Športne poškodbe pri rekreaciji

Pri športnih poškodbah je ključna hitra obravnava pri specialistu

V kliniki, kjer med drugim zdravijo tudi športne poškodbe, je doc. Mitja Bračič, doktor kinezioloških znanosti, združil znanja fizioterapije, diagnostike in kinezioterapije. Kot svetovalec sodeluje s športnimi zvezami in olimpijskimi komiteji doma in v tujini. Njegov primarni cilj je zagotoviti zdravje posameznika in neovirano gibanje njegovega telesa. Z njim smo se pogovarjali o rekreativnih športnikih in tem, kaj storiti, če se pojavi poškodba.

Rekreativni šport je v zadnjih letih pri nas v porastu. Zagotovo lahko trdimo, da smo Slovenci športni narod, ne le na ravni vrhunskega športa. Pred leti se nam je zgodila tekaška manija, v zadnjem času sta Tadej Pogačar in Primož Roglič spodbudila večje zanimanje za kolesarstvo, pohodništvo je pri nas priljubljeno že od nekdaj. Toda, vsak šport, ki ga želimo izvajati, zahteva določeno telesno pripravljenost, ki je potrebna tudi z vidika telesne mase, saj če imamo prekomerno telesno maso, je zelo veliko tveganje, da se bomo poškodovali ali imeli kakšne težave pri teku, kolesarjenju ali hoji v hribe, opozarja dr. Bračič.

»V šport moramo iti postopoma, to velja tudi za hojo v hribe. Kot je običajen didaktični postopek tudi pri učiteljih, osvojimo najprej majhen hrib, nato se lotimo višjega in na koncu, ko smo pripravljeni, osvojimo najvišjega. Zelo velika napaka je, ko želijo ljudje takoj osvojiti Triglav. To je zahtevna gora in nepripravljeni ljudje tja ne sodijo. To je lahko zelo boleča izkušnja in pojavijo se lahko poškodbe,« še poudarja.


Najpogostejše težave pri teku in kolesarjenju

Tek ni človekovo naravno gibanje, ampak je šport, zato zahteva določeno pripravo. Zato imamo zaradi radi telesne nepripravljenosti pri teku težave z gležnji in s stopali ter težave s koleni in kolki.

»Enako je s kolesarstvom, ki je ciklično gibanje, pedala poganjamo, naredimo več deset tisočkrat enak gib in to zahteva pripravo. Najpogostejše poškodbe pri kolesarjih so povezane s stopali, na primer zaradi nepravilne postavitve stopal na pedala. Druga je preobremenitev kolenskega sklepa. Že po naravi imamo dominantno in nedominantno okončino glede na to, ali smo levičarji ali desničarji. Normalno je, da z eno nogo vedno bolj pritiskamo na pedala kot z drugo. Tukaj lahko pride do preobremenitvenih sindromov kolena, lahko pride do obrabe hrustancev,« razloži Bračič in dodaja, da je za močne bolečine v križu lahko kriv tudi prevelik ali premajhen okvir kolesa in nepravilna priprava sedala.

Sogovornik še opozarja, naj bomo tudi pri sobnem kolesu pozorni, »kjer je zelo pomembno, da sedalo, ni prenizko ali previsoko. Ko sedimo, naj bo noga skoraj čisto iztegnjena, se pravi naj bo koleno rahlo pokrčeno. Naslon za roke mora biti v takem položaju, da nismo skrivljeni, držati se moramo bolj pokončno.«


Obraba hrustanca pri mlajših lahko posledica genetike

V kliniki dr. Bračiča sicer obravnavajo ogromno število pacientov z delno obrabo in pa tudi popolno obrabo hrustanca in meniskusov. »Kar zadeva sklepne strukture ni nujno, da so obrabe posledica športa, lahko so tudi posledica genetike. Imamo torej tudi mlajše paciente, ki imajo obrabo hrustanca, a je to posledica genetskega materiala, ki so ga dobili od staršev, lahko je tudi posledica določene bolezni, »pove dr. Brajič in doda, da je res, da ukvarjanje s tekom ali kolesarstvom, košarko in tenisom lahko prinese okvaro in pa obrabo hrustancev.«

Športne poškodbe lahko tudi na pohodniških poteh

Dr. Bračič pove, da zaradi pohodništva v hribe obravnavajo gromno pacientov. »Največ težav se pojavi pri ljudeh, ki niso telesno pripravljeni, imajo preveliko telesno maso. Predvsem pri hoji po klancu navzdol si lahko poškodujejo gležnje ali kolena, prihaja do preobremenitvenih sindromov, vnetij ligamentov. Če tovrstne poškodbe preslišimo, lahko preidejo v kronične poškodbe. Kronične poškodbe pa zahtevajo daljši čas zdravljenja, tudi do dveh ali treh mesecev.«

V primeru športne poškodbe pomembna hitra obravnava pri specialistu

Če pride do poškodbe oziroma športne poškodbe, se je poleg kakovostnega zdravljenja izkazalo, da je pomembno imeti tudi dobro zavarovanje, ki bolniku omogoči hitrejšo obravnavo pri specialistu, s tem pa večje možnosti za hitrejše in bolj celovito okrevanje. Dostop in kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev v samo nekaj dneh si lahko zagotovite z zavarovanjem Zdravstvena polica, ki so ga oblikovali v Vzajemni. V primeru bolezni ali poškodbe bodo za vas dobro poskrbeli, saj sodelujejo z izbranimi zdravniki in ustanovami, ki dosledno zagotavljajo vrhunske storitve. V njihovo mrežo zanesljivih in strokovnih izvajalcev zdravstvenih storitev je trenutno vključenih več kot 50 domačih in okoli 30 tujih partnerjev.

V asistenčnem centru Varuha zdravja za zavarovance v celoti pripravijo načrt zdravljenja in vas vodijo skozi specialistično zdravljenje od začetka do konca. Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo. Poskrbijo tudi za morebitno organizacijo operativnega posega – doma ali v tujini.S sklenitvijo zavarovanja lahko do zdravniške obravnave oziroma posveta dostopate tudi na daljavo.

Obisk pri specialistu vam lahko organizirajo tudi na daljavo (posvet z zdravnikom pred videa ali klasičnega klica). Prav tako vam omogočajo, da vsa vprašanja o vašem zdravstvenem stanju posredujete zdravnikom preko storitve dr. Posvet, ki je varen in zaseben kanal za posvet z zdravnikom. Vprašanje lahko kadarkoli 24/7 zastavite enemu od sodelujočih zdravnikov.

Galerija

»Najpogostejše poškodbe pri kolesarjih so povezane s stopali, na primer zaradi nepravilne postavitve stopal na pedala,« pravi doc. dr. Mitja Bračič

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki