Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Fizioterapija kot preventiva

Sproščanje zadnje stegenske mišice zmanjša napetost v področju celotne hrbtenice.
Sproščanje zadnje stegenske mišice zmanjša napetost v področju celotne hrbtenice.

AS-ova šola gibanja s fizioterapevtom Juretom Bornškom

Fizioterapevt ima pomembno vlogo ne samo pri rehabilitaciji poškodb, ampak tudi pri preventivi. Kot smo že omenili, je sedeč način življenja pogost razlog za nastanek težav s hrbtenico. Fizioterapevt lahko s sproščanjem določenih področij zmanjša napetost v drugih delih telesa.
Napetost v zadnjih stegenskih mišicah in mečih lahko na primer povzroči pogoste glavobole, saj zaradi kompenzacije telesa prihaja do prekomerne zakrčenosti vratnih mišic. Zadnja stegenska mišica se funkcionalno ne začne pri kolenu in konča pri kolku, ampak se preko mišičnih ovojnic povezuje z drugimi mišicami od prstov na nogi vse do glave.

Obstajajo posebni manualni pristopi, kjer lahko terapevt pomaga pri reorganizaciji telesa s sproščanjem mišičnih ovojnic in medmišičnega prostora. V telesu velja načelo: kadar nekaj ne deluje dovolj, drugo prevzame njegovo funkcijo.

Kot zanimivost naj omenimo, da imamo večjo možnost za poškodbo kolenskega sklepa v prihodnosti, če smo v preteklosti imeli poškodbo gležnja in je gibljivost ostala zavrta. Nezdravljen zvin gležnja lahko povzroči tudi zmanjšano rotacijo v trupu in posledično težave z ramenom. Če odpravimo samo bolečino v ramenu, se lahko ta vrne v isti obliki. Če pa poleg bolečine v ramenu odpravimo tudi težave z rotacijo v trupu in se posvetimo še gležnju, obstaja velika možnost, da se težave ne bodo več ponovile. Tehnike na slikah lahko izvaja samo terapevt z osvojenimi posebnimi znanji.

Imate vprašanje v zvezi s prisilno držo? Pošljete ga lahko na info@zdravje-as.si.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

fizioterapija

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.