Od prvih tekaških korakov do redne vadbe

(Foto: Shutterstock)

Nič nas ne more ustaviti!

Odločitev, da tek in/ali hoja postaneta del vašega življenja, zagotovo spada med vaše najpomembnejše življenjske odločitve. Odločili ste za najdonosnejše delnice, le da je vlaganje v lastno zdravje nekoliko bolj zapleteno od odločanja na borznem parketu. Za vaše delnice zdravja ne bodo skrbeli drugi. Le od vas samih, od vašega ravnanja je odvisno, ali bodo vrednost pridobivale − ali izgubljale.

Le z redno in dovolj pogosto (vsaj tri- do štirikrat na teden) vadbo boste lahko poviševali vloženo osnovo. Odločitev, da obogatite kakovost življenja, je bila pomembna, odločilno pa je nadaljevanje. Športna dejavnost je koristna le, če je redna; če šport postane sestavni del življenja. Pot do redne športne dejavnosti pa ni vedno preprosta. Zlasti na začetku je včasih tudi trnova in zoprna, a kljub vsemu je končni dobitek tolikšen, da je vredno vztrajati.

Od ene skrajnosti …

Obdobje prvih tekaških korakov ter celotnega uvajanja v redno tekaško in športno vadbo je obenem obdobje razburljivosti, čustvenega nihanja, pričakovanja, velikega napredka in celostne rasti človeka. Spoznali boste moč in sposobnost svojih nog in duha. Ob koncu dneva, po končani vadbi, vas bo prevzemal ponos nad opravljeno vadbo. To je hkrati velika in najboljša spodbuda za vadbo naslednji dan. Ob rasti motivacije in samodiscipline bo skušnjava po lenarjenju počasi usihala. Na koncu prvega neprekinjenega teka boste doživeli občutek zmagoslavja in vzvišen občutek, da ste pravi tekač.

… do druge

Toda začetek je tudi čas izzivov in neprijetnih občutij. Odkrivali boste bolečine in skrbi. Lahko da se boste hitro naveličali in podlegli občutkom nemoči, to pa vam vzelo pogum. Prišli bodo dnevi, ko bodo otroci bolni, ali pa boste imeli dela čez glavo in boste morali izpustiti vadbo. Nastopil bo občutek, da ne napredujete in da ste vedno na začetku poti.

Telesni in duhovni napredek!

Na začetku tekaške vadbe boste doživljali obe skrajnosti. Nekaterim to obdobje ne prinaša posebnih ovir, za druge je pomembna in težka življenjska šola, ki zahteva veliko volje in vztrajnosti. Vzponi in padci so sestavni deli krepitve telesne pripravljenosti, pot do trdnejše volje in čvrstejšega značaja. Nekateri dnevi bodo težavni in verjetno ne bodo zabavni, toda nastopili bodo tudi takšni, ko boste lahkotni kot pero, ko se boste počutili močne: telesno in duhovno. Toda vedite, za napredek so potrebni oboji.

Odločitev za spremembo − da postanete športno dejavni − je pomemben korak. Toda tudi za naslednje, enako odločilne korake boste potrebovali veliko volje in vztrajnosti. Obdobje prvih treh mesecev (toliko traja latentno obdobje virusa lenobe in odvračanja od redne vadbe) bo preizkus vaše motiviranosti in osebne discipline. Da bo vaša osebna preobrazba čimbolj uspešna, neboleča in s čimveč radostnih trenutkov, navajam nekaj zamisli za reševanje vprašanj, s katerimi se ne izkušeni tekači srečujejo na začetku športne poti, a tudi pozneje.
Članek se nadaljuje »