Vaje sproščanja za sproščene praznične dni

(Foto: Jupiterimages)

Če se želimo pripraviti na čudovite praznike in v njih resnično uživati, se moramo napolniti z energijo in poskrbeti za svoje telo in tudi dušo. Ne samo telovadba, s katero bi želeli doseči zavidanja vredno postavo, tudi sproščanje doseže, da izžarevamo veselje do življenja.

Vemo, da pritiski vsakodnevnih obremenitev slabo vplivajo na naše telo, saj poleg drugega zmanjšujejo telesno odpornost. In prav gotovo nočete biti med tistimi, ki bodo praznike preležali v postelji – pa ne z divjim ljubimcem, pač pa z robčkom v roki. Ne pozabite nase, tudi kadar imate napet urnik in veliko dela. Telo vam bo hvaležno, okolica pa vam bo zavidala svežino, mladost in poskočnost.

Stres

Najpogostejši vzrok za utrujenost in izčrpanost je pomanjkanje energije. Energijo nujno potrebujemo pri vseh opravilih, zato nas dolgotrajni napori in stresne situacije običajno zelo izčrpajo in utrudijo. Srčni utrip ponori, dih zastane – to je znamenje stresa! Težko bi našli besedo, ki bi natančneje označevala sodobni čas, kot je prav stres. In težko bi tudi našli hitro rešitev zanj, zlasti če si za to nismo pripravljeni vzeti dovolj časa. Izviri stresa so različni, tako kot se razlikujejo vrste stresa, njegovo trajanje in vpliv na vsakega posameznika.

Stres doživljamo doma, v šoli, v službi, v medsebojnih odnosih, na cesti, na potovanju … Čeprav nam s stresom ni prihranjeno niti v znanem in predvidljivem okolju, človek doživlja stres predvsem v razmerah, ki so nepredvidljive, spremenljive in neodvisne od njega. Nenehna izpostavljenost stresu pogosto izzove duševne in telesne simptome: strah, tesnobo, depresijo, prebavne motnje, nihanje krvnega tlaka, mišične bolečine, nespečnost in številne psihosomatske bolezni. Preprosto bi bilo reči, da se je treba izogibati nesmiselnemu in nevarnemu stresu, čeprav nekateri ljudje to znajo, in energijo raje prihranijo za stvari, za katere se je res vredno potruditi.

Sproščanje

Če nočemo doživeti stresa ali ga želimo vsaj omiliti, moramo nekaj narediti za naše telo in duha. Pomagamo si lahko s sproščanjem. Sproščanje je oblika samozavedanja, ki poveča priklic pozitivnih informacij iz spomina, vpliva na misli in omogoča, da v stresnih situacijah lažje poiščemo ustrezne rešitve. Zato najbrž ni treba posebno poudarjati, kako zelo pomembno je, da si vsak dan privoščimo kratek odmor za sprostitev. Takšna sprostitev daje telesu in duši moč za nadaljnje delo. Tisti, ki menite, da je za takšen odmor potrebna vsaj ena ura, se zelo motite. Včasih lahko človeka prerodi že počitek, ki traja samo minuto ali dve. Najpomembnejše je, da si znate prav razporediti čas ter da za sprostitev telesa in duše izberete primerne vaje.

Obstajajo številne metode in vaje za sproščanje, vendar je najbolje, da najdete takšno, ob kateri se resnično umirite in začutite veselje do življenja. Lahko si omislite tudi nežno glasbo, v kateri resnično uživate, saj boste tako učinke sproščanja še povečali. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj vaj in metod, s katerimi lahko sprostite telo in duha, premagate utrujenost in dosežete popolno svežino.
Članek se nadaljuje »


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki