Viva na vadbi za kraljice medeničnih mišic

Mateja Nose: »Vitalno medenično dno je prava vadba po moji operaciji.«
Mateja Nose: »Vitalno medenično dno je prava vadba po moji operaciji.« (Foto: Grega Žunič)

Pravo darilo za vse ženske

Med vadbo za vitalno medenično smo presenetili naše bralke, srečne prejemnice vadbe Vitalno medenično dno. Pod vodstvom somatske pedagoginje Celine Louis iz centra Parinama v Ljubljani s specializiranimi vajami spoznavajo svoje mišice medeničnega dna, se jih učijo občutiti in krepiti. Z novim znanjem in motiviranostjo, da poskrbijo zase, postajajo prave kraljice medeničnega dna. Že po petih vadbah so nad rezultati navdušene: »Vaje niso težke, so pa zelo natančne in delujejo!« »To vadbo bi morale poznati vse ženske!« »Sedaj čutim mišice, za katere prej sploh nisem vedela, da jih imam.«

Kaj pravijo o vadbi naše bralke?

Mateja Nose: »Pravi vadbeni program po moji operaciji«
Za prijavo na vadbo Vitalno medenično dno sem se odločila predvsem zato, ker sem imela pred kratkim ginekološko operacijo. Program je prišel kot nalašč in ga jemljem kot neke vrste fizioterapijo po operaciji. Opazila sem že prve razlike, predvsem sem postala veliko bolj pozorna na medenično dno, izboljšalo pa se je tudi moje zavedanje mišic medeničnega dna. V preteklosti sem sicer že delala Keglove vaje, vendar moram poudariti, da je vadba Vitalno medenično dno popolnoma drugačna oziroma specifična. Celine nam je v veliko pomoč pri izvajanju vaj in vedno natančno razloži, na katere mišice moramo biti pozorni. Vitalno medenično dno bi vsekakor morala biti širše prepoznana vadba, priporočati pa bi jo morali tudi ginekologi ob težavah, ki se pri ženskah pojavljajo na področju medeničnega dna. Moram povedati, da se je z vadbo izboljšalo tudi moje zavedanje v vsakdanjem življenju, na mišice medeničnega dna sem postala pozorna pri vsakdanjih opravilih, pri vožnji s kolesom itd. Izjemno sem seveda hvaležna tudi reviji Viva, ki nam je vadbo omogočila.
 
Jana Polajner: »Sedaj čutim mišice, za katere prej sploh nisem vedela, da jih imam«
Na vadbo Vitalno medenično dno, ki sta jo bralkam omogočila revija Viva in center Parinama sem se prijavila, ker se mi je zdela zanimiva in drugačna. Sedaj pa lahko potrdim, da je program odlična preventiva pred težavami na področju medeničnega sna, s katero bi vsekakor morale biti seznanjene vse ženske. S pomočjo vadbe pričenjam čutiti mišice, za katere prej sploh nisem vedela, da jih imam, seveda pa vaje izvajam tudi redno doma. Vaje so preproste, Celine pa jih tudi lepo razloži tako, da je izvajanje optimalno. Vadbo Vitalno medenično dno iskreno priporočam vsem ženskam, ker preprosto deluje, sama pa sem navdušena tudi na prijetno in sproščeno vzdušje v skupini.
 
Breda Prezelj: »Vaje bom delala še naprej, tudi doma!«
»Imam težave z začetno inkontinenco, zato sem se tudi prijavila na vadbo. In vesela sem, da opazim razliko, od kar hodim sem – sedaj mi voda ne uhaja več. Nisem pričakovala, da bodo takšni rezultati, res pa je, da tudi doma vadim vsak dan. Prej sem poznala samo Keglove vaje, a mi niso pomagale. Ta vadba je čisto nekaj drugega. Res sem vesela, da sem se prijavila in čisto vsaki ženski bi priporočila to vadbo. Doma bom vaje delala še naprej in seveda bom vztrajala do konca programa, ker vidim, da pomaga.«
 
Gospa Lili: »Vadbo bi priporočila vsem ženskam!«

Vivino vabilo na vadbo za medenično dno mi je takoj pritegnilo pozornost. Že nekaj let se namreč spopadam s stresno inkontinenco . V stresnih trenutkih, ko sem začutila potrebo po uriniranju, sem morala takoj poiskati stranišče, ker mi vode ne bi uspelo zadržati. Poskusila sem že različne oblike pomoči, a nič ne more nadomestiti skupinske vadbe, saj dobiš točna navodila, tako da  lahko vaje pravilno izvajaš in dosežeš pravi učinek. Moja zdravnica mi je priporočila Keglove vaje, ne pa takšnega specializiranega programa. Škoda, ker zdravniki ne vedo, da takšna možnost tudi obstaja. Že sedaj, po prvih petih srečanjih, opazim prve pozitivne rezultate. Ravno včeraj sem se spet znašla v situaciji, ko bi morala takoj poiskati stranišče, a ni bilo potrebno (smeh).  Vadbo bi priporočala vsem ženskam, ne le za odpravljanje težave, tudi za preventivo. Svojim prijateljicam sem se že pohvalila, da hodim na vadbo samo za ženske in jim priporočila, da se programa tudi one udeležijo. Vaje res niso težke, so pa zelo natančne – in očitno delujejo. Zato bom zagotovo vztrajala do konca, vaje pa pridno izvajam tudi doma. To je čas, ki je namenjen samo meni.
 

Celine Louis, vodja programa, nam je več povedala, s kakšnimi težavami se spopadajo tečajnice in kako poteka program Vitalno medenično dno

S kakšnimi težavami se soočajo tečajnice? So to običajne »ženske« težave v zrelih letih?
Večina žensk se je vadbi priključila, ker se soočajo z blago obliko inkontinence. To je pravzaprav zelo pogosta težava žensk vseh starosti, ne glede na starost, tip telesa ali konstitucijo. Mnogo žensk danes še vedno ne govori o tej težavi, ker so prepričane, da se dogaja samo njim oziroma se težave sramujejo. Nekatere ženske pa so se vadbi priključile zaradi zdrsa maternice, ki je tudi dosti bolj pogosta težava, kot bi kdo morda pomislil. V skupini so tudi ženske, ki so se vadbi Vitalno medenično dno priključile, ker so imele pred kratkim kirurški poseg na področju medeničnega dna, nekatere pa preprosto želijo izboljšati zavedanje medeničnega dna oziroma izboljšati svoje spolno življenje.
 
Program traja 10 tednov, a prvi rezultati so opazni tudi že sedaj, po 5 tednih …

Rezultati se pri posameznicah razlikujejo in so odvisni od več dejavnikov, predvsem pa tudi od tega, koliko časa vadbi namenijo doma. Njihovi dosedanji odzivi me veselijo, z vadbo so zadovoljne, saj že bolje poznajo svoje medenično dno in znajo s pomočjo napotkov svoje mišice tudi zaščititi v svojem vsakodnevnem življenju.
 
A to še ni konec dela. Še nekaj tednov vadbe je pred njimi. Zakaj je pomembno vztrajati vseh 10 tednov?

Vsak teden se posvečamo drugi temi, drugim mišicam. Medenično dno je namreč kompleksno področje mišic, sestavljen iz treh slojev. Njihovo »odkrivanje« pa poteka na postopen način. V programu razlikujemo kar enajst različnih področij mišične kontrakcije in seveda tudi različne načine krčenja. Vsaka ura vključuje senzorne vaje, ki so namenjene občutenju specifične strukture oziroma področja medeničnega dna ter vaje, ki se osredotočajo na krčenju in sprostitvi mišic medeničnega dna. Gre za zelo specifičen in poglobljen pristop.
 
Kakšni so odzivi tečajnic? So do sedaj zadovoljne z napredkom, so vaje »dovolj lahke«?

Za nekatere posameznice je občutenje nekaterih področjih težavnejše od drugih, a vse so s programom zelo zadovoljne, predvsem pa z rezultati.
 
Tudi sami ste »konkretno preizkusili program« po vašem porodu. Vam je lažje predajati znanje, ko ste ga uspešno preizkusili tudi sami?
Porod moje hčerke je bil kar dolgotrajen. In dan po porodu sem popolnoma izgubila občutek za to, kako poln je moj mehur, zato sem se prvič v življenju soočila z uhajanjem urina. Trajalo je kar nekaj mesecev, da sem nadzor nad svojimi mišicami medeničnega dna spet vzpostavila. Ampak vesela sem, da danes nimam več težav – seveda s pomočjo vadbe. Ta izkušnja mi je pomagala bolje razumeti ženske, ki imajo podobne težave, že prej pa sem bila popolnoma prepričana v pozitivne učinke te vadbe, tako da je ta izkušnja moje prepričanje le še okrepila.
 
Že več let predajate znanje o krepitvi medenična dna ženskam, kaj vas motivira za to delo? Zagotovo se veselite predvsem zadovoljstva tečajnic.
Veliko motivacijo zame pa predstavlja že to, da si ženske s tečajem vzamejo čas zase, da začnejo čutiti sebe in svoje telo. Zavestna prisotnost v našem telesu prinaša številne koristi. Ne nazadnje pa na vadbi vzpostavimo tudi prostor, kjer se lahko iskreno in zaupno pogovorijo o svojih težavah in se posledično počutijo tudi manj osamljene. Program vidim tudi kot priložnost, da smo ženske lahko bolj pristne. To je res čudovita metoda in pravo darilo za vsako žensko, saj lahko občutno izboljša njihovo življenje.
 
Galerija

Mateja Nose: »Vitalno medenično dno je prava vadba po moji operaciji.« Grega Žunič

Breda Prezelj: »Vaje bom delala še naprej, tudi doma!« Grega Žunič

Celine Louis, vodja programa Vitalno medenično dno iz centra Parinama: »Večina žensk se je vadbi priključila, ker se soočajo z blago obliko inkontinence. To je pravzaprav zelo pogosta težava žensk vseh starosti, ne glede na starost, tip telesa ali konstitucijo. Mnogo žensk danes še vedno ne govori o tej težavi, ker so prepričane, da se dogaja samo njim oziroma se težave sramujejo. Razveseljivo pa je, da rešitev za to težavo obstaja!« Grega Žunič

Grega Žunič

Grega Žunič

Grega Žunič

Grega Žunič