Tinitus - šumenje v ušesu

(Foto: Jupiterimages)

Ko slišimo nekaj česar drugi ne

Tinitus je strokovni naziv za šumenje v ušesu, ki ga opisujejo tudi kot brenčanje, žvižganje ali zvenenje. Pri tem je značilno, da moteči zvoki ne prihajajo od zunaj; slišijo jih samo tisti, ki trpijo za tinitusom.

Tudi če so šumi povezani s psihičnimi motnjami, govorimo o tinitusu, čeprav imamo v tem primeru v mislih motnje, ki jih povzroča tinitus, na primer depresije in motnje spanja. V novejšem času ta stanja opisujejo z izrazom kompleksni tinitus.Vsaj v začetni fazi je tinitus simptom bolezni, pomembno opozorilo, da se na telesnem ali psihičnem področju dogaja nekaj, kar prispeva k poškodbam ali bolezni. Mnogi ljudje, ki imajo tinitus, se v tej situaciji čutijo nemočne. Temu zmotnemu občutku pogosto botrujejo:

 • strah pred nevarnimi vzroki,
 • nezadostna informiranost,
 • napačne informacije zdravnikov (da ni mogoče ničesar narediti in da se je treba s tem sprijazniti).


V večini primerov lahko ljudje s tinitusom premagajo strah z znanjem in s popolnimi informacijami, pri tem pa jim pomagajo zdravniki s pravilno diagnostiko in ustrezno obravnavo.

Kaj je tinitus?
Tinitus doživljamo kot popolnoma različne zvoke, kot so piskanje, šuštenje, žvižganje, topotanje, zvenenje, praskanje ... Kadar je povezan s težjimi poškodbami sluha, ga lahko zaznavamo tudi v obliki melodije. Včasih se lahko pojavi več šumov hkrati, lahko jih zaznavamo samo v enem ušesu, v obeh ušesih ali v glavi.

Kako nastane?
Tinitus ima lahko veliko vzrokov. Poleg stresa, preobremenitve in hrupa lahko do tinitusa pripeljeta tudi mehanska (nesreča) ali organska poškodba (vnetje).

Poškodba zaradi hrupa/akustična travma
Pri približno 30 odstotkih primerov gre za poškodbo nežnih slušnih celic zaradi hrupa ali praske. Sem spadajo predvsem glasba, ki ji je izpostavljena mladina (poslušanje walkman ter glasbe v klubih in na koncertih), a tudi hrup na delovnem mestu. Travme zaradi poka je možno skoraj vedno pozdraviti s pravočasno obravnavo.

Motnje obtoka
Zdravniki za nastanek tinitusa najpogosteje sumijo motnje obtoka, zato na tej predpostavki temelji tudi zdravljenje. Samo z ustrezno diagnostiko lahko ugotovimo pravi vzrok tinitusa kot simptoma. Tudi tukaj velja pravilo, čimprej - tem bolje.

Nenadna (akutna) naglušnost
Nenadna oglušelost se lahko pojavi kot popolna izguba sluha ali kot nenadna oglušelost na enem ušesu. Bolezen pogosto spremlja šumenje v ušesih, redkeje tudi vrtoglavica. Na temelju številnih študij so ugotovili, da se v večini takšnih primerov sluh opomore sam od sebe (spontana ozdravitev), pogosto pa se šumenje v ušesu ali/in izguba sluha vnovič pojavijo.

Drugi vzroki
Poleg glavnih vzrokov obstajajo še številni drugi, na katere je treba misliti. Tukaj jih naštevamo na kratko, saj se o tem lahko pogovorite s svojim zdravnikom:

 • bolezni vratne hrbtenice,
 • bolezni v predelu zob ali čeljustnega sklepa,
 • prezbiakuzis (oslabelost sluha zaradi staranja),
 • tumor slušnega živca,
 • krožne vrtoglavice, povezane z naglušnostjo,
 • bolezni srca in obtoka,
 • presnovne motnje,
 • bolezni ledvic,
 • hormonske motnje,
 • otoskleroza,
 • zastrupitev, zlasti z zdravili,
 • poškodbe lobanje in možganov, bolezni osrednjega živčnega sistema,
 • anestezija, zlasti v hrbtenični kanal (spinalna anestezija).


Akutni napad
Ko se šumi prvič pojavijo: ostanite mirni. Naspite se. Če tinitus traja še naslednje jutro, se napovejte na nujen pregled pri otorinolaringologu. Zdravnika obiščite tudi v primeru, da se šuštenje v ušesu pojavlja skupaj z izgubo sluha, saj obstaja sum, da se je razvila akutna naglušnost.

Ne izgubljajte časa
Pri zdravljenju velja, čimprej, tem bolje. S tem povečujete možnosti za ozdravitev. Pri približno 70 odstotkih ljudi, ki so imeli akutni tinitis, je ta popolnoma izginil.

Zdravljenje: sredstva za izboljšanje obtoka in mirovanje
Otorinolaringolog se za zdravljenje odloči po pregledu. Praviloma terapija obsega zdravila za spodbujanje obtoka, a tudi infuzije (reologiki). Pogosto uporabljajo fiziološko (slano) raztopino skupaj s kortizonom, kar naj bi prispevalo k obnovi in oživljanju nežnih slušnih celic v notranjem ušesu. Na splošno med zdravljenjem priporočajo izogibanje obremenjujočim delom in stresom. Tudi mirovanje ima zdravilni učinek in lahko prispeva k aktiviranju mehanizmov ozdravitve.

Hiperbarična kisikova terapija
Obravnava z hiperbarično kisikovo terapijo (HB-terapija) v prostoru z nadpritiskom je primerna pri akutnih poškodbah notranjega ušesa (nenadna naglušnost/gluhost, akutna akustična travma). Takšno zdravljenje je treba opraviti čimprej. Tinitus brez izgube sluha ni indikacija za hiperbarično kisikovo terapijo.

Kronični tinitus
Ko šumenje v ušesih traja. Po nekaj tednih je malo verjetno, da bo tinitus izginil. To stanje opisujejo kot kronični tinitus. Kljub temu lahko bolnik živi neobremenjeno in polno življenje.

Sodelovanje pomaga
Pri trajnem šumenju v ušesih je največji terapevtski cilj odmisliti tinitus. Lahko se namreč naučite, da se zanj preprosto ne zmenite. Mnogim, ki trpijo za tinitusom, je to uspelo doseči v enem letu. Privoščite si torej dovolj časa in se oborožite s potrpežljivostjo.

Trajen, toda znosen
Tinitus ne pomeni obsodbe, da morate tudi trpeti ali se počutiti bolni. Večina ljudi, ki trpijo za tinitusom, se je naučila sprejeti svoje čebelice v ušesih. Motnje skorajda ne čutijo ali jo komaj zaznavajo, saj so povsem usmerjeni na pomembnejše stvari ter zvoke in ne na tinitus.

Zdravljenje

Prilagojeno posamezniku
Zdrav življenjski slog, pozitiven pogled na svet in vaje za sproščanje lahko pomagajo, prav tako izkušnje drugih, ki trpijo za tinitusom. Vsi drugi koraki zdravljenja pa morajo biti prilagojeni vsakemu posamezniku. V tem procesu mora bolnik dejavno sodelovati in se naučiti, kako tinitus preslišati.

Psihološka pomoč
Psihični dejavniki imajo pri tinitusu zelo pomembno vlogo. Nikakor ne zanemarite možnosti psihoterapevtske pomoči. Ko se ljudje naučijo obvladovati svoje osebne težave, se pogosto zgodi, da tinitus preide v ozadje.

Uporaba slušnih aparatov
Več kot polovica oseb s tinitusom ima večje ali manjše poškodbe sluha, to pa pogosto spremlja preobčutljvost na glasnost (hipeakuzija), zato je smotrno razmisliti o uporabi slušnega aparata, ki lahko izboljša kakovost življenja.

