Arterijska hipertenzija in telesna aktivnost

(Foto: Shutterstock)

Pomembna je zdrava mera

Hipertoniki se ne le lahko, ampak morajo ukvarjati s športom, ker obremenitvena vadba krepi srce in uravnoveša krvni obtok. Toda pri tem je nadvse pomembna zdrava mera. Praviloma naj velja: zabava da, veliki napori ne. Številne študije kažejo, da ima aerobna vadba pri osebah s 1. in 2. stopnjo hipertenzije pogosto za posledico zmanjšanje krvnega tlaka - v povprečju za 10 mm Hg (sistoličnega in diastoličnega). Znižanje krvnega tlaka ob redni telesni dejavnosti je odvisno od izhodiščnega tlaka. Manjše bo pri osebah z normalnim krvnim tlakom, večje pri tistih z mejno zvišanim in največje pri hipertonikih.

Vsaka športna telesna dejavnost je specifična. V osnovi športne telesne dejavnosti delimo na dinamične (izotonične) in statične (izometrične). Pri prvih se spreminja dolžina mišice ob minimalno spremenjeni napetosti v mišici, zato jih imenujemo tudi izotonična mišična napetost. Srce se prilagodi na velike napore, postane sposobno z vsakim utripom iztisniti več krvi (večji utripni volumen) in z znižanjem števila srčnih utripov učinkoviteje opravi večje delo. Pri izometrični mišični napetosti pa tlak v mišici močno naraste, kar povzroči prekinitev pretoka krvi. Povečanje krvnega obtoka je v tem primeru majhno, predvsem na račun višjega srčnega utripa.

Program telesne vadbe

Pri oceni sposobnosti za šport ter pri oblikovanju programa telesne vadbe je potrebno sodelovanje zdravnika (kardiologa) in bolnika. Program oblikujemo glede na dejavnike: starost, rezultat obremenitvenega testa, duševna kondicija, življenjske navade in razvade, stopnja in oblika AH (morebitne organske posledice hipertenzije), materialne in prostorske zmogljivosti.

Kdaj posvet z zdravnikom?

Ljudje, ki imajo visok krvni tlak brez zapletov, lahko začnejo z redno telesno dejavnostjo kar sami, seveda če gre za blago ali zmerno hipertenzijo. Bolniki z zelo povišanim krvnim tlakom (?180/105 mm Hg ) in z zapleti, kot so razširjeno srce, srčno popuščanje, okvara ledvic, možganov ali oči, lahko začnejo z aerobno vadbo šele po posvetu z zdravnikom.


Obremenitveni test

Glavno vodilo pri sestavi programa je obremenitveni test.Obremenitveno testiranje izvajamo na posebnem kolesu (cikloergometru) ali na traku. Velikost obremenitve izražamo na različne načine. Zelo udomačena enota je watt (w), moč sile, ki izvrši delo 1 joula/S, ali šestkrat manjša enota kilopond meter na minuto (kpm/min). Ker pri večini telesnih obremenitev sodeluje tudi telesna teža, so uvedli dodatno enoto: metabolični ekvivalent (MET) je količina energije, ki jo potrebuje mirujoč sedeč človeku za opravljanje temeljnih življenjskih procesov. MET = 5kJ (1,2 kcal). Izraženo s porabo: 02 = 3,5 ml 02/kg/min.

S pomočjo obremenitvenega testiranja ocenjujemo delovanje srčno-žilnega sistema, pljuč in splošno telesno zmogljivost. Poleg preverjanja funkcije nekaterih organov pomaga obremenitveno testiranje odkrivati tudi motnje v prekrvljenosti srčne mišice in skrite oblike krvnega tlaka. Ugotovitve nam pomagajo pri razvrščanju srčnih bolnikov v funkcionalne razrede, pri sestavi programa in pri odmerjanju dovoljene telesne obremenitve.
Članek se nadaljuje »