ABC rolanja

  • NM
  • četrtek, 29. april 2010
(Foto: Dreamstime)

Od račjega porivanja do vrhunskih piruet

Najprej sem za rojstni dan dobila ščitnike. Nato sem si sposodila še rolerje in poskusila. Če sem bila sama daleč naokoli in sem se lahko metala na tla, je še nekako šlo, če je bila gneča, sem morala objemati ulične svetilke, da so me ustavile.

Rolanje je zelo podobno drsanju, bolj kot kotalkanju, a še nikoli nisem drsala po hribu navzdol ... Ne, tako ne bo šlo, sem ugotovila. In se vpisala na tečaj rolanja. K Luckyju Luki!

Prvi dan: Kaj je to za nas? Bum!

Rolanje je najlažja stvar na svetu! Za opazovanje. Morda tudi kot prevozno sredstvo, saj je osem kolesc več kot dve nogi, kajne! A do faze, ko jih uporabljaš kot prevozno sredstvo, te vodi pot, polna strganih hlač, odrgnjenih dlani in boleče zadnjice. Zato te na začetniškem tečaju najprej naučijo varnega padanja in elegantnega vstajanja. Ker moraš imeti ravnotežje ves čas spredaj, padaš z rokami naprej, torej na kolena, in ker imaš dlančnike, komolčnike in kolenčnike, ti ni nič. Če imaš še čelado, te povrhu nihče ne spozna - in čast je rešena! Prekucneš se na kolena, se postaviš na noge in odpelješ naprej.

Drugi dan: "Muskelfiber"

Potem se naučiš račke - ena noga, druga noga, ena noga, druga noga ... In ustavljanja na zavoro na desnem rolerju - ena noga naprej, ravnotežje zadaj, kot na stranišču. Le da tam lahko počivaš, tu te pa gonijo ... Toda, hej, v eni uri pokuriš od 300 do 400 kalorij! Povsem dovolj, da si potem lahko privoščiš tortico. Če me le ne bi bolele mišice. In noge so trde. Ampak stegna bodo pa le vitkejša, pa še vzdržljivost in hitrost bom izboljšala, so mi povedali. Poleg tega mi je všeč, da sem vsak dan na svežem zraku in se igram kot majhen otrok.

Tretji dan: Limonice

Izrazoslovje je zelo zabavno. Tako smo se danes naučili limonice. Noge na V, s koleni navzven, nagnjen naprej in v krog. Nato smo se zaustavljali z grenivkami. Velikimi limonicami. Če smo naredili eno limonico naprej in eno nazaj, smo temu rekli zibka. Za večjo varnost na osmih kolescih smo vozili taksi - eden poriva, drugi uživa. Eden poganja, drugi vadi. Po eni strani rokometnega igrišča naprej, po drugi strani nazaj ...

Četrti dan

Obrati! Smo že bližje piruetam! Čeprav ne bomo nikoli tako dobri kot olimpijec Luka. Kot umetnostni drsalec je v Albertvillu leta 1992 dvigal slovensko zastavo. Mi smo lahko srečni, če po padcu dvignemo sami. Sploh, če vadimo obračanje. Ena noga navzven, druga ji sledi. Roke in ramena so obrnjeni, kot bi objemali krog, ne obratno. Kako ne obratno? Kaj pa ravnotežje? Bum! Prestopaj, ena noga za drugo. Bum! Še enkrat. Že gre! Še en krog.

Peti dan

Hokej! Ko je Slovenija dobra v smučanju, smučamo vsi. Pa v tenisu, košarki, nogometu in zdaj hokeju. V hokeju na rolerjih sicer še nismo v skupini A, svoj prvi gol sem pa le zabila!!! In kot vratarka dobila dva.


Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki