Miran Stanovnik spi z dirkalnim škornjem pod glavo

Miran Stanovnik
Miran Stanovnik (Foto: Diana Anđelić)

"Da je spanje izredno pomembno, se zaveš šele, ko ga primanjkuje, še posebno ob hudih telesnih in duševnih obremenitvah, kot je denimo maratonski reli čez puščavo," pravi Miran Stanovnik, izkušeni večkratni udeleženec relija Dakar.

Miran sicer zelo rad spi. "Mogoče kdo misli, da sem hiperaktiven, kar najbrž tudi sem, vendar le takrat, ko nimam možnosti za spanje in počitek, sicer pa izredno rad spim in počivam. Sploh v zadnjem času, ko s šestmesečnim sinom Martinom veliko časa preživiva v postelji, kar je tako otroku kot meni v veliko veselje."

Brez spanja 60 ur

Z zgodnjim vstajanjem nima težav, vendar pravi, da je treba primanjkljaj spanja čim prej nadomestiti. "Tudi če kdo pravi, da lahko dolgo zdrži brez spanja, nikakor ne more biti dovolj storilen in natančen. Sam sem brez spanja zdržal 60 ur, povrhu sem moral biti zelo pozoren, saj sem v ekipi pokojnega ultramaratonskega kolesarja Jureta Robiča vozil avtomobil na dirki čez Ameriko. Takrat sem samo molil, da ne bi naredil kakšne neumnosti." Žal takega pomanjkanja spanja ni mogoče nadomestiti v enem kosu. "To ni tako, kot če prazen rezervoar naenkrat napolnite do vrha," se slikovito izrazi puščavski lisjak. Po dakarski dirki, na kateri tekmovalci v poprečju spijo po štiri ure na dan, po petnajst ur pa dirkajo, nadomeščanje spanja traja cel  mesec.

Trden spanec brez sanj

Kadar ne tekmuje, ima Miran ustaljen režim spanja, navadno med enajsto zvečer in šesto uro zjutraj. Ko se zbudi, še v postelji kuje načrte, kako bo čim bolje izkoristil dan. Spi zelo trdno in le redko sanja.

Regeneracija med dobrim spancem

Za dober spanec mora biti pravo tudi ležišče. "Spiš lahko kjerkoli, na klopci, pločniku ali vodni postelji, koliko si boš odpočil, pa je zelo odvisno od tega, kje spiš. Predvsem je treba poskrbeti za takšne razmere, v katerih se bo lahko organizem obnavljal in v katerih bodo vsi procesi, ki potekajo med spanjem, dosegli svoj namen," pravi Miran. Prav zato se mu zdi zelo pomembno, da spi na ležišču, ki mu ponuja najboljše pogoje za regeneracijo.

Brez vzglavja ne gre

Vzglavje mora biti nekoliko dvignjeno, in če vzglavnika nima pri roki, si ga pač naredi. Na tekmi je to lahko dirkalni škorenj, ki ga obloži z nekaj kosi oblačil.


Preveč utrujeni, da bi zaspali?

Miran nima teh težav. "Kadar sem utrujen, vedno lahko zaspim, in verjemite, bil sem že zelo utrujen."


Sami ali v dvoje?

Lepše je sicer v dvoje, če pa si Miran želi zares odpočiti, potrebuje določeno svobodo tudi med spanjem. "Človek je med spanjem sam in takrat ti družba ne pomeni nič, pomembneje je tisto, kar je pred in po tistem, ko se zbudiš."


Nasvet za boljše spanje?

Najbolj pomagata telesna dejavnost in čista vest, a tudi to, da se človek pred spanjem ne obremenjuje s težkimi mislimi, ampak jih raje usmeri na stvari, ki ga sproščajo. Za nekoga so to počitnice na morju, za drugega turna smuka. Vsakdo ima svojo motivacijo.

Galerija

Miran Stanovnik Diana Anđelić

Miran Stanovnik Diana Anđelić

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki