Suha usta

(Foto: Jupiterimages)

Nadležna motnja

Vsakdo pozna občutek suhih ust. Običajno usta postanejo suha, če smo živčni, razburjeni ali pod stresom. Toda če so usta suha pogosteje, to utegne biti nadležna motnja, ki lahko pripelje do resnih zdravstvenih zapletov. Suhost ust strokovno imenujemo kserostomija in je simptom zmanjšanega ali odsotnega izločanja sline, ki skrbi, da je ustna votlina vlažna.

Suha usta povzročajo težave pri okušanju, žvečenju, požiranju in govorjenju, poleg tega povečujejo možnosti za razvoj zobne gnilobe in drugih vnetij v ustni votlini.

Simptomi:

  • lepljiv, suh občutek v ustih
  • težave pri žvečenju, požiranju, okušanju in govorjenju
  • pekoč občutek v ustih
  • občutek suhosti v grlu
  • suh, razbrazdan jezik
  • afte
  • vnetje v ustni votlini


Zakaj je slina tako pomembna?
Slina ima več funkcij, poleg tega da skrbi za vlažnost ustne votline, pomaga prebaviti hrano in iz nje izločiti pomembna hranila, pomaga pri zaščiti zob pred zobno gnilobo, preprečuje nastanek vnetij ter omogoča žvečenje in požiranje.

Nekateri ljudje občutijo suha usta, četudi žleze slinavke delujejo pravilno. Nekateri ljudje z Alzheimerjevo boleznijo in tisti, ki so doživeli kap, včasih ne občutijo vlažnosti in utegnejo misliti, da so njihova usta suha, čeprav niso.

Kaj povzroča suha usta?
Občutek suhosti v ustih se pojavi, če žleze slinavke v ustih ne delujejo pravilno, zaradi česar človeku primanjkuje sline. Delovanje žlez slinavk lahko zmotijo nekatera zdravila, zlasti tista proti visokemu krvnemu tlaku (antihipertenzivi) in depresiji (anksiolitiki) ter simpatikomimetiki. Suhost v ustih lahko povzročijo različne sistemske in avtoimunske bolezni; s kserostomijo najpogosteje povezujejo Sjoergenov sindrom, aids, diabetes insipidus, diabetes mellitus, soderopenično anemijo, Parkinsonovo bolezen in bolezni, ki so posledica pomanjkanja proteinov.

Zmanjšano izločanje sline lahko povzročijo tudi prirojene spremembe na žlezah slinavkah, vendar se v tem primeru težave pojavijo že kmalu po rojstvu. Na zmanjšano izločanje sline lahko vpliva proces staranja; kserostomija se pogosto pojavi hkrati z menopavzo in v obdobju čustvenih stresov. Kserostomijo lahko povzročijo tudi različne nevrološke bolezni in dehidracija. Kemoterapija in zdravila za zdravljenje raka lahko povzročijo, da se slina zgosti, to pa je stanje, ki vzbuja občutek suhosti ust. Motnje delovanja slinavk lahko povzroči tudi poškodba glave ali vratu, če so pri tem poškodovani živci, ki žlezam sporočajo, naj proizvajajo slino

Kaj lahko naredimo?
Zdravljenje suhih ust je odvisno od vzroka problema; če menite, da imate suha usta, ugotavljanje vzroka prepustite strokovnjaku. Specialist za ustne bolezni bo izmeril stopnjo izločanja sline, opravil histološke oziroma serološke teste in poiskal vzroke za zmanjšano izločanje sline. Težave lahko omilite tako, da usta izpirate večkrat na dan, pijete večje količine tekočine ali si priskrbite sintetično slino.

Suha usta niso normalen sestavni del staranja, zato v primeru tovrstnih težav obiščite zobozdravnika ali zdravnika, ki bo ugotovil pravi vzrok za težavo in vam svetoval, kako jo odpraviti.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki