Kako pravilno čistimo ušesa

Ušesno maslo nam je podarila narava, da bi zaščitila naš sluhovod pred okužbami. Pa si znate pravilno čistiti ušesa, tako da preprečite nastanek ušesnega zamaška.

Kako pravilno čistimo uho?

  • Uho lahko preprosto očistite tako, da na prst ovijete mokro bombažno vato in notranjost ušesa nežno obrišete, vendar le tako daleč, kolikor seže prst. Z ušesnimi palčkami ušesno maslo največkrat potisnemo le še globlje v sluhovod, zato tudi s palčkami čistite le uhelj in ne sluhovod.
  • Pri čiščenju si lahko pomagate z različnimi pripravki, kot so razpršila, ki jih kupite v lekarni. Pripravljene raztopine raztapljajo ušesno maslo in preprečujejo nastajanje ušesnih zamaškov, še posebej so primerna za ljudi, ki imajo težave s čezmerno tvorbo ušesnega masla.

Ušesni zamašek?

Če se nam zdi, da je sluhovod iz kateregakoli razloga zadelan z maslom, je najbolje, da se posvetujemo s specialistom za bolezni ušesa, nosu in grla, ki se bo odločil za primeren način čiščenja. Izpiranje ušes je namreč eden od načinov, kako odstraniti maslo iz sluhovodov. Čiščenje ušesnega masla ni povsem preprost postopek, zato ga je najbolje opraviti pod zdravnikovim nadzorom. Za to so nujni poznavanje oblike in poteka sluhovoda ter seveda ustrezni instrumenti.


Ušesno maslo ni umazanija

Ušesno maslo nam je narava podarila, da se sluhovod zaščiti pred okužbami – ne gre torej za nepotrebno umazanijo. Rumeno maslo, ki je znak zdravega ušesa, nastaja ves čas, izloča pa se skozi sluhovod. Če opazite, da se je barva ušesnega masla spremenila, gre lahko za vnetje kože sluhovoda ali vnetje srednjega ušesa.

Na povečano nastajanje ušesnega masla in njegovo strjevanje lahko vplivajo šamponi za umivanje las in izdelki za tuširanje, zato je priporočljivo, da si lase umivamo tako, da šampon čim manj teče v ušesa.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki