Težave s suhimi usti

(Foto: Jupiterimages)

Slina je tekočina, ki jo vsi najraje skrivamo na varnem v ustih. Ni ravno priljubljena, čeravno je zelo pomembna in koristna. Poskusite si predstavljati, da bi prežvečili kos kruha brez pomoči sline … Ali veste, kakšen bi bil jezik, če ga ne bi ves čas močila slina? Tudi govor bi se nam zelo zatikal. Slina pa krepi tudi odpornost zob pred kariesom, pospešuje prebavo in varuje pred številnimi sistemskimi boleznimi, ki bi sicer v telo vstopile prek ust. Dobrih plati sline se zavemo šele, ko se srečamo z njenim pomanjkanjem.

Na daljše pomanjkanje sline nas najprej opozorita občutek žeje in neprijetna suhost ust. Če suhost v ustih traja dalj časa, nastopijo težave pri požiranju in zadah. Tovrstne težave so dokaj pogoste. Raziskave kažejo, da se z njimi spoprijema eden od petih odraslih. Povzročijo jih različne stvari, najpogostejša vzroka pa sta uživanje zdravil (kar 1800 najpogosteje predpisanih zdravil povzroči suhost ust) in nekatere metode zdravljenja, predvsem obsevanje. Do suhosti ust pride tudi pri nekaterih avtoimunskih boleznih.

Daljše obdobje pomanjkanja sline zahteva posvet z zdravnikom ali zobozdravnikom, saj je lahko znak težjega obolenja.

Poleg ohranjanja vlažnosti in dobrega počutja v ustih je slina nadvse pomembna tudi zato, ker ščiti naše zdravje. V slini so neimunski mehanizmi, kot so laktoferin, lizozim in laktoperoksidazni sistem, ter imunski mehanizmi, kot so imunoglobini in rastni faktorji, ki so nujni za urejanje razmer in ohranjanje ekosistema v ustih.

Posledice suhih ust občutijo tudi zobje

Neprijeten občutek v ustih pa ni edini razlog, zaradi katerega moramo poskrbeti, da je v ustni votlini ves čas dovolj sline. Njeno pomanjkanje namreč sčasoma poslabša tudi stanje dlesni in zob. Vse več je zobnega plaka, ustnice so suhe in razpokane, moten je okus, pride do zadaha, v nekaterih primerih pa tudi do žgočega občutka v ustih. Zaradi suhih ust proteza težje obstane na svojem mestu. Neredko se zaradi nelagodja v ustih ponoči prebujamo, zjutraj pa se prebudimo nenaspani in utrujeni.

Vloga sline pri zdravem človeku in pri bolniku

Zobozdravniki vedo, da je ohranjanje zdravih zob in dlesni osnovni cilj pri obvladovanju ustnih in sistemskih bolezni. Bakterijske kolonije, ki se kopičijo v ustih, imenujemo obloge, v njih pa je več kot 70 odstotkov ustnih baterij. Neodstranjene bakterije povzročijo zobni plak, bolezni dlesni in posledično izgubo zob.

Raziskave kažejo, da bakterijske obloge vplivajo na kakovost zob in dlesni ter pripeljejo do sistemskih motenj. Zdravi zobje in dlesni niso pomembni samo zaradi zunanjega videza in boljšega počutja v ustih, temveč tudi zaradi varovanja celotnega zdravja in dobrega počutja.

Redno čiščenje zob je nujno, če hočemo odstraniti bakterije, ki se kopičijo med uživanjem hrane in pijače, ali tistih, ki se prosto gibljejo po ustih. S čiščenjem ostankov hrane in ščetkanju zob tudi spodbudimo pritok sline – tekočine, ki je nujna za boljše počutje in zaščito v ustih.

Kako nadzirati vlažnost ust

Do bolj vlažnih ust vodi več poti. Pri roki imejte žvečilne gumije ali bonbone brez sladkorja, saj oboji spodbujajo pritok sline. Takojšnje olajšanje boste dosegli tudi z majhnim požirkom vode, z vlažilnim pršilom ali osvežilno ustno vodo. Če pa imate kronične težave s simptomi suhih ust, bo olajšanje le začasno. V lekarni so na voljo izdelki z vlažilnim in protimikrobnim delovanjem. Ti povečajo udobje v ustih, nadzirajo bakterije, ki porušijo pH ust, ter preprečujejo vnetje, bolezni dlesni, karies in kopičenje zobnih oblog, posledično pa parodontalno bolezen. Na voljo so v obliki gelov in pršil.


Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki