Šport za zdravje invalidov

(Foto: Blaž Uršič)

Zadovoljstvo v življenju je odvisno od več dejavnikov, med katerimi je zdravje na najvišjem mestu. To je tudi za ljudi z zmanjšanimi zmožnostmi pogoj za zadovoljno in polno življenje. Pozitivni vplivi telesne aktivnosti so še posebej pomembni pri ljudeh, vezanih na invalidski voziček in druge pripomočke za gibanje.

Študije vpliva telesne aktivnosti na zdravje so pokazale, da aktivnost preprečuje in tudi zdravi srčno-žilne bolezni (periferna arterijska bolezen, povišan krvni pritisk), presnovne bolezni (debelost, sladkorna bolezen, osteoporoza), novotvorbe ter z izboljševanjem moči kostno-mišičnega sistema in ravnotežja zmanjšuje verjetnost poškodb. Pri telesno aktivnih se redkeje pojavijo depresija in kronične bolečine. Z druženjem mladi pri športnih aktivnostih širijo tudi socialno mrežo in se vključujejo v družbo.


Zakaj so vplivi telesne aktivnosti še posebej pomembni pri vezanih na invalidski voziček in druge pripomočke za gibanje?

Manjzmožnost je stabilno zdravstveno stanje, ki omejuje dejavnosti in sodelovanje v različnih okoljih. Manjzmožnost za delo imenujemo invalidnost. Vzroki za manjzmožnost so prirojene telesne napake, posledice bolezni ali poškodb. Kljub stabilnemu zdravstvenemu stanju so manjzmožni v večji nevarnosti za razvoj kroničnih bolezni. Vzrok za to sta spremenjeni telesna zgradba in telesna funkcija. Tako uporabnik invalidskega vozička na primer ne obremenjuje spodnjih okončin ali uporabnik proteze za spodnji ud neprimerno obremenjuje kolk in koleno. Posledično pride do osteoporoze v prvem in do obrabe kolka in kolena v drugem primeru. Z zmanjšano zmožnostjo za gibanje se poveča verjetnost pojava debelosti, sladkorne bolezni ter težav s srčno-žilnim sistemom.

S spremenjeno zmožnostjo udejstvovanja je potrebna organizirana, prilagojena in varna telesna aktivnost, ki razen preprečevanja in zdravljenja kroničnih bolezni omogoča hitrejšo rehabilitacijo in resocializacijo, izboljša samopodobo in tako omogoča lažje soočanje z drugačnostjo. Raziskave potrjujejo pozitiven vpliv telesne aktivnosti pri manj zmožnih tako objektivno, glede na epidemiološke podatke, kot tudi subjektivno po ocenah telesno aktivnih ne glede na vrsto telesne aktivnosti.

Vadba je varna in zdrava

Telesna aktivnost in udejstvovanje v športnih aktivnostih najučinkoviteje pozitivno vplivata na zdravje, če sta del načina življenja. Velik pomen pri spreminjanju načina življenja in vključevanju manj zmožnih v športne aktivnosti ima medsebojna podpora športnikov in strokovno vodenje ter podpora s strani ustrezno usposobljenih vaditeljev.
S strani usposobljenih vaditeljev prilagojena telesna vadba manjzmožnih je varna, zdrava in zmanjšuje verjetnost bolezni kasneje v življenju.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite je v okviru projekta Change your Mindset – Sport4Everyone, dela programa Evropskega komisije Erasmus+, vzpostavila mrežo športnih društev in klubov. Možno se je vključiti v vadbo plavanja, kolesarstva, atletike, namiznega tenisa, sedeče odbojke, košarke na vozičkih, smučanja ali se pričeti ukvarjati s pohodništvom, planinarjenjem, plezanjem, ribolovom, strelstvom.

Organizirano športno udejstvovanje manjzmožnih se je pričelo že v 19. stoletju. Prilagojena vadba pod vodstvom usposobljenih vaditeljev je varna, zdrava in zmanjšuje verjetnost bolezni kasneje v življenju. Seznam organizacij in aktivnosti, ki so na voljo v Sloveniji, je objavljen na spletni strani sport4everyone.eu.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki