Koliko sem v resnici stara?

Ni se mi treba postarati, juhej! Kako osvobajajoče! Rabim samo par deset tisoč evrov in dobrega kirurga. Gremo v akcijo!

Prestopila sem magično mejo. Sem še mlada? Ali pa sem že stara? Mogoče pa sem lahko spet mlada. Ali pa bo šlo vse samo še navzdol? In potem tista zoprna vsakojutranja navada opazovanja situacije okoli oči. Zdaj se ji je pridružila še situacija okoli ust in po vratu. Vsi mi govorijo, da zmorem. Ostati mlada, namreč. Premagati vse znake, ki razkrivajo moč gravitacije na mojem obrazu. Pa drugje tudi. Zdi se mi, da nič ni več tako napeto, kot je bilo. Ali pa je to samo moja fikcija, predsodek, negativno mišljenje, v resnici pa je vse lepo in prav, kot je bilo nekoč, recimo dve desetletji nazaj, in bo tako tudi ostalo? Kajti vsi mi pravijo, da je to povsem mogoče, tako rekoč realnost. Ni se mi treba postarati, juhej! Kako osvobajajoče! Rabim samo par deset tisoč evrov in dobrega kirurga. Gremo v akcijo!

Kdaj je človek star? Kako frustrirajoče vprašanje. Včasih je bilo enostavno živeti – ko nisi bil več mlad, si bil pač star. Danes je vse drugače. Danes smo vsi lahko mladi, ni se nam treba več postarati. Samo vse svoje telesne in umske napore moramo usmeriti v boj proti gravitaciji, ki neizprosno vleče k tlom tisto, kar je še včeraj sililo k nebu. Vem, da zmorem! Saj vsi zmorejo! Vsaj sodeč po obrazih, ki me gledajo z ekrana, in fotk v revijah. Pa saj so vse mlade, lepe, z napetimi izboklinami, porcelanasto kožo, izklesanimi bicepsi, tako mlade, mlade…

Kako zanimivo! Ene in iste face na naslovnicah že desetletja, in vedno so enake, pardon, boljše, lepše, popolnejše. Torej se to da, torej zmorem tudi jaz. Kajti kaj mi drugega sploh preostane? Starih nikjer ni. Kje pa sploh so? Kam v naši cenjeni civilizaciji pospravimo, skrijemo stare, posebej ženske, da jih nikjer več ni? Kako čudno, da starih žensk na naslovnicah sploh ni mogoče videti, če je to slučajno Jane Fonda, pa zgleda tako dobro, vitalno, mlado. Super seksi sedemdesetletnica! Če zmore ona, bom tudi jaz!
Članek se nadaljuje »


Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki