Rekreacija na dopustu

(Foto: Diana Anđelić)

Vsi nestrpno pričakujemo poletni oddih, ko bomo pobegnili nekam, kjer si bomo odpočili in napolnili baterije ter se sveži in spočiti vrnili v vsakodnevno rutino. Toda naše telo ne potrebuje le poležavanja,  predvsem gibanje je tisto, ki nam bo povrnilo novih moči in nas napolnilo s pozitivno energijo. Kamorkoli se odpravljate, povsod je na voljo nešteto možnosti za rekreacijo – ni vrag, da se ne bi za vsakega, še tako izbirčnega dopustnika, našlo kaj, kar bo po njegovem okusu.


Z malce iznajdljivosti si lahko tudi v najodročnejših in navidez pustih krajih popestrite dopust z zabavnimi in športnimi dejavnostmi, s katerimi boste svojemu telesu naredili veliko uslugo. Tako si boste lahko brez slabe vesti privoščili tudi nekaj več kulinaričnega razvajanja, saj boste mimogrede pokurili nekaj dodatnih kalorij, kar je razveseljiva novica predvsem za ženske, ki se bolj obremenjujejo s svojo postavo kot moški.

Rekreacija v vodi

Za večino ljudi brez morja preprosto ni poletja. Toda čeprav se boste odpravili v hribe, boste zagotovo naleteli na kako reko ali jezero, v turističnih letoviščih pa tudi na toplice. Voda že sama po sebi ponuja ogromno možnosti za športne dejavnosti. Že plavanje, h kateremu se spravijo tudi tisti, ki pridejo na dopust izključno počivat in lenarit, je odlična oblika rekreacije, pri kateri so dejavne mišice vsega telesa. Namesto da se namakate v plitvi vodi, raje plavajte vsaj eno uro na dan. Najamete lahko tudi čoln in veslate, s čimer boste okrepili mišice rok, hrbta in ramen, ali pa se odločite za pedolin.

Vse več je destinacij, ki ponujajo organizirano vadbo v vodi, kot je vodna aerobika, pri kateri boste hkrati uživali v plesni glasbi. Če vam organizirana skupinska vadba ne diši, je odlična alternativa odbojka v vodi.
Adrenalinski navdušenci boste zagotovo veseli smučanja na vodi, deskanja in vse bolj popularnega kajtanja. Odlično sprostitev in zabavo s kančkom adrenalina vam ponujata rafting in kajakaštvo na divjih rekah. Če niste izurjeni v teh športnih disciplinah, nič hudega, tudi učenje utegne biti nadvse zabavno. Vedno se najde kdo, ki vas bo z veseljem poučil, lahko pa se vpišete tudi na začetni tečaj. V turističnih krajih je tovrstne ponudbe na pretek. Sprejmite izziv in poskusite nekaj novega!

Vas bolj kot akrobacije na vodni gladini navdušuje podvodni svet? Odkrivanje čudovitega morskega dna, nabiranje školjk in raziskovanje neznanega ni samo sprostitev in hrana za dušo, temveč tudi odlična rekreacija, saj združuje plavanje in dobro koncentracijo. Da ne bo prišlo do nezaželenih poškodb, nujno opravite vsaj začetni tečaj. Če pa vas je strah globine, vzemite le masko in plavuti ter se potapljajte v plitvi vodi. Da bo rekreacija zabavnejša, lahko celo tekmujete, kdo bo iz vode prinesel lepše školjke.

Med tako imenovane vodne športne discipline spada tudi podvodni ribolov, vendar zanj potrebujete dovoljenje. A to je bolj za peščico navdušencev, veliko več dopustnikov raje lovi ribe na trnek, večina bolj za zabavo kot zares, vendar tudi za to obliko ribolova potrebujete dovoljenje.
Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki