Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Arterijska hipertenzija in telesna aktivnost


(stran 3 od 4)


Omejitve

Z omejitvami so primerni športi, kot so trimski tek, jadranje, deskanje, tenis, plavanje (kravl in delfin nista primerna, sproščeno prsno in hrbtno plavanje pa sta blagodejna). Tudi kegljanje je pravšnje, zlasti zaradi družabnosti. Ne prehitro kolesarjenje je dobro za krvni obtok, pri veslanju pa sta zgornji del telesa in srce obremenjena enostransko. Čeprav je pri izometričnih vajah (dvigovanje uteži) takojšen porast krvnega tlaka zelo izrazit, se pri ponavljanju vaj zmerne stopnje po določenem času porast tlaka znatno zmanjša, krvni tlak v mirovanju pa se celo nekoliko zniža. Zato dopuščamo tudi izometrične vaje, če je obremenitev blaga in zmerna. Aerobika, kakršno predstavljajo gibčna dekleta, ni primerna oblika telesne dejavnosti za srčne bolnike. Številne vaje so prezahtevne, vzdržljivost je naravnana za zdrave ljudi, prav tako hitrost izvajanja vaj. Če bi izbrali samo lahke vaje, upočasnili hitrost in vnesli počitke, to ne bi bila več telovadba, ki so ji nadeli ime aerobika.

Najprimernejši so vztrajnostni športi

Najprimernejši za hipertonike so vztrajnostni športi oziroma aerobna telesna dejavnost, kot so pohodništvo, hoja na smučeh, drsanje, kolesarjenje. Vse te športe lahko opravljamo brez hudih naporov. Izvajamo jih po možnosti vsak dan od 30 do 40 minut. Ni pomembno, ali jih izvajamo s presledki (3-krat po 10 minut) ali skupaj, pomembno je celotno trajanje. Ti športi omogočajo hujšanje, znižujejo količino krvnih maščob in sladkorja ter otežujejo kajenje.


Najkoristnejša je živahna hoja

Hoja je človeku najbližja, z njo se srečujemo vsak dan, saj je osnovna človekova dejavnost. Hoja je učinkovita, osvežilna in krepilna gibalna dejavnost, ki je povsem enakovredna teku, kolesarjenju, plavanju in igram z žogo. Za hojo so najprimernejše prožne poti, poljske steze in gozdne poti. Na začetku hoje se je treba ogreti: približno 10 minut izmenjujemo hitro in počasno hojo, da se ogrejejo in prekrvijo vse mišične skupine. Nato sledi živahna hoja s tako hitrostjo, da se počutimo prijetno, ne da bi bili zadihani ali imeli kakršne druge težave - in seveda ne smemo čutiti bolečin. Med potjo si preverjamo pulz. Takšna hoja naj bi trajala od pol do ene ure na dan. Rahlo znojenje je znamenje, da smo izbrali pravo hitrost hoje. Na koncu hojo upočasnimo, da se počasi ohladimo. Palice uporabimo, ko se vzpenjamo po strmi poti, in to ves čas, kot to dela tekač na smučeh. Koristnost hoje s palicami je v tem, da zaposlimo še dodatne mišične skupine.

Vodni džoging

Strokovnjaki hipertonikom vse pogosteje svetujejo vodni džoging kot primerno vadbo za srce, krvni obtok in mišice. V primerjavi z običajnim džogingom zaradi upora vode porabimo za tretjino manj energije in komajda pridemo v skušnjavo, da bi hiteli, kajti hitreje ko tečemo, večji je upor vode. Voda ima masažni učinek na krvni obtok. To pospešuje prekrvljenost, saj se krvne žile prilagajajo pritisku in temperaturi vode, zato je vodni džoging najučinkovitejši pri temperaturi vode med 25 in 32 oC.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd