Kaj nas žene v gibanje?

(Foto: Jupiterimages)

Migam, da sem seksi

Če želimo, da naše ukvarjanje s športno rekreacijo ne bo zgolj muha enodnevnica, mora biti odločitev za spremembo življenjskega sloga iz pasivnega v dejavni rekreativni podkrepljena s konkretnimi motivacijskimi cilji, z intenzivnim hotenjem. Kot smo omenili, je pri številnih ljudeh, ki so dalj časa športno nedejavni, najustreznejši trenutek za takšno odločitev nastopi takrat, ko pride do težav z zdravjem. Take priložnosti nastopijo, ko se denimo poškodujemo pri smučanju ali kakem drugem športu, ko nam ugotovijo povišano raven sladkorja v krvi, najpogosteje pa se to zgodi, ko nam čezmerna telesna teža začne rušiti pozitivno samopodobo ali celo energetsko ravnotežje.

Nečimrnost

Včasih so ljudje dolgo preživeli v enem in istem okolju, zato so jih drugi ocenjevali bolj skladno s celotnim sklopom osebnostnih lastnosti. Zdaj živimo hitro, nenehno iščemo nova poznanstva in smo navadno zadovoljni, če spoznamo čimveč novih ljudi. Pri takem življenjskem tempu je seveda nadvse pomemben prvi vtis, za kaj drugega pogosto ni pravega časa. Prav prvi vtis pa seveda ponuja predvsem telesni videz.

Z vprašalnikom o nečimrnosti poskusite na hitro ugotoviti, v kolikšni meri ste obremenjeni s svojim telesnim videzom:

1.) Zelo se zavedam lastnega videza.
2.) Moje počutje se izboljša ali poslabša v skladu s tem, kakšen/kakšna sem videti.
3.) Kadar grem mimo ogledala ali izložbenega okna, se pogledam vanj, da bi videl/videla, kakšen je moj videz.
4.) Zavedam se vsake nepopolnosti na svojem telesu.
5.) Tudi kadar na hitro skočim po opravkih, se potrudim za čim boljši videz.

(NE = 0, NE VEM = 1, DA = 2).

Če dosegate skupno 7 do 10 točk, se izredno veliko ukvarjate s svojim videzom – najverjetneje zaradi globoko zakoreninjene negotovosti vase. Teoretično je sicer možno, da ste nadvse ponosni na svoje telo ter videz in da je visok rezultat posledica tega, vendar je največkrat žal resnična prva možnost. Strah izvira iz prepričanja, da vas bodo ljudje zavrnili na osnovi ocene vašega videza. Z ukvarjanjem z zunanjim videzom dosežete, da se med ljudmi počutite dobro. Taki ljudje se navadno zavedajo, kako pomembna je konkretna vadba za lep telesni videz, zato se pogosto ukvarjajo z različnimi programi aerobike, z oblikovanjem telesa, s fitnesom in podobnimi oblikami vadbe. Druge prednosti telesne vadbe za take ljudi niso tako pomembne. Ljudje z visoko stopnjo nečimrnosti naj si poiščejo vadbo, pri kateri bo jasno, kaj vse bodo z njo pridobili, tj. kako jim bo preoblikovala telo. Seveda se morajo zavedati, da ni hitrih rešitev tipa "do idealne postave s samo pet minutami vadbe na dan".

Majhno število točk (od 0 do 3 točke) po drugi strani pomeni, da se ne obremenjujete s svojim videzom in o njem ne razmišljate. Nemara je vaša samopodoba močna predvsem zaradi kakih drugih lastnosti – morda ste izredno uspešni (bogati, s številnimi poslovnimi stiki …). Če imate čezmerno telesno težo in se s športno dejavnostjo ne ukvarjate redno, je to znak, da morda iščete izgovore za nedejavnost, ker se pri ukvarjanju z rekreacijo ne počutite "doma" in uspešne, zato te motive kompenzirate kje drugje, na področjih, na katerih ste nadpovprečno uspešni. Če pa se razmeroma redno rekreirate, majhno število točk pomeni predvsem to, da v športni rekreaciji iščete drugačne motive (sprostitev, razvoj sposobnosti, navezovanje družabnih stikov …), ne pa izboljšanja telesnega videza.
Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki