mračijo jasnost presoje, se je v meni namesto romantičnih čustev z vse večjo jasnostjo prebujala nekakšna upornost. Niso me toliko zanimala njegova razpredanja o razlogih za in proti zakonolomstvu, iz katerih je bilo jasno, da kljub častitljivim izkušnjam nima pojma o ženskah; začel me je zanimati kot oseba. Pa spet ne toliko on kot konkreten človek z imenom, ampak on kot primerek neke prav določene vrste moških. Zelo razširjene. Tiste, ki kljub siceršnji inteligentnosti večino dneva preživi v pogojnih refleksih na zunanje dražljaje v obliki ženskih oblin. In ki je ravno prav imuna na spremembe v življenjskih slogih, da ne opazi, da smo nekatere ženske pač zrasle v devetdesetih in ne v hipijevskih komunah. Tiste vrste moških, ki je ne maram! Ali pa sem vsaj mislila, da je ne.

"Kaj pa je to takega, če se dava dol?" me je tisti večer povsem iskreno začudeno vprašal. Res mu ni bilo jasno, zakaj se sploh pogajava glede tega, če pa so stvari tako zelo "preproste"! Saj res, ali je seks sploh nekaj "takega", zaradi česar je treba komplicirati? Torej sem "težka", ker nočem z njim v posteljo. Če ga prav razumem, bi morala biti drugačna, se pravi - "lahka"? Sicer pa se ga nisem nameravala prav posebno braniti, a v meni je toliko ženske nečimrnosti, da ga tudi nisem spustila blizu. Še ne. Sicer pa, kje je sploh meja, do katere ženska lahko pripusti moškega, da ne deluje banalno klišejsko? O. K. Pravi, da sem težka in to ga očitno ohlaja. Se pravi, da bi morala biti lažja. Morala bi biti lahka ženska. Kaj to sploh je - lahka ženska? Alergična sem na to besedo. Ta bedasta skovanka naj bi bil nekakšen sramotilni steber za žensko s pestrim spolnim življenjem. To pa na dolgi rok seveda ni možno ob enem samem moškem. Se pravi, da je "lahka ženska" načeloma poligamna, se pravi izkušena, taka, ki se hitro navduši nad moškimi čari in ni obremenjena z "dnevom potem". Ja, a si moški ne želijo prav tega? Da se daš dol, čimprej, po možnosti še isti večer, saj "to" tako ali tako ni nič "takega", ne? Potem gredo k prijatelju in mu povejo, da si "lahka".

V kakšni neuravnovešeni družbi živimo, da so moški, ki se brez vsakih omejitev udinjajo ženskam in želijo s svojo spermo pošpricati ves svet, glavni lokalni šerifi, ženske, ki ne rabijo veliko, da se vnamejo, pa naj bi bile "lahke"?! Biti ženskar, imeti veliko žensk, to je znamenje močnega moškega spolnega nagona, kar naj bi bilo nekaj silno pozitivnega. Biti ... slovenščina nima niti izraza za pogosto menjavanje moških, v našem narodu je to nekaj tako prezira vrednega, da si še poimenovanja ne zasluži - torej biti, recimo temu - moškarka, pa je nekaj tako slabega, da se v ljudski govorici za tako žensko pogosto uporablja kar izraz "kurba". Čeprav ne vem, zakaj bi bila prodaja seksa za denar nujno nekaj slabega. Delo pač, kot vsako drugo. Ženskarji dajo zastonj, kurbe za denar. Kdo je tu pametnejši? Sicer pa, ali je ženska v svojem ljubezenskem življenju sploh kdaj "lahka"? Ne, ni. Nikoli, pa čeprav leže pod ali nad moškega, s katerim prijateljuje šele nekaj dni, da ne rečem ur. Njene izbire imajo vedno pomen ali - po moški seksistični terminologiji - "težo"! Že zato, ker doživlja moškega na svojstven način, v razpetosti med čutnostjo in čustvenostjo. V nasprotju z moškim, ki lahko svoja čustva povsem zamrzne in se z vso "lahkotnostjo" posveti izključno fizično-biološkim razsežnostim seksa, po možnosti z mislimi pri kakšni "lahki" ženski ...

Svoje ljubezenske izbire sem vedno doživljala kot zapletene, težke, pa naj je šlo za osnovnošolske simpatije ali pozneje za travmatično iskanje "prave ljubezni" v letih prebujajoče se ženskosti. Nikoli nisem docela razumela moških, zato mi je bil vsak stik z njimi težak. In mi je še vedno. Bolj ko jih spoznavam, več izkušenj ko imam, težje mi je. Ženske smo si s seksualno revolucijo resda izborile pravico do pogoste menjave moških, ki so jo moški povsem napačno označili kot "žensko lahkost", obenem pa smo si izborile tudi pravico biti brez moškega, ki je pri moških spet povsem narobe razumljena kot "zateženost". Po mojem imajo prav ženske, ki si izbirajo veliko moških, torej tiste, ki jih moški vidijo kot "lahke", najbolj zapleteno, najtežje življenje. Občutno lažje je biti "singl", samska, sama, solo, kot se ukvarjati z moškimi in jih ves čas menjavati. Kar pa se hitro zgodi, saj je možnost, da boš srečala "pravega", približno enaka možnosti, da boš zadela na lotu. Torej iščeš naprej. To je napor, garaško delo, ki ga ni zmožna vsaka. Jaz ga že nisem. In se ga izogibam. Vsak vdor novega moškega v moje življenje doživljam kot naravno katastrofo. Ker tudi v resnici je. Do temeljev mi pretrese hormonsko ravnovesje, to pa posledično poruši moje čustveno harmonijo, kar mi potem dodatno zruši ves psihološki sistem. Priznam, intimnim stikom z novimi moškimi se izogibam zgolj zato, ker se mi je pretežko ukvarjati z njimi. Breme teže moških, preidi na drugo! Raje imam lahkoto, ki jo prinaša odsotnost njihovih energetskih vdorov. Moja lahkotna življenjska opredelitev brez moških me zato dela eno najlažjih žensk, kar jih poznam. In zdaj on meni, da sem "težka"! Popoln nesporazum!

Tista nemirna noč je definitivno imela svojo moč. Šele tedaj sem doumela, kaj mi je pravzaprav hotel povedati! Da seks z njim res ni "nič takega", kot je sam rekel. Moški, ki mu je glavni motiv za seks zgolj "lahkota" še neokušanega ženskega telesa, pravi ženski res ne more dati "nič takega", nič posebnega! Seks kot kozarec vode. Brez barve, brez vonja, brez okusa. Natančno tak, kakršen se mi je nenadoma prikazal on, gospod "Nič-takega", tik preden sem potonila v odrešujoči sen.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki