Odstiramo podrobnosti iz sveta gluhih

(Foto: Dreamstime)

V kraljestvu tišine - 2. del

Različni izrazi dokazujejo, da tudi slušno prizadeti ljudje niso vsi enaki, ampak jih je mogoče razvrstiti v različne skupine. Obstajajo pa tudi odvečni izrazi, ki ustvarjajo zmedo.

Ali se v zakonski zvezi gluhih rojevajo gluhi otroci?

Statistika iz držav, v katerih so zakonske zveze med gluhimi že stoletna tradicija, kažejo, da se razmeroma majhen odstotek otrok iz gluhih zakonov rodi gluhih: na Švedskem 5 odstotkov, v ZDA nekaj več. Če sta oba partnerja izgubila sluh zaradi bolezni, se jima verjetno ne bo rodil gluh otrok, če pa oba prihajata iz družin, v katerih vlada dedna gluhost, je verjetnost, da bosta dobila gluhega otroka, kar precejšnja - po nekaterih avtorjih skoraj 90-odstotna. Če je dedno gluh samo en zakonec, so možnosti, da se bo partnerjema rodil gluh otrok, precej manjše.

Ali je gluhost mogoče zdraviti?

Včasih je mogoče pomagati z operacijo in zdravljenjem, toda le, če gre za težavo v srednjem ušesu, torej na poti, po kateri zvok potuje do notranjega ušesa (tako imenovana konduktivna gluhost). Gluhote, nastale zaradi bolezni ali poškodbe, med katero so se poškodovala občutljiva živčna tkiva notranjega ušesa, ni mogoče ozdraviti, prav tako ne dedne gluhote. To je tako imenovana perceptivna gluhota, ki je najpogostejša.

Vse več se govori o čudežni operaciji, imenovani kohlearna implantacija, ki naj bi vračala sluh tudi v takšnih primerih. Mnoge je ta operacija dejansko vrnila v svet zvokov. Gre za vsaditev tenkih žic, elektrod v notranje uho, prek katerih se prenašajo okrepljeni zvočni dražljaji neposredno do živčnih končičev.Toda ta tudi operacija, ki je zelo draga, ni primerna za vsakogar. Kandidate zelo previdno izbirajo med ljudmi, ki so nekoč slišali, tako se da lahko z daljšim treningom naučijo prepoznati dražljaje, ki jih sprejemajo. V številnih državah je to operacijo prepovedano opravljati na gluhorojenih otrocih - najprimernejši kandidati so otroci, ki so nenadoma oglušeli.

Ali lahko slušni aparati povrnejo sluh?

Slušni aparati pomagajo številnim ljudem, ki imajo poškodovan sluh, vendar niso popolnoma gluhi. Aparati ne morejo zdraviti gluhote in ne vračajo normalnega sluha, ampak samo okrepijo zvoke in glasove, ki prihajajo v uho, toda tudi tako so zelo koristni. Po nekaterih ocenah ima približno 2,5 odstotka ljudi poškodovan sluh v tej meri, da bi jim slušni aparat lahko koristil.
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki