Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

37 zabavnih dejstev o hrani

Objavljamo nekaj neznanih bizarnih dejstev o hrani, izključno za zabavo. Ne pozabite jih deliti s sodelavci, prijatelji ali sorodniki.
  • Koruzni storž ima vedno neparno število zrn.
  • Zrele brusnice lahko poskakujejo kot gumijaste žogice.
  • Mandlji spadajo v isto družino kot breskve, marelice in slive.
  • Obstaja več kot 10.000 vrst paradižnika. In ker beseda zelenjava nima izrecne znanstvene definicije, je paradižnik sprejemljivo uvrstiti kot zelenjavo (čeprav ste bili prepričani, da je zagotovo sadje).
  • Piščančje meso danes vsebuje 266 odstotkov več maščobe kot pred 40 leti.
  • Ne marate brstičnega ohrovta? To ste zagotovo podedovali. Nekateri ljudje imajo namreč gen, zaradi katerega je okus brstičnega ohrovta izrazito grenak.
  • Kitajskih kolačkov sreče niso izumili Kitajci, temveč Japonci v San Franciscu.
  • Gumijasti medvedki vsebujejo isti vosek kot sredstva za poliranje avtomobila.
  • Eden najbolj priljubljenih dodatkov na pici v Braziliji je grah, v ZDA pa so prepričljivo na zadnjem mestu – artičoke.
  • Arašidi niso oreški, temveč stročnice.
  • Če med rezanjem čebule ugriznete v leseno žlico, ne boste jokali.
  • Zelena solata spada v družino sončnic.
  • Pojemo več kot 900 odstotkov več brokolija kot pred 20 leti.
  • Bananino »drevo« je v resnici orjaška zel. Njegovo steblo sestavljajo tesno skupaj zviti listi in ne les.
  • Zviti srednji del preste je izvirno predstavljal roke v molitvi.
  • Tonik se v mraku sveti fluorescenčno modro zaradi dodatka kvinoje.
  • Hrana, ki jo najpogosteje kradejo v svetu, je sir.
  • Vsakič, ko poližete poštno znamko, zaužijete desetinko kalorije.
  • Najdražje sadje na svetu je izjemno sladka japonska melona Yubari. Nekoč so dve meloni na avkciji prodali za kar 20.000 evrov.
  • Lučko, sladoled na paličici, je izumila neka ameriška enajstletnica davnega leta 1905.
  • Jabolka v svojih semenih vsebujejo majhne količine kalijevega cianida (ciankalija).
  • Nadmorska višina, na kateri jeste, pomembno vpliva na okus, zato se 90 odstotkov letalskih potnikov pritožuje nad okusom hrane.
  • Najstarejšo juho so leta 6.000 let pred našim štetjem pripravili iz mesa nilskega konja in vrabcev.
  • Večina omak wasabi wasabija sploh ne vsebuje, temveč je le zeleno obarvani hren. To je najbrž zato, ker je pridelava te rastline izjemno zahtevna.
  • Najdražja pica na svetu stane okoli 10.000 evrov in za njeno pripravjo potrebujejo tri dni.
  • Zmagovalec tekme v hitrem hranjenju je leta 2013 pojedel 69 hot dogov v 10 minutah. Hot dog v Evropi ni nikoli dosegel tolikšne priljubljenosti, kot jo ima v ZDA.
  • Čokolada in riž sta bili nekoč plačilna valuta.
  • Kokosova voda se lahko uporabi kot krvna plazma, ki pomlajuje in jo imenujejo tudi eliksir mladosti in voda življenja.
  • Kečap so pred 200 leti uporabljali za zdravljenje driske in še nekaterih bolezni.
  • Edina žuželka na svetu, ki prozvaja hrano, ki jo uživamo ljudje, so čebele, med pa je sestavljen iz nektarja in tistega, kar čebele izbruhajo.
  • Ljudje si 60 odstotkov DNK delimo z bananami.
  • Ananasov sok bo zmehčal meso enako kot sol.
  • Jabolko ne more potoniti, saj vsebuje 25 odstotkov zraka.
  • Najbolj priljubljeno korenje je bilo včasih vijolične barve.
  • Kumare vsebujejo 96 odstotkov vode, lubenica 92, grenivka pa 90.
  • Na svetu je okoli 7.500 vrst jabolk – če bi hoteli vse poskusiti, bi potrebovali 20 let.
  • Arahibutirofobija je strah pred tem, da bi se vam arašidovo maslo zalepilo na mehko nebo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

hrana

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.