Maskiranje tinitusa
Poleg psihoterapije je pomembna pomoč maskiranje teh nadležnih zvokov. Za maskiranje so v uporabi:

 • navadni slušni aparati,
 • tinitus maskerji ter
 • kombinacija maskerjev in slušnega aparata (kombimasker).

Te naprave proizvajajo šume v ušesu, tako da se bolnik v določenem času, potrebnem za privajanje, nanje navadi in jih dojema kot veliko prijaznejše od prejšnjih šumov. Zvoke iz maskirnega aparata bolniki namreč ne povezujejo s strahovi in drugimi negativnimi čustvi, ki so jih prej nehote pripisovali lastnemu zvenenju v glavi.

Tinitusna retrening terapija (TRT)
Retrening terapija je terapevtska obravnava, ki omogoča, da človek tinitus presliši (potisne). Skupina strokovnjakov, v kateri so zdravnik, psiholog in akustik, prilagodi terapijo vsakemu posamezniku. TRT temelji na predpostavki, da ljudje tudi sicer ne zaznavamo vseh šumov iz okolice. Zvokov, ki se nam zdijo nepomembni, navadno niti ne slišimo. Tako se na primer skorajda ne zmenimo za brnenje hladilnika in druge šume iz okolice.

Po tej teoriji bodo šumi v ušesih postali slišni, ko se zaščitno delovanje možganskega filtra, na primer pod stresom, poškoduje. Za vnovično vzpostavitev delovanja tega filtra je v rabi sistematična in načrtovana individualna obravnava. Osebo s tinitusom usmerja in spremlja skupina strokovnjakov od enega do dveh let.

Druge terapevtske možnosti
Bolnikom so na voljo številne terapevtske možnost klasične in alternativne medicine. Deloma imajo omejen pomen ali spodbujajo druge vrste terapije. Dodatno lahko preizkusite akupunkturo, homeopatijo, nevralno terapijo, jontoforezo, taj či, refleksno masažo stopal, bioresonančno terapijo, bio feedback in druge bolj ali manj znane alternativne oblike zdravljenja.

Vsi ti terapevtski ukrepi niso specifični za tinitus, vendar lahko vplivajo na splošno izboljšanje stanja, s tem pa tudi na tinitus. Toda ne pričakujte popolne ozdravitve; vedno bodite skeptični do velikih obljub.
Prisluhnite si, a si ne prisluškujte!

Nasveti za samopomoč
Prej ali slej boste morali razumeti tinitus kot dobronamerno znamenje, ki opozarja, da ste najbrž presegli svoje telesne in duševne meje. Sprejmite opozorilni signal. Izprašajte svojo življenjsko situacijo. Poiščite terapevtsko pomoč. Tudi če tinitus še naprej traja, naj vam to ne vzame upanja, saj je mogoče pomagati v prav vsakem primeru.V večini primerov se obremenilna začetna intenziteta brenčanja zmanjša.

Bolnik lahko in tudi mora dejavno sodelovati v terapevtskem procesu, pri čemer mu bo ob upoštevanju naslednjih nasvetov najbrž lažje:

 • Omejite stres; če je treba, vzemite teden ali dva bolniškega dopusta.
 • Izogibajte se hrupu in glasni glasbi ali se zaščitite s ščitniki za ušesa.
 • Pogovorite se z zdravnikom in farmacevtom, ali vaša zdravila vplivajo na poškodbo sluha.
 • Izvajajte vaje za sproščanje in meditirajte.
 • Telesna dejavnost je nadvse koristna.
 • Omejite uživanje alkohola in popolnoma opustite nikotin.
 • Ne umikajte se v osamo, ampak spodbujajte družinske in prijateljske vezi.
 • Če imate poškodbo sluha, razmislite o nakupu slušnega aparata.
 • Izogibajte se tišini.
 • Uživajte v zvokih.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki