8 majhnih napak našega telesa

(Foto: Shutterstock)

Če ste mislili, da je samoumevno, da imamo deset prstov in enake barve oči, pomislite še enkrat. Včasih se narava poigra, povsem lahko se namreč rodimo tudi s četrto bradavico in z repom.

1. Različne barve oči
Ni nenavadno, da imajo živali različno obarvane oči, ampak heterokromija, kot poimenujejo znanstveniki različno obarvane oči, je pri ljudeh izjemno redka. Običajno je posledica premalo ali preveč pigmenta v šarenici ali pa posledica poškodbe očesa in genetike.

2. Lahko se rodimo z več kot desetimi prsti …

Polidaktilnost ni tako redka zadeva, kar 1 na 1.000 otrok se rodi z več kot desetimi prsti. »Dodatni« prsti so običajno manjši kot normalni, pogosto tudi kosti nimajo. Gre za povsem nenevarno stanje, ki se običajno deduje. Najbolj pogosto se dodatni prsti nahajajo ob mezinčku. Dodatni prst običajno odstranijo z operacijo po prvem letu.

3. … pa tudi z repom

To je sicer bolj redko, a dojenčki se lahko rodijo tudi z izrastkom, ki spominja na rep. Pri tem gre običajno za dodatne hrbtenične kosti oziroma za kosti, ki zrastejo večje kot običajno ali pa na napačnem mestu. Tudi to napako popravijo kirurško.

4. Tretjo bradavico imajo pogosteje moški
Včasih jih imajo moški celo več kot tri ali jo celo zamenjajo in mislijo, da gre za kožno spremembo, kot sta "običajna" bradavica ali denimo kožno znamenje.

5. Zraščeni prsti
Običajno jih skupaj drži samo koža, tako da kirurgi brez težav popravijo to napako, lahko pa si delijo tudi ožilje in kosti. Približno 1 na 2.500 dojenčkov se rodi z zraščenimi prsti.

6. Zobje v dveh vrstah
Šolskim otrokom lahko zobje rastejo tudi v dveh vrstah – ko začnejo za mlečnimi zobmi izraščati že stalni. Ampak starši naj se zaradi tega ne razburjajo posebej, problem lahko nastane le, če mlečni vztrajajo predolgo in začne v čeljusti zmanjkovati prostora za zobe. Seveda je v tem primeru dobro čim prej obiskati zobozdravnika, ki bo morda moral zobe odstraniti ali pa bodo odpadli kar sami.

7. Adamovo jabolko imajo lahko tudi ženske
To je majhna izboklina iz hrustanca, ki obkroža grlo, kjer se oblikuje naš glas. Rasti začne v puberteti, ko se dečkom začne nižati glas – ni pa tako nenavadno, da nastane tudi pri ženskah, saj ima še eno vlogo – pomaga namreč zapirati pot zraka med požiranjem.

8. Slepič
Dolgo časa je veljalo, da gre za zabušanta, brezvezneža v telesu. Še danes si znanstveniki niso povsem enotni, kaj sploh je njegova vloga, saj lahko preživimo brez njega, nekateri pa verjamejo, da ima pomembno vlogo pri hranitvi dobrih bakterij, ki jih potrebujemo v našem prebavnem sistemu.