Joga za hormonsko ravnovesje

Joga za vitalne ženske

Jogo za hormonsko ravnovesje je na pobudo svoje ginekologinje pred dvajsetimi leti razvila znana brazilska učiteljica joge, Dinah Rodrigues- Program za homornsko ravnovesje, ki ga lahko obiskujemo tudi v Sloveniji, sestavljajo statične in dinamične asane, dihalne tehnike, tibetanske energijske in joga nidra. Z njimi si lahko pomagajo ženske v menopavzi in klimakteriju.

Dinah Rodrigues je program razvila na podlagi znanstvenih raziskav o ženski psihologiji, o delovanju žlez, ki so vključene v izločanje hormonov, v program pa je vključila takšne telesne položaje (asane) in dihalne tehnike (pranajame), ki žleze aktivirajo. Da bi njihov učinek okrepila, je v program vključila tudi tibetanske vaje, dodala pa je tudi vaje in tehnike za zmanjševanje stresa.

Za vse ženske

Njen program joge je primeren za vse ženske, razen za tiste, ki imajo raka na dojkah. Priporočen je za ženske po 35. letu starosti, za vse, ki se zdravijo z nadomestnim hormonskim zdravljenjem, ter tudi za najstnice in ženske, ki imajo težave z delovanjem hormonov, kot so predmenstrulni sindromom, menstrualni krči, ciste na jajčnikih, težave z zanositvijo, vročinski oblivi, nizek libido, izpadanje las, suha nožnica, razdražljivost, nespečnost … Ženske , ki  ima  uravnotežen nivo hormonov, bo čustveno stabilna in se bo zato mnogo bolje odzivala na spremembe, ki jih prinaša življenje.

Znanost za terapijo

Njene vaje pomagajo zmanjšati simptome ali jih odpravijo, ko se raven hormona zniža. Z rednimi vajami 16 dni na mesec, pa se raven hormonov zviša v povprečju za 254 %, kot je pokazala raziskava. Prvi znake izboljšanja je opaziti že po prvem tednu vaj.


Kdo je Dinah Rodrigues?

Danes je stara 83 let in je še vedno polna energije. Njen sistem vaj Hormon Yoga Therapy™ (HYT), ki ga je ustvarila pred 20 leti, že vrsto let poučuje po Evropi in Ameriki, prireja pa tudi izobraževanja za usposabljanje terapevtov. Končala je študij filozofije in psihologije, z jogo pa se ukvarja že več desetletij: je članica mednarodnega združenja učiteljev joge International Yoga Teachers Association – IYTA) in ima certifikat jogijske terapevtke od Swamija Sarvanande. O HYT je napisala tudi knjigo, ki je prevedena v več jezikov.
 
Jogo za hormonsko ravnovesje je v obliki petmesečnega tečaja od septembra mogoče obiskovati v Ljubljani v Joga studiu Sadhana.

Galerija

Dinah Rodrigues

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki