Pilates kot rehabilitacija

Nežen obnovitveni program

Oglaševanje telesne dejavnosti kot preventive proti zdravstvenim težavam je videti že na vsakem koraku. Toda prav vadba, ki povezuje telo in duha, je najboljša izbira za rehabilitacijo in okrevanju po poškodbah in obolenjih. Pilates, ta vse pogostejša tehnika nadzorovanega gibanja, ki jo navadno označujejo kot vadbo za visoko usposobljene atlete, vse pogosteje uporabljajo tudi zdravstveni delavci – fizioterapevti rehabilitacije in postrehabilitacije.

Vadba prilagojene tehnike pilatesa, ki poteka pod strokovnim vodstvom usposobljene osebe, jezaradi izredno dobrih rezultatov vse zanimivejša tudi na področju postrehabilitacije. Kakovostno sestavljeni vadbeni programi, ki temeljijo na strokovnosti in znanju, ponujajo obilo koristi pacientom z raznovrstnimi degenerativnimi težavami, stanji ali poškodbami, ki obsegajo mišična tkiva, tetive, vezi in kosti (skolioza, diskus hernija, postrehabilitacija po raku dojke, ankilozirajoči spondilitis, multipla skleroza, osteoporoza, revmatoidni artritis in Parkinsonova bolezen, če naštejemo le nekatere).

Pravilna uporaba vadbene tehnike izboljšuje telesno gibljivost, stabilizira sklepe, preprečuje bolečine v hrbtenici, zmanjšuje verjetnost vsakodnevnih poškodb ter prispeva k zmanjšanju težav zaradi osteoporoze in artritisa. Še več, telesna dejavnost prispeva k boljši kakovosti življenja – ne glede na življenjsko obdobje, obenem pa dviguje starostno mejo ter športnikom in rekreativcem omogoča daljše uživanje v izbrani dejavnosti. Nekateri zdravniki svojim pacientom že svetujejo prakso pilatesa, vendar je za razumevanje tehnike potreben poglobljen pristop, da med prenašanjem informacije ne pride do navzkrižnih ali celo napačnih mnenj.

Ravnovesje moči in gibljivosti

Pilates v obliki postrehabilitacije, torej vadbe po končani fizioterapevtski obravnavi, je nežen obnovitveni vadbeni program, ki v celoti zadostuje potrebam ljudi v fazi vzpostavljanja primarne telesne funkcije in pomaga pri vnovčični pridobitvi prvotnega stanja prizadetega območja. Pri tem gre za razvijanje ravnovesja med moči in gibljivosti med posameznimi in sosednjimi sklepi. Pilates izboljšuje stabilnost trupa in omogoča boljšo periferno mobilnost, obenem pa ohranja pravilni vzorec mišične aktivacije. Prav zaradi tega se izboljšuje živčno-mišična ozaveščenost, ki prispeva k boljšemu ravnotežju in koordinaciji.

Pilates postaja razširjena tehnika, namenjena izboljšanju zdravstvenega stanja vseh, ki imajo kakršnokoli gibalno nefunkcionalnost. Industrija pilatesa se prav zato usmerja v specializirane programe za posamezne skupine ljudi  z natanko določenimi težavami ali omejitvami. Trenutno se vse uspešneje povezujejo strokovnjaki za pilates in specialisti za rehabilitacijo, kajt itovrstno sodelovanje prispeva k zapolnitvi vrzeli med fizioterapijo in postrehabilitacijo in s tem k zadovoljitvi potreb posameznikov, ki sicer ne bi mogli izkoristiti svojega potenciala za izboljšanja telesnega stanja.

Osnova

Pet načel pilatesa po metodi stott pilates jeosnova za vse, kar potrebuje oseba med postrehabilitacijo. Zaradi obravnave telesa kot celote in ne zgolj izoliranega območja je postrehabilitacija s pilatesom znatno bolj funkcionalna in uspešna. Za določitev mobilnosti sklepov, moči mišičnega sistema, stabilnosti v ramenih, kolkih, kolenih in hrbtenici ter številnih drugih dejavnikov je nujno potrebna ocena telesne drže, ki jo velja opraviti med prvo uro individualnega pilatesa, še pred začetkom postrehabilitacije. Z upoštevanjem predhodnih izvidov in ugotovljenih dejstev sta pri nadaljnji obravnavi ter odpravljanju bolečin, degenerativnih sprememb in drugih težav ključni pravilno programiranje vaj in določitev gibanja, prilagojenega posamezniku in njegovim težavam.
Članek se nadaljuje »


Galerija
Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